eBay’a 63 milyon dolar sahte Louis Vuitton cezası

Güncelleme Tarihi:

eBay’a 63 milyon dolar sahte Louis Vuitton cezası
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 02, 2008 00:00

Dünyanın internetteki en büyük açık artırma sitesi eBay’e; Louis Vuitton, Givenchy, Fendi, Emilio Pucci ve Marc Jacobs markalarının sahtelerinin satılmasına izin verdiği için 63 milyon dolar ceza kesildi.

Louis Vuitton, Givenchy, Fendi, Emilio Pucci ve Marc Jacobs markalarına sahip olan dünyanın en büyük lüks grubu LVMH, eBay’de satılan sahte ürünler yüzünden zarar gördüğünü gerekçe göstererek internet sitesi hakkında dava açmıştı. LVMH’in Başkanı ve CEO’su Bernard Arnault’nun danışmanı olan Pierre Godet, "Paris’teki mahkemenin verdiği karar, ’internet en çok nefret edilen, parazit uygulamalar için özgür bir ortam mıdır’ gibi çok ciddi bir soruna verilmiş önemli bir yanıt" dedi. eBay ise, LVMH’in internetteki açık artırma işine baskı yaptığını çünkü markadan çok satıcıların kontrol sahibi olduğu kendi iş modelinin yeterli konfor sağlamadığını açıkladı.

Tüketici lehine değil

eBay sözcüsü Sravanthi Agrawal, eğer internet sitelerinde bir taklitçi görürlerse onu hızla sistemden çıkardıklarını belirterek, "Fakat bugünkü yargı kararı sahtekarlıkla ilgili değil. Bugünkü karar, LVMH’in tüketiciye fayda getirmeyen rekabetçi olmayan ticari uygulamalarını korumaya yönelik bir girişimdir" dedi. Agrawal, kararı temyize götüreceklerini de açıkladı. Mahkeme, eBay’i internet sitesinde sahte ürünlerin satışının önüne geçmek konusunda yeterli gayreti göstermediğini vurgulayarak dünyanın en büyük açık artırma sitesinin suçu umursamadığını belirtti.

Günlük 79 dolar ceza

Mahkeme, LVMH imparatorluğunun sadece belli kanallarda satılabilen marka parfümlerinin de yasa dışı eBay’de satıldığına hükmetti. Mahkeme, sözkonusu markaların parfüm ve kozmetik ürünlerinin satışına da sınır getirdi ve eBay’in satışlara devam etmesi halinde günlük 79 dolar ceza ile karşılaşacağını açıkladı. Avukatlık firması Baker Hostetler’den Heather McDonald ise konuyu şöyle değerlendirdi: "eBay’in satıcılar ve alıcılar arasında bir problem olduğu taktirde araya girmek gibi bir politika ve prosedüre sahip. İnternet sitelerinde satılan her bir ürün bazında direkt olarak kár ediyorlar. Bugüne kadar silah, porno ürünler, uyuşturucu ve ilaç satışını engelleyebildiler. Bunu yapabilirler ancak sadece yapmamayı seçtiler ve bütün yükü tescilli markaların sırtına yüklediler, burada telif hakları zarar görüyor."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!