Güncelleme Tarihi:
Çin’in rakibi olan savunma şirketlerinin, askeri ve diplomatik temaslarının yanında Türkiye’nin büyük savunma firmalarıyla da görüşerek “Devleti bu karardan vazgeçirin” telkininde bulunduğu kaydedildi. Türkiye’nin rakip firmalara tanıdığı yeni teklif süresi ise 30 Nisan’da dolacak. 26 Eylül 2013’de yapılan Savunma Sanayii İcra Komitesi toplantısında Türkiye uzun menzilli füze ihalesi için Çin ile sözleşme görüşmelerine başlama kararı aldı. ABD, NATO ve Avrupa’dan Türkiye’nin Çin kararına yönelik eleştirileri sürerken rakip firmalar daASELSAN, HAVELSAN, ROKETSAN, TAI gibi büyük savunma şirketlerinin üst düzey yöneticileriyle görüşüyor.
Edinilen bilgilere göre Türkiye’nin büyük savunma firmalarının kapısını çalan ABD’li Raytheon, Lockheed Martin ile Avrupalı MBDA, Eurosam temsilcileri, “Türkiye, Çin’den füze alırsa bazı alanlardaki ortaklıklarımız biter” notunu iletti. Teklif yenileme çalışmalarının da olduğunu aktaran yabancı firmalar, ortak üretime de Çin kadar olmasa bile girebileceklerini kaydetti. Türkiye’nin milyar dolarlık askeri projelerinde ortak olan firmalar, yakın zamanda netleşecek Çin füzesi kararına göre ortaklık paylarını tekrar gözden geçireceklerini bildirdi. Türkiye’nin bu firmalarla savaş uçaklarından helikopterlere kadar geniş yelpazede ortaklıkları bulunuyor.Patriot füzelerini üreten ABD’li Raytheon şirketi, füzelerin en önemli parçalarından birini ASELSAN’a ürettiriyor. Patriot füzelerinin “Antenna Mast Group (AMG)” adı verilen parçaları Türkiye’de üretiliyor.
Süre yine uzayabilir
FÜZE ihalesinde Çin ile masaya oturan Türkiye, 31 Ocak’a kadar beklediği yeni teklif verme süresini 3 ay daha uzatmıştı. Milli Savunma Bakanlığı’ndan üst düzey bir yetkili, 30 Nisan’ın ardından tekrar bir süre uzatımının gündeme gelebileceğini kaydetti. Uzun menzilli Füze ihalesinde 3.4 milyar dolarla 1. sırayı alan Çin’in FD-2000 sisteminin ardından 2. sırada Avrupa’nın Eurosam SAMP/T, 3. sırada ise ABD’nin Patriot füzeleri yer alıyor.