Güncelleme Tarihi:
Son bir yılda hisseleri yaklaşık yüzde 75 gerileyen Belçika-Hollanda ortaklığı Fortis'in sermayesini güçlendirmek için Türkiye'deki iştirakini de satabileceği iddia ediliyor.
Yabancı haber ajanslarının gündemine oturan satış ile ilgili bankadan açıklama geldi. İŞTE O AÇIKLAMA
Fortis'ten yapılan açıklamada, 5-10 milyar euro aralığında satılması düşünülen varlıkların “geniş bir faaliyet alanını” kapsadığı belirtildi. Hangi iştiraklerini satmaya hazırlandığını açıklamayan banka, somut çıkar görülmesi halinde Benelüks ülkelerindekiler de dahil olmak üzere her türlü banka ve sigorta birimini elden çıkarabileceğini bildirdi.
Bu kapsamda satışa çıkarılan 10'dan fazla birime çeşitli teklifler aldındığı ve taliplilerle görüşmelerin sürdürüldüğü kaydedilen Fortis açıklamasında, sermaye artırımına gidilmeyeceği dile getirildi.
Sermaye sıkıntısı yaşadığı söylentilerini yalanlayan Fortis, sermaye yeterlilik oranının yasal sınırın oldukça üzerinde bulunduğunu kaydederek ABN Amro'yla birleşmesinin tamamlanmasıyla sermaye yapısının daha da güçleneceğini vurguladı.
Bu arada Belçika Maliye Bakanı Didier Reynders, Fortis konusunda piyasa oyuncularına “sorumlu davranmaları ve sakin olmaları” çağrısı yaparak hiçbir Fortis müşterisinin zarar görmeyeceği güvencesini verdi.
HİSSELERDE SERT DÜŞÜŞ
Haberlerin etkisi ile Fortis hisseleri güne yüzde 12'ye yakın düşüşle başlarken, 5.75 euroya geriledi. Fortis hisseleri bundan bir yıl önce ise 23,96 euro seviyesindeydi. Hisselerinin hızla değer kaybetmesiyle Fortis'in piyasa değeri de 17,3 milyar euroya kadar indi.
Belçika'da Hollandaca yayımlanan ekonomi ve finans gazetesi De Tijd, kaynağını açıklamadığı haberinde, satılması muhtemel varlıklar arasında “Türkiye'deki faaliyetleri, fon ve varlık yönetimi birimlerini, ABD'deki opsiyon hizmetlerini ve Asya'daki sigorta faaliyetlerini” saydı.
Gazeteye konuşan bir kaynak “Artık (satışta) tabu yok. Doğru fiyat teklif edilirse kraliyet mücevherleri bile satılabilir. Tercih (satışta) Benelüks ülkelerindeki faaliyetlerin ötesine gidilmesi” dedi.
Bu arada, Fortis Üst Yöneticisi Herman Verwijlst, Hollanda gazetesi De Telegraaf'a yaptığı açıklamada, sermayeyi güçlendirmek için yapabilecekleri muhtemel satışlarda “esas faaliyetlerle ilgili ya da esas faaliyet dışındaki varlıklar” ayrımı yapmayacaklarının işaretini verdi.
Öte yandan, Küresel çalkantı ve ABD emlak piyasasındaki zararlar nedeniyle bankaların birbiri ardına rekor zarar açıkladıkları bir dönemde, Hollanda bankası ABN Amro'yu bir konsorsiyumla birlikte geçen yıl 72 milyar euro rekor fiyata satın alan Fortis'in sermaye gereksinimi artmıştı.