Aylık ihracat 12 milyar doları aştı 4 AB ülkesinin bir yıllığını geçti

Güncelleme Tarihi:

Aylık ihracat 12 milyar doları aştı 4 AB ülkesinin bir yıllığını geçti
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 02, 2008 00:00

Türkiye’nin haziran ayı ihracatı yüzde 34.88’lik artışla 12 milyar 74 milyon dolar oldu.

Türkiye’nin son 1 yıllık ihracatı da 123 milyar doları aştı. Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, ihracatçıları milli takıma benzeterek, "1 ayda yaptığımız ihracat, bazı AB ülkelerinin bir yılda yaptığından çok daha fazla" dedi.

TÜRKİYE İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, Türkiye’nin 2008 Haziran ayı ihracatı, geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 34.88 artışla 12 milyar 74 milyon 26 bin dolara yükseldi. TİM Başkanı Oğuz Satıcı, Mersin’in Tarsus ilçesinde, Berdan 2 tesislerinde düzenlediği ve Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen’in de katıldığı toplantıda, haziran ayı ihracat rakamlarını açıkladı.

Satıcı’nın açıkladığı verilere göre, ocak-haziran döneminde Türkiye’nin ihracatı yüzde 36.07 artışla 67 milyar 138 milyon 84 bin dolara, haziran ayı itibariyle son bir yıllık ihracat ise yüzde 29.93 artışla 123 milyar 762 milyon 644 bin dolara çıktı.

200 milyar dolara gidiyoruz

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Türkiye’nin ihracattaki başarısının artık olağan hale geldiğini belirterek, "Bugün bir çok Avrupa Birliği (AB) ülkesinin bir yıllık ihracatını biz bir ayda gerçekleştiriyoruz" dedi. Tüzmen şöyle konuştu: "Türkiye, 18 yıl önce bir yılda yaptığı ihracatı artık bir ayda yapıyor. İhracatımızın, ithalatı karşılama oranı yüzde 64-65 seviyesinde. İhracattaki artış oranımız, ithalat artış oranımızın üzerinde seyrediyor. Daha da büyük hedeflere ulaşmak için kararlıyız. Çok zor koşullar altında da olsa kendimize inandığımız zaman neler yapabileceğimizi herkese gösterdik. Türkiye’yi dünyanın en rekabetçi ekonomilerinden birisi haline getirecek, 4 yıl sonra 200 milyar doların üzerinde ihracat gerçekleştireceğiz."

Milli takım gibiyiz

Tüzmen, "Bugün nasıl ki Türkiye Milli takımı Avrupa Kupaları’nda başarıdan başarıya koşarken o iş sadece sahaya çıkan aslan ile yürütülmüyorsa, teknik direktörümüz başta olamak üzere, malzemecisinden doktoruna çok büyük bir ekip çalışması ile ancak bu başarı alınabiliyorsa, her ay rekor üstüne rekor kırılan ihracatımız da dünyaya Türk’ün gücünü göstermesinin yanı sıra bizim artık dış ticaret ailesi olarak ekip işini doğru bir şekilde öğrendiğimizi simgelemektedir. Fatih Terim’in söylediği ’Dünyaya kendimizi hatırlattık’ ibaresi büyük önem arz ediyor. Bizim dış ticaret ailesi olarak hedefimiz dünyaya kendimizi hatırlatmak değil, herkesin evinde işinde kullandığı ürünleri üretip ihraç ederek, akıllarından hiç çıkmamaktır."

Hem sanayi hem tarım

Türkiye’nin haziran ayında yaptığı ihracatın sektörler bazında yüzde 88.95’i sanayiden, yüzde 8.44’ü tarımdan, yüzde 2.61’i ise madencilikten geldi. Sanayi sektörü alt başlığı altında yüzde 71.54 payla ilk sırada yer alan sanayi mamulleri içinde en büyük payı yüzde 20.23 payla taşıt araçları ve yan sanayi oluşturdu. Hazır giyim ve konfeksiyon ihracatının yüzde 6.55 gerilemesi dikkat çekti. Haziran ayında miktar olarak en fazla ihracatı 10 milyar 740 milyon 23 bin dolarla sanayi sektörü gerçekleştirdi. Tarımda 1 milyar 19 milyon 254 bin dolar, madencilik sektöründe ise 314 milyon 749 bin dolarlık ihracat rakamına ulaşıldı. Türkiye’nin Haziran ayında 1 milyar dolar üzerinde ihracat gerçekleştirdiği ülkeler ise Almanya ile Birleşik Arap Emirlikleri oldu.

Birileri bu başarıyı gölgelemek istiyor

TİM Başkanı Oğuz Satıcı, "Kimileri elde edilen başarıyı gölgelemeye çalışıyor, bu kaçak dövüşmek gibi. Sıkıntılarımız var, ancak, başarıyı gölgelemeye kimsenin hakkı yok" dedi. Yaşanılan güzel tablonun yanı sıra Türkiye’nin aynı zamanda gelişmekte olan ülkeler arasında en çok borçlu altıncı ülke konumunda bulunduğunu, iç borçlanmada ise beşinci sırada yer aldığını ifade eden Satıcı, şöyle devam etti: "Yüksek faiz ve düşük kur politikası üretimi baltalayan, tasarrufların yatırımlar yerine devlete borç verilmesine dönüşen bir ortam yaratıyor. Oysa zenginliğin temeli üretimdir."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!