Güncelleme Tarihi:
Karadeniz Holding’in profesyonel yöneticilerinden Selma Akdoğan. Başarılı bir girişimcilik geçmişi var. Ödüllü bir girişimci olarak 2007 yılında Karadeniz Holding’e yönetici pozisyonda girdi. Rauf Osman Karadeniz’in 1948 yılında kurduğu, ikinci kuşak aile temsilcilerinin yönetiminde büyüyen Karadeniz Holding dünyada bir ilki yapıyor. “KarPowerShip” yüzer elektrik santralıyla ihtiyaç olan bölgelere, ülkelere elektrik sağlıyor. Karadeniz Holding Yönetim Kurulu üyesi ve Stratejik İş destek Grup Başkanı Selma Akdoğan ile yeni açılımlarını konuştuk. Yakında Karadeniz Holding Küba’ya da elektrik sağlayacak.
ADIM ADIM YÜKSELMEK İYİ
2003 yılında Yılın Kadın Girişimcisi seçilmiştiniz. Biraz geçmişe gidersek, siz iş hayatına nasıl başladınız?
Öğrencilik hayatımda hep “iş insanı olacağım” demiştim. Bu hedefle Avusturya Lisesi ardından da İktisat Fakültesi’nde okudum. Üniversite 3’üncü sınıftayken evlendim. Bankacı olmayı hayal ederken eski eşimin kardeşinin önerisiyle Balnak Nakliyat’a girdim. 6 aylık yalnızca Almanya’ya karayolu taşımacılığı yapan bir şirketti. Müşteri temsilciliğiyle işe başladım. Genç arkadaşlara da hep söylüyorum. Yüksekten başlarsanız aşağı kademeleri bilemezsiniz. Adım adım yükselmek iyidir. 10 yılda havayolu, denizyolunda birinci şirket olduk.
O şirketi sonradan mı almıştınız?
Evet zaman içinde ortak oldum. Yüzde 90’ı Alman bir gruba aitti. 1994’te Almanlar’dan hisseleri satın aldık ortağımla. Sektörü büyütmeyi hedefledik. Lojistik sektöründe regülasyonlarda sorun vardı. Sektörün öncü derneklerinden UTİKAD’a girdim. Sektör temsilcileriyle çok emek verdik yasal düzenlemeler için. Daha sonra UND öncülüğünde Lojistik alanında eğitimle ilgili çalışmalar yapıldı.
Nasıl devam etti kariyeriniz?
Lojistik sektöründeki deneyimimi şirket kurup danışmanlık yaparak aktarmak istedim. O dönemde Asım Kibar çağırdı ve lojistik şirketi kurmak istediklerini söyledi. Onlarla 2 yıl çalıştık. Akdoğan Eğitim-Today&Tomorrow’u kurdum, Kibar Holding’te çok güzel çalışmalar yaptık. Asım Kibar’dan çok şey öğrendim.
Profesyonel hayata nasıl döndünüz?
Karadeniz Holding’ten iş teklifi aldığımda “Ben patron olmaya çok alışığım” demiştim. Onlar da böyle birini aradıklarını söylediler. 2007 yılında Karadeniz Holding bir liman yatırımı için çağırmıştı.
Yüzer elektrik santralı bir ilk değil mi hem dünyada hem de Türkiye’de... Çok güzel bir girişimcilik örneği.
Evet dünyada ve Türkiye’de ilk. Karadeniz Holding 1948 yılında kurulmuş. 1996 yılında Silopi’de santral yatırımı yapılıyor. Daha sonra elektrik ihracatına başlıyor Kuzey Irak’a. Bu alanda ilkleri yapan bir şirket. Karadeniz Holding’in DNA’sında yenilikçilik ve girişimcilik var. Irak’ta başarılı olunduktan sonra Güney’de santral kurulma tekliflerine bakılırken, dünyada petrol arama platformlarına elektrik veren sistemlerden esinlenerek gemi üzerinde nasıl daha gelişmiş bir sistem kurabiliriz diye baktık. Gemi aldık, gemilerin üzerine elektrik santralı kurduk.
