Unakıtan ve Eker ciddiye almadı AB Alkollü İçki raportörü bozuldu

Güncelleme Tarihi:

Unakıtan ve Eker ciddiye almadı AB Alkollü İçki  raportörü bozuldu
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 11, 2008 00:004dk okuma

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan ve Tarım Bakanı Mehdi Eker’le alkollü içkilerdeki vergiyi görüşmek için gelen AB Alkollü İçki Üreticileri Derneği rapörtörü Nick Soper, hayal kırıklığı yaşadı.

Unakıtan’ın randevusunu iptal ettiğini söyleyen Soper, "Tarım Bakanlığı bürokratları da kısa görüşmemizde sorunların üstünü örttü. Kısacası muhatap bulamadık" dedi.

BİR büyükelçinin davetinin ardından Avrupa Komisyonu Ankara temsilciliğinin de aracılık etmesi üzerine Maliye Bakanı Kemal Unakıtan ve Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker’le görüşmek için Türkiye’ye gelen Avrupa Birliği (AB) Alkollü İçki Üreticileri Derneği Türkiye ropörtörü Nick Soper, Bakanlarla görüşme konusunda hayal kırıklığı yaşadı. Maliye Bakanı Kemal Unakıtan’ın randevusunu iptal ettiğini söyleyen Soper, "Tarım Bakanı Mehdi Eker’in bürokratları da 2 dakika süren görüşmemizde sorunların üstünü örttü. Dünyanın her yerinde her çeşit hükümet ile çalıştık. Ancak Türkiye’de bu konuda muhatap bulamadık. Çok yazık oldu" dedi.

Bürokratlar üstünü örttü

Dünyanın pek çok yerinde pek çok hükümetle ilişki içinde olduklarına dikkat çeken Soper, şöyle konuştu: "Türkiye’de çok yüksek olan vergilendirme konusunda da iş Dünya Ticaret Örgütü’ne varmadan bir çözüm bulalım istedik. Bakanlarla görüşmek için bir program belirlendi. Tam Unakıtan ile görüşecekken ’Parlamentoya gitmek zorundayım’ diyerek toplantıyı iptal etti. Tarım Bakanı Mehdi Eker ise çok kısa süren görüşmede bürokratların ’sorun yok’ müdahalesiyle sorunlara eğilmedi. Oysa biz buraya son derece olumlu ve yapıcı şekilde gelmiştik."

Büyükelçi rica etmişti

Bu yaşadıkları olaya rağmen görüşmelere devam edeceklerini dile getiren Soper şöyle konuştu: "Çok kıdemli yetkili bürokratlarla Dış Ticaret Müsteşarlığı, Gümrük İdaresi ve Maliye Bakanlığı’ndan yetkililerle görüştük. Yararlı tartışmalarımız oldu. Ama iş bürokratları aşamadı. Konunu siyasi boyutu da olmalı ve siyasetçiler de bu konuya destek vermeli. Kaldı ki biz Türkiye’ye bir büyükelçinin ricası üzerine gelmiştik."

Avrupa Komisyonu’na rapor

Türkiye’ye 3 kişilik bir delegasyon olarak geldiklerini dile getiren Soper, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Elimizde çok dolu bir program vardı. Çok yararlı tartışmalar yapabilecekken zor günler geçirdik. Herşeye rağmen iletişime devam edeceğiz. Üyelerimizin isteği üzerine Türkiye’deki sorunlarla ilgili bir rapor yayınlıyoruz. Bu raporu Avrupa Komisyonu’nun yanısıra Türkiye’deki müsteşarlara ve Gümrük İdaresi’ne de göndereceğiz."

