Oluşturulma Tarihi: Mayıs 14, 2008 00:00
İstanbul Altın Rafnerisi (İAR) Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Halaç’ın sıtmadan ölümü Orta Afrika Cumhuriyeti’ni de yasa boğdu.
Orta Afrika Ticaret Bakanı Emilie Beatrice Epaye, "Ömer Hallaç ülkemize yatırım yapmakla kalmadı. Afrika insanı için de bir şeyler yapmak istiyordu. Çok üzgünüz" dedi.
İSTANBUL Altın Rafnerisi’nin (İAR) 38 yaşındaki Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Halaç’ın sıtmadan ölümü yatırım yaptığı Orta Afrika Cumhuriyeti’ni de yasa boğdu. Başkent Bangui’deki yatırımını yerinde görmek üzere bu ülkeye giden ve sıtmaya yakalanıp vefat eden Ömer Halaç için Orta Afrika Cumhuriyeti Ticaret Bakanı Emilie Beatrice Epaye, "Ülkemize yatırım yapan en önemli işadamlarından biriydi. Afrika insanı için bir şeyler yapmak istiyordu" dedi. Dışişleri Bakanı Dieudonne Kombo-Yaya ise, Halaç’ın ülkeye yeni yatırımlar yapmaya hazırlandığını belirtti.
Afrikalıya yardım etmek istedi
Ömer Halaç’ın son dönemlerde Orta Afrika Cumhuriyeti’ne yatırım yapmış en önemli yabancı yatırımcılardan biri olduğunu ifade eden Bakan Epaye, şöyle konuştu: "Ülkemize birçok yabancı yatırımcı geliyor. Ancak herkes Ömer Bey gibi değildi. Çünkü o sadece yatırım yapmakla kalmadı. Aynı zamanda Afrika insanı için bir şeyler yapmaya çalışıyordu. Herkese yardım etmek isteyen bir kişiydi. Yatırımları sırasında birkaç kez irtibata geçtik. Ne yazıkki İstanbul seyahatimiz sırasında vefat ettiği haberini aldık. Çok üzgünüz."
Yatırımlarına yeni başlamıştı
Orta Afrika Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Dieudonne Kombo-Yaya ise, Ömer Halaç’ın başka Afrika ülkelerine de yatırım yaptığına dikkat çekerek konuşmasını şöyle sürdürdü: "Ömer Bey yatırım için ülkemizi seçti. Ancak bu yatırımların daha başındaydı. Bölgeye ve diğer Afrika ülkelerine daha çok yatırım yapmayı planlıyordu. Çalışanlarıyla arkadaş gibiydi. Orta Afrika’ya yaptığı ziyaret de çok anlamlıydı. Ancak sıtmaya yakalanıp genç yaşta öldü. Hem ülkemiz hem Afrika için önemli bir işadamını kaybettik."
Soğuk algınlığı sanıldı
16 Nisan’da Orta Afrika Cumhuriyeti’nin başkenti Bangui’deki altın madeninin ilk üretimini yerinde görmek amacıyla bu ülkeye giden İstanbul Altın Rafinerisi’nin (İAR) Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Halaç, iş gezisi sırasında sıtmaya yakalandı. 19 Nisan’da Orta Afrika Cumhuriyeti’nden dönen Ömer Halaç, bu ay başında Kırgızistan’a gitti. Daha sonra soğuk algınlığı şikayetiyle hastaneye kaldırıldı. Sıtma teşhisi konan Halaç, yaklaşık bir hafta yoğun bakımda kaldı ve önceki sabah vefat etti.
Afrika’da sıtma çok can alıyor ormana giderken aşı olmalı
ORTA Afrika Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Dieudonne Kombo-Yaya, Ömer Hallaç’ın gezi sırasında bölgedeki ormana girdiğini belirterek, "Sanırım kendisi safari yapmayı seviyordu. Ancak Afrika’da bazı bölgelere girerken mutlaka ya ilaç almak veya aşı yaptırmak gerekiyor. Ancak Ömer Bey ilaç almamış. Maalesef Afrika’da her yıl yüzbinlerce kişi sıtma hastalığından ölüyor. Bu hastalık ise daha çok ormanın ıssız bölgelerinde görülüyor" diye konuştu.