Kaç santral oldu şimdi?
Bu alanda filosu olan tek şirket olduk. 18 yüzen santralımız var. 9 powership santral da yapılıyor. Toplam 3000 Mw kurulu gücümüz var.
Geri kalmış ülkeler için ihtiyaç karşılıyorsunuz…Kaç ülkede varsınız?
8 ülkede çalışıyor. Endonezya’da 4 farklı adadayız. Lübnan, Gana, Mozambik, Gambia, Guinea Bissau, Sudan, Sierra Lone ve çok yakında da Küba’da olacağız. 2019’un ikinci yarısında Küba’yı aydınlatacağız.
Bu ülkelerdeki büyüklüğünüz nedir?
Gana 26 milyon nüfuslu, biz yüzde 26’sını aydınlatıyoruz. Lübnan 6.5 milyon nüfuslu yüzde 25’ini aydınlatıyoruz. Guinea Bissau’nun tamamını aydınlatıyoruz. Bu ülkeler için medeniyet demek KarPowerShip.
6-9 AY İÇİNDE DÖNÜŞÜYOR
Neden gerek var yüzer santrala?
Ciddi bir ihtyaç var. Kara santralı yapmak en az 2 yıl sürüyor. Biz denizde açığa gemiyi 1 ay içinde götürüyoruz. Bir gemiyi 6-9 ay içinde santrala dönüştürüyoruz. Gemi yanaşıyor, herhangi bir trafoya bağlanıp bölgeye elektriği iletiyor. Maliyeti düşük. Görünemeyen hiçbir maliyeti yok. Gittiğimiz her yerde ülke toplam o elektiriğe sahip olma maliyetini biliyor. Çoğu yerde doğalgazla çalışıyoruz. LNG ile çalışan santrallarımız da var.
HUSUMET OLAN BİR ÜLKEYLE ÇALIŞMIYORUZ
Sizin UNDP tarafından hazırlanan bir videonuzu izledim YouTube’dan. gerçekten çok etkileyici. Çünkü bu iş insanların hayatını değiştiriyor. UNDP bu işin neresinde?
Bizi en çok gururlandıran şey şu. Gana’ya gemi gitmeden önce uçakla inerken kapkara bir şehre indim. Gemi yanaştı, hizmet başladı. Pırıl pırıl bir ülkeden havalandık. KarPowerShip denildiğinde bu ülkelerde gözler parlıyor. UNDP bize geldi. Çünkü bölgeye enerjinin, elektiğin gelmesiyle yaşanan farklılığı gördü. Şirketin kurucusu Rauf Osman Karadeniz’in bir felsefesi var. “Tek bir dünya için varız” diyor. Türkiye ile husumeti olan bir ülkeyle asla çalışılmıyor. İkinci kuşak babanın felsefesini yaşatıyor, dünyaya katkı sağlama isteğiyle yapılıyor her şey. Bu iş gittiği her yerde kalkınmaya destek veriyor. Gittiğimiz ülkelerin kredibiliteleri yükseliyor. Ekonomileri gelişiyor. Hayat değişiyor. Eğitim ve sağlık hizmetleri değişiyor elektrikle.
SELMA AKDOĞAN KİMDİR?
Avusturya Lisesi mezunu Selma Akdoğan İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’ni bitirdi. 1986 yılında Balnak Lojistik’te profesyonel olarak işe başladı. 2005 yılında Balnak’tan ayrılıp Today&Tomorrow Danışmanık Şirketini kurdu. 2007 yılında anerji ve finans alanında faaliyet gösteren Karadeniz Holding’e geçti. Akdoğan 2000 yılında Dünya gazetesi tarafından lojistik sektörünün kadın lideri, 2004 Yılın kadın Girişimcisi seçildi. KAGİDER gibi birçok dernek yönetiminde yer alan Akdoğan, bir kız çocuk annesi.