Rakının vergisi AB 7’ncisi düşmesini biz de istiyoruz

YANSITILDIĞININ aksine rakıda vergi artırımına sonuna kadar karşı olduklarını kaydeden Nick Soper, ne yönde değişiklik istediklerini şöyle anlattı: "Biz eşitlik istiyoruz. Bana göre Türkiye’de rakıda da viskide de tüm alkollü içeceklerde de inanılmaz yüksek vergilendirme var. Eğer Türkiye AB’de olsa, rakı AB’de en yüksek vergilenen yedinci alkollü içecek olurdu. Biz rakının ve diğer alkollü içeceklerin vergisi düşsün istiyoruz. Viski ve rakı arasında bir savaş varmış gibi konuşuluyor Oysa benim bildiğim herhangi bir savaş yok. Ben savaşları sevmem. Biz sadece eşitlik olsun isiyoruz."

Rakı tescillenebilir ama koruma isteyene rastlamadım

RAKI için koruma konusundaTürkiye’ye yardımcı olmayı istediklerini aktaran Nick Soper, şunları söyledi: " Örneğin iki taraflı bir AB-Türkiye anlaşması ile rakı coğrafi ve özel bir konuma oturtulabilir. Ancak Türk üreticiler ve Türk resmi makamlarının rakıya hiçbir koruma istememeleri çok şaşırtıcı. Kimse yardım istemedi. Ne yapılacağı konusunu AB’ye danışmadılar. Rakıyı sadece Türkiye’de üretilen bir ürün olarak tescillendirebiliriz. Konyak sadece Fransa’da üretilip, İrlanda viskisi sadece İrlanda’da yapılırken malesef üretim korumak için Türkiye’den kimse adım atmadı."

Uzo’nun durumu istisna

AB’de bütün alkollü içkiler için vergi oranının aynı şekilde belirlenmesi gerektiğini söyleyen Nick Soper, Yunanistan’ın Uzo’sunda uygulanan ayrıcalıkların istisna olduğunu savunarak şöyle konuştu:

Bu izinlerin çoğu çok eskilere dayanıyor. AB’de de küçük üreticilerin korunuyor. Yılda bin litreden daha az alkol üreten küçük üreticiler için daha düşük bir vergi oranı uygulanabiliyor.

Ancak 2004 yılında tek pazar oluşturulması için imzalanan Single Union Act anlaşmasının dan önceydi. Bu anlamşmanın ardından tüm bu uygulamalar kaldırıldı.

En son 2004 yılında 10 ülke AB’ye üye olunca Bulgaristan ve Litvanya’ya da da yüksek oranların aşağı çekilmesi söylendi. Bir anlamda koruma elden gidiyor.

Ancak bütün AB önlerine açılıyor. Polonya’da votka üreticileri önce çok heyecanlandılar. Ancak şimdi çok mutlular.

Türkiye’ye alkollü içki yatırımı yağabilir

TÜRKİYE’yi yatırımlar açısından çok çekici bir ülke haline getirmeye çalıştıklarını dile getiren Nick Soper, şöyle konuştu: "Yüksek vergi oranları yatırımcıyı durduruyor. Ben bunu kendi üyelerimden de biliyorum. Üylerimizden bazıları ihracat yapamıyor. Bazıları da yatırım istese de engelleyici bir mevzuatla karşılaşıyor. Bunlar değişse sektör çok daha olumlu etkilenir. Türkiye çok çekici bir yatırım merkezi haline gelir. Hali hazırda yeterli adım atılmıyor. Ancak atılacağını umuyoruz."

Ankara Viskisi’ne müşteri bulunacak ortam yaratırız

RAKININ özellikle 1997-2004 arasında AB’de çok iyi pazar yakaladığını söyleyen Nick Soper, Mey İçki CEO’su Galip Yorgancıoğlu ile iyi arkadaş olduklarına dikkat çekerek, "Onunla sık görüşüyoruz. Tepkiler anlamsız çünkü yapılacak değişikliklerden sonra Galip’in (Yorgancıoğlu) Tekel’den kalan Ankara viski fabrikasına müşteri bulabileceği bir ortam yaratılmış olacak. Biz Galip’e de yardım etmeye çalışıyoruz" dedi
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!