Sadi ÖZDEMİR
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 01, 2008 00:00
Dedesi Mehmet Bey’in, Halide Edip’in Sinekli Bakkal romanındaki ’bakkal’ olduğunu iddia eden Ahmet Yurtdaş, babasıyla Mısır Çarşısı’na taşınan şarküteri serüvenine Zeytinburnu sahilinde büyük bir şarküteri açarak devam ediyor. Yurtdaş, Zeytinburnu’nda 900 metrekarelik bir şarküteri açtı. Hedef bu yıl 10 milyon YTL ciro.
KÜÇÜK esnaf büyük hipermarketler karşısındaki rekabet sorununu yeni yatırımlarla aşmaya çalışıyor. Zeytinburnu sahilindeki eski Volvo binasını kiralayan ve toplam 900 metrekarelik kullanım alanına sahip yeni yerinde ’Urfa Pazarı Şarküderya’ adıyla büyük bir şarküteri açan 25 yıllık Mısır Çarşısı esnafı Ahmet Yurtdaş, "Hipermarketler hafta sonları açık, akşamları 22.00’ye kadar satış yapıyorlar. Otoparkları da vatandaş için büyük rahatlık. Biz ise Mısır Çarşısı’nda ’otoparksız, çalışma saatleri sınırlı, hafta sonu kapalı, daracık dükkanlarda rekabet etmeye çalıştık. Sonunda ben Mısır Çarşısı’ndaki dükkanımı devrettim ve 3 milyon YTL’lik yatırım yaparak 2 bin 500’e yakın farklı ürünü satabileceğim bu mekanı açtım. Ben Halide Edip Adıvar’ın ’Sinekli Bakkal’ romanındaki bakkalın torunuyum. Ata mesleğimi farklı bir seviyeye taşımak istedim. Bu yıl 10 milyon YTL ciro bekliyoruz" diyor.
Dede, baba geleneği
Dedesi Mehmet Bey’in Sinekli Bakkal olduğunu iddia eden Ahmet Yurtdaş, şöyle konuşuyor: "Ben İstanbul doğumluyum ama dedemin babası Malatya’dan gelmiş. Dedem de Cerrahpaşa Caddesi No: 16’da (Şimdiki Sinekli Bahçe Sokak’ın çıktığı cadde köşesi) meşhur Sinekli Bakkal’dır. Sinekli denmesinin nedeni de bakkallığın yanısıra sebze ve meyve satarmış. Özellikle de üzüm çeşitleri çok bolmuş. Bu yüzden de çok sinek olurmuş. Biz No 16’da oturduk, altta da bakkal vardı. Ben 7 yaşındayken dedem bu bakkalı babama devretti. Babam Asım Yurtdaş da 2 yıl bu bakkalı işletti. Sonra kapattı ve Aksaray Teceddüt Sokak’ta bir şarküteride çalışmaya başladı. Bugünkü İSKİ binasının olduğu yerde de çalıştı. Sonra Vatan Caddesi’nde belediyenin yaptırdığı barakalarda kendi işini kurdu. 1981’de askeri yönetim o dükkanları yıkınca babam Aksaray’da bir dükkan kiraladı, sonra 1983’te Mısır Çarşısı’nda ’Urfa Pazarı’na ortak oldu, sonra da tamamını devraldı."
Yunanlı turist bereketi
1980’lerde Turgut Özal’ın liberal rüzgarlarıyla ithalatı serbest bırakılan havyarın da ticaretini yaptığını anlatan Ahmet Yurtdaş, "O dönemde Azerbaycan’dan getirip Mısır Çarşısı’nda havyar da sattık. Ancak parayı önce Almanya’da çalışan işçilerimizin dönüş öncesi yaptıkları alışverişlerden ve son 7-8 yılda da Yunanlı turistlerden kazandım. Şu anda da esnafı Yunanlı turist ayakta tutuyor. Yeni mekandaki ciromuzun da yarısı bu yunanlı turistlerden geliyor. Dükkanımda 3 tane Yunanca bilen elemanım var. Şimdi buraya turist otobüsleri gelip park edebiliyor. Turistlerimiz iniyor, alışverişlerini yapıp gidiyor."
Mısır Çarşısı geleneğimiz sürüyor, Yunanlı da geliyor
ZEYTİNBURNU sahilinde eskiden Volvo bayi olan özel tasarım binada, 360 metrekare teşhir ve satış alanı, depo ve otoparkı ile toplamda 900 metrekarelik alanı şarküteri yaptığını belirten Şarküderya Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Yurtdaş, şöyle konuşuyor: "Bu kadar büyük bir alanda bu iş olur mu diyenler oldu. Ancak biz tam istediğimiz gibi bir yer bulduk ve 8 aylık satışlarımızdan memnunuz. Bizi Yunanlı turistler Mısır Çarşısı’ndan iyi tanıyorlar. İstanbul’da alışverişlerini yaptıktan sonra otobüsleriyle geliyorlar ve park edip alışverişlerini yapıyorlar. Yerli müşterimiz için de yol üstü bir mekanda Mısır Çarşısı geleneğini sunuyoruz. Erzincan tulumu sadece deri tulumudur. Ezine Peyniri de gerçekten Ezine peyniridir. Urfa’nın Malatya’nın en geleneksel en orijinal ürünlerini alırız satarız."
Sinekli Bakkal nerede olabilir
HALİDE Edip Adıvar’ın romanı Sinekli Bakkal Türk edebiyat tarihinin en çok okunan romanlarından biri. Romana adını veren Sinekli Bakkal’ın bulunduğu yer ise kesin olarak bilinmiyor. Ancak, Aksaray’dan Haseki Hastanesi’ne doğru dönünce ikiye ayrılan yolun solunda, sağdaki son sokağın adı şu anda Sinekli Bahçe Sokağı. "Ben o Sinekli Bakkal’ın torunuyum" diyen Ahmet Yurtdaş’ın "Cerrahpaşa Caddesi No: 16" olarak belirttiği yer ise Aksaray’dan Cerrahpaşa Caddesi’ne Sinekli Bahçe Sokağı’nın çıktığı yere çok yakın.
Küçük esnaf çıkış yolunu nasıl buldu
Mısır Çarşısı’nın otopark sorunu olması, çalışma saatlerinin kısıtlı oluşu, hipermarketlerin büyük şarküteri reyonlarıyla sahneye çıkması küçük esnafı köşeye sıkıştırdı.
Dedesi ve babası bakkal-şarküteri olan Ahmet Yurtdaş, Mısır Çarşısı’nda 27 metrekarelik bir dükkanda faaliyet gösterirken işini büyütme kararı aldı.
Turist otobüslerinin park edebileceği, konumu iyi, büyük bir mekan arayışına girdi. Zeytinburnu Sahili’nde eskiden Volvo bayisinin bulunduğu binayı kiraladı.
Mimarlara modern bir şarküteri tasarımı yaptırdı. 3 milyon YTL’ye yakın bir yatırımla 2007 Kasım ayında "Osmanlı’dan Günümüze, Mısır Çarşısı’ndan Size" sloganıyla dükkanını açtı.
Mısır Çarşısı’ndaki turist müşterilerine ve tur rehberlerine yeni dükkanını tanıttı. Turist otobüsleri için otoparkı ve çok daha fazla çeşidi olduğunu anlattı.
Şarküderya’da Ezine, Erzincan deri tulum, Van Otlu, Hatay, Gönen nihalıç peynirleri, Kayseri pastırma ve sucukları, Malatya ve Siirt kara kovan balı, özel meze çeşitleri satılıyor.