Yeni fikirler için yanında ses kayıt cihazı taşırdı
İŞ dünyası, İstanbul Altın Rafinerisi’nin (İAR) 38 yaşındaki Ömer Halaç’ın, Orta Afrika’ya yaptığı iş gezisi sırasında kaptığı sıtmaya yenik düşerek hayatını kaybetmesinin şokunu yaşıyor. Yanında sürekli bir ses kayıt cihazı taşıyan Halaç, aklına gelen fikirleri uçmadan kaydediyor, sonra da bunları deftere geçiriyordu. 1970’te Afyon Emirdağ’da doğan Ömer Halaç, Kabataş Lisesi ve Anadolu Üniversitesi Endüstri Mühendisliği’ni bitirdi. 1996’da ’altın rafinesi’ yapmak üzere Halaç Kuyumculuk’u kurdu. Dört yılda geliştirdiği üretim teknolojileri ve iş ilişkileri sayesinde şirket, büyük bir altın rafinerisi haline geldi. Ömer Halaç, 1996 yılında devlet tarafından kurulan ancak faaliyete geçirilemeyen İstanbul Altın Rafinerisi A.Ş.’nin çoğunluk hisselerini 2002’de satın aldı.
Orta Afrika altınlarını Türkiye’deki rafineride işliyordu
İSTANBUL Altın Rafinerisi (İAR) Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Halaç, Orta Afrika Cumhuriyeti’nin başkenti Bangui’de yerel bir ortakla şirket kurmuştu. Halaç, bu ülkelerde altın çıkarmak ve gelecek ham altını rafine etmek üzere çalışmalar yapıyordu. Afrika kıtasının, dünyanın en çok altın üreten coğrafyası ve Türkiye’nin de en çok altın tüketen ülkelerinden biri olduğunu vurgulayan Ömer Halaç, Afrika’daki faaliyetlerini artırmayı hedefliyordu. Halaç, Afrika kıtasında lojistik merkezler kurarak bu altınların rafine edilmemiş ham hali ile Türkiye’ye getirilmesini ve rafinericilik katma değerinin burada kalmasını sağlamayı amaçlıyordu.
Hangi ülkede nereye gideceğiniz önemli
TÜRK-Güney Afrika İş Konseyi Başkanı Tamer Taşkın, işadamlarının gidecekleri ülkeye hatta şehire göre hangi aşıları olmaları gerektiğine dikkat etmelerini önerdi. Taşkın, "Gidilen ülke, mevsimler, şehirler, bölgeler çok önemli. Bu nedenle seyahat planı yapılırken gidilecek yerlere göre risk belirlenir. Mesela Rio’ya gidiyorsanız aşıya gerek yok ama Amazon ormanlarına da gidecekseniz aşı olmak zorundasınız" dedi. Sıtma aşısının da diğer aşılar gibi seyahata çıkmadan 10-15 gün önce olunması gerektiğini belirten Tamer Taşkın, şöyle konuştu: "Ne yazık ki bazı arkadaşlar seyahate gidecekleri gün aşı oluyorlar. Bu da yanlış. Önceden olacaksınız ki bağışıklık oluşsun. Afrika kıtasında da her ülkeye sıtma aşısı gerekmiyor. Ancak ’gereklidir’ deniliyorsa mutlaka yaptırmak lazım. Ben 1989’dan beri Güney Afrika’ya gidiyorum hiç aşı olmadım. Ancak orada belirli bölgelere gidecek olusam aşı olurdum. Mutlaka ciddiye almak lazım."
Cenazede Tüzmen de vardı
ALTIN dünyasının ’genç ve çılgın patronu’ olarak tanınan Ömer Halaç, dün Eyüp Sultan Camii’nde kılınan öğle namazının ardından Yeniköy mezarlığında toprağa verildi. Halaç’ın cenaze törenine Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen de katıldı.
Sıtma riski en çok nerede var
Afrika’da Burundi, Komor Adaları, Cibuti, Madagaskar, Malavi, Maritus, Mayotte, Mozambik, Ruanda, Somali ve Uganda geneli; Eritre’de 2200, Etiyopya’da 2000, Kenya’da 2 bin 500, Tanzanya’da 1800 metreden aşağı bölgelerin tamamı sıtmanın etkisi altında.
Afrika’da sıcaklığın küresel ısınmaya bağlı olarak yarım derece yükselmiş olması sıtma virüsü taşıyan sivrisineklerin mevcudunu ikiye katladı.
Her yıl 300 milyon klinik sıtma vakası meydana geliyor. Yılda 1.5 ile 2.7 milyon arası ölüm oluyor. Dünyadaki sıtma vakalarının yüzde 90’ı Afrika’da görülüyor.
İş gücünün yok olmasına, nüfusun gittikçe düşmesine ve ciddi miktarda kaynağın bu hastalıkla mücadele için ayrılmasına sebep oluyor.
Nisan ayının 25’i Afrika Sıtma Günü’dür ve sıtmaya dikkat çekmek için ’Sıtma Kupası’ bile düzenleniyor.
Ceyhun KUBURLU