Sac kapıyı çelik diye satıyorlar

Güncelleme Tarihi:

Sac kapıyı çelik diye satıyorlar
OluÅŸturulma Tarihi: Temmuz 24, 2008 10:17

Kale Kilit Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Kenan Kızıltan ile iki gündür süren söyleşinin son bölümünü aşağıda okuyabilirsiniz...

Haberin Devamı

I. Bölüm: Hiçbir hırsız bu kapıdan giremez

II: Bölüm: Ufak bir atölyeden dünya devi fabrikaya

- Elektronik kilit de üretiyor musunuz?
 
Elektronik kilit ürünlerini Kale Kilit Dış Ticaret firmamız kanalı ile şimdilik ithal olarak getiriyoruz ama üretimde elektronik kilide geçiş için hazırlık yapıyoruz.

Bugün Türkiye'de tüketilen elektronik kilit adedi henüz çok düşük. O nedenle böyle bir yatırımı amorti edebilmeniz için uzun yıllar gerekir. Türkiye'de elektronik kilide ilgi arttığı takdirde gerekli yatırımı yapacağız.

-  Peki böyle bir ilgi artışı bekliyor musunuz?

Tabi bekliyoruz. Her geçen gün elektronik kilit kullanımı artıyor. Mesela otellerin çoğu artık elektronik kilide geçiyor ve bu kilitlerin büyük bölümünü de biz getiriyoruz. Dünyada da bizden çok daha fazla kullanılıyor.

Haberin Devamı

- Üretime Güngören'deki fabrikada mı devam edeceksiniz?

Buradan birkaç yıl içinde taşınacağız. Çerkezköy'de bir yer aldık, tüm üretimi oraya taşıyacağız. Bu fabrikada çelik kapı üretimine devam edeceğiz, ayrıca yönetim binası da burada kalacak. Kalan alanlara ne yapacağımız konusunda ise henüz bir proje geliştirmedik.

- Çelik kapı üretimine ne zaman başladınız?

1988 yılında başladık. Türkiye'de bu anlamda ilkiz. Çelik kapıdaki gelişme bizden sonra başladı. Seri imalat yanında merdiven altı üretim de arttı.  Özellikle merdiven altı üretim tüketici için büyük tehlike çünkü üretiminin adı çelik kapı ancak aslında ortada çelik diye birşey yok.

- Nasıl yapıyorlar?

Kapının içerisine iki saç, ortasına köpük dolduruyor, öndeki kasanın içine de kiliti monte ediyor. Üstüne de hazır kaplamaları yapıştırıp çelik kapı diye satıyorlar.

- Çelik nerede burda?

Çelik diye birşey yok. Çelik adıyla sac kullanılıyor.

- Fark nasıl anlaşılır?

Kapıya baktığı zaman anlaması lazım. Kapıya elle vurulduğunda dahi kilidin sallandığını kolayca duyabilirsiniz.

- Peki nedir bu çelik kapının aslı?Â

Biz çelik kapımızda iki sacın arasına çelik kafesler koyuyoruz. Yani hırsız birini delse bile öbür tarafta takılıyor. Yine o keseceği noktanın olduğu yere de çelik zırh koyuyoruz. Matkapla delme şansı da yok. Ayrıca kilidin olduğu bölüm boydan boya çelik. Kalınlığı da fazla. Bizim kapılarımızın ağırlığı 150 kiloya kadar çıkarken, çelik kapı adı altında satılan birçok kapının ağırlığı 30-35 kilo.

Haberin Devamı

Biz ayrıca bir farklılık yarattık, kendi ürettiğimiz kapılarda İtalya'dan getirttiğimiz özel kilitleri takıyoruz.

- Niye böyle birşey yapıyorsunuz?

Zaten piyasadakiler bizim ürettiğimiz kilitleri kullanıyor. 'Bak onlar da biz de aynı ürünü kullanıyoruz' dememeleri için biz bir fark yarattık ve değişik bir kilit getirtiyoruz.

- Ya fiyatlar?

Çelik kapıda fiyatlar piyasada 600 YTL'den başlar,  bizde ise 2 bin YTL'den başlayıp 5 bin 500 YTL'ye kadar gider.

- Grupta kaç kişi çalışıyor?

/images/100/0x0/55ea0e77f018fbb8f86826ac
Kilit bölümünde 1590 kişi çalışıyor. İnşaat grubu, perakende, çelik kapı ile birlikte Grubun toplam rakamı ise 2 bin 600 kişiyi geçti.

Haberin Devamı

- Kale Center ile gayrimenkul işine de girdiniz. Bunun gibi başka bir yatırımınız daha olacak mı?

Kesinleşmiş bir plan yok ama bazı düşüncelerimiz var. Belki Topkapı'daki eski MAN arazisinin olduğu alana büyük bir gayrimenkul projesi yapabiliriz.

Ayrıca Çobançeşme'de E-5'e cepheli büyük bir arazimiz var, oraya Kongre merkezi yapmayı düşünüyoruz.

- Yeni yatırım planları var mı?

Fabrikanın kapasitesini artırma adına makina yatırımlarımız olacak. Zaten bu makina yatırımları hemen devreye girecek durumda değil, çünkü siparişi verdiğinizde makinanın gelmesi en az 1-1.5 yıl sürüyor.

- Nereye veriyorsunuz bu sipariÅŸleri?

İtalya'ya veriyoruz. Bu işin en iyisi orasıdır çünkü.

Haberin Devamı

- Türkiye'de üretilmiyor mu?

Türkiye'de de yapılıyor ama o kadar kaliteli olmuyor ve istediğiniz verimi alamayabiliyorsunuz.

- Sektörün geleceğini nasıl görüyorsunuz?

Ben uzun yıllardan beri Kale Kilit'teyim. Her 4-5 senede bir sektörde kriz gibi bir durum olur, 1.1.5 sene sonra geçer tekrar düzelir. Belki bu seneler dikkat etmek gerekir ama ben ümitliyim. 1 yıl sonra önümüz yeniden açılır.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!