Güncelleme Tarihi:
2015 yılında 74 bin 221 şüpheli işlem bildirimi yapılmıştı. 2016 yılında ise sayı 132 bin 570’e çıktı. Yılın ikinci ve üçüncü çeyreğinde şüpheli işlem bildirimleri rekor kırdı. MASAK, karapara aklandığı ya da terörün finansmanında kullanıldığını düşündüğü kaynakların kendisine bildirilmesini talep ediyor. Bankalar, noterler, döviz büroları, kargo şirketleri gibi yükümlü gruplar eğer müşterilerinin yaptığı işlemlerde karapara aklandığı, terörün finanse edildiğinden yani kendilerine işlem için gelenlerin mal varlıklarını yasadışı yollardan elde ettiği, yasadışı amaçlar için kullanılacağından şüphe ederlerse bunu MASAK’a bildiriyorlar. Şüpheli işlem bildirimi de MASAK tarafından inceleniyor.
Maliye Bakanlığı’nın 2016 faaliyet raporunda MASAK’a gelen şüpheli işlem bildirimlerine yer verildi. Bir önceki yıla göre iki kat artan şüpheli işlem bildirimlerinin son üç aylık dönemde önemli oranda arttığı görüldü.
15 TEMMUZ ETKİSİ
İlk üç aylık dönemde 28 bin 251 şüpheli işlem bildirimi yapılırken, ikinci üç aylık dönemde bildirim sayısı 57 bin 229’a, üçüncü çeyrekte 92 bin 10’a ve dördüncü üç aylık dönemde de 132 bin 570’e yükseldi. Son üç aylık dönemde 40 bin 560 bildirim yapıldı. Yılın başında hedef 60 bin olarak belirlenmişti. Maliye Bakanlığı’nın faaliyet raporunda, 15 Temmuz 2016 tarihli darbe teşebbüsü sonrasında FETÖ/PDY’ye ilişkin bildirimler nedeniyle terörün finansmanına yönelik şüpheli işlem bildiriminin bir önceki yıla göre yaklaşık 10 kat arttığı da belirtildi. Raporda, yaşanan artışın dönemsel olduğuna da yer verildi.