4 kişilik ailenin elektrik faturası 100 YTL olacak

Güncelleme Tarihi:

4 kişilik ailenin elektrik faturası 100 YTL olacak
Oluşturulma Tarihi: Haziran 26, 2008 16:27

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Genel Başkanı Musa Çeçen, “Otomatik zam sistemiyle 4 kişilik ailenin aylık elektrik faturasını 80-100 YTL'ye çıkaracak süreç başlayacak” dedi.

Çeçen, EMO Adana Şubesinde yaptığı açıklamada, Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu'nun (EPDK) 6 Haziran 2008 tarihinde toptan elektrik satış fiyatlarına yüzde 12,7 zam yapılmasını onayladığını, bunun da tüketiciye yüzde 22,8-25 oranında zam olarak yansımasının beklendiğini kaydetti.

Yüksek Planlama Kurulu'nun kararıyla elektrik zammının otomatiğe bağlanarak, elektrik fiyatlarının 1 Temmuz, 1 Ekim, 1 Nisan tarihlerinde yılda 3 kez ayarlanmasının sağlandığını ifade eden Çeçen, “Bu sistem sonucunda, yükselen petrol ve doğal gaz fiyatlarındaki yükselişin otomatik olarak elektrik fiyatlarına yansıyacağı görülmektedir. Bu, ayrıca, yatırım yapmayarak elektrik fiyatlarının fahiş düzeylere çıkmasına neden olan şirketler lehine bir sistemdir” dedi.
Şu ana kadar gerçekleşen zamlar ve otomatik zam sistemiyle 4 kişilik ailenin aylık elektrik faturasını 80-100 YTL'ye çıkaracak sürecin başlayacağını öne süren Çeçen, “Kararla EÜAŞ ve TETAŞ için de otomatik fiyatlandırma öngörülmesi, kamunun dengeleme ve uzlaştırma yönetmeliğindeki fahiş fiyatlara müdahalesinin de ortadan kaldırılması anlamına gelmektedir” diye konuştu.

Hükümetin enerji planını, 28 Nisan tarihli niyet mektubuyla IMF'ye sunduğunu ifade eden Çeçen, şöyle devam etti:
“Bu plan gereği, son kullanıcı elektrik tarifelerinin ayarlanması, girdi maliyetlerinin fiyatlara otomatik yansıtılması, belediyelerin gecikmiş borçlarının çözümlenmesi ve sektörde özelleştirme stratejisinin hızlı şekilde hayata geçirilmesi kararı alınmıştır.

Hükümet, küresel aktörlerin ve sermayenin yeni düzene uygun, yeniden yapılandırma politikalarını, hızlı bir değişim süreci dayatmasıyla hayata geçirmekte. Doğumdan ölüme kadar her insan için gerekli olan enerji, öncelikle yaşam hakkı, insan hakkıdır. Kamusal alanların tasfiyesi ve özelleştirmeler, sermayeye kaynak aktarılması amacını taşımaktadır.”

Enerji alanındaki açmazdan yalnızca konutların değil sanayinin de büyük ölçüde etkileneceğini ileri süren Çeçen, “Dünyadaki krizle paralel düşünüldüğünde, bu Türkiye'nin ekonomisi açısından ağır sonuçlar yaratacaktır” dedi.
Açıklamaya, EMO Adana Şubesi Başkanı Mehmet Mat ile oda üyeleri de katıldı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!