Güncelleme Tarihi:
Tezer, “Bunlar gerçekleşirse, ki inşallah süreç olumsuz gitmez, Türkiye, otomotiv üretiminde farklı bir noktaya çıkabilir” dedi.
Tezer, Bayer MaterialScience (BMS) tarafından Bursa'da düzenlenen “Otomotiv Sempozyumu”nda yaptığı konuşmada, ortak ve karmaşık bir üretim sürecine sahip otomotiv sanayisinin tedarik zincirinin, ham maddeden nihai tüketiciye kadar uzandığını belirtti.
Dünyada 66 ülkede 73 milyon araç üretimi gerçekleştiğini kaydeden Tezer, bu ülkeler arasında Türkiye'nin, çok ciddi aşamalar yapmış bir ülke olarak dikkat çektiğini dile getirdi.
Tezer, sera gazı salınımının azaltılması noktasındaki zorunluluklar nedeniyle araçlarda hafif yapının öne çıktığını belirterek, “Motor teknolojileriyle ilgili sınıra gelmiş durumdayız. Hafif yapının oluşturulmasında ise plastik malzeme üretimiyle ilgili gelişmeler öne çıkıyor” dedi.
MAZERETSİZ İŞE GİTMEYENLER
Türkiye'nin, yeni yatırımlarda Çek Cumhuriyeti, Macaristan ve Polonya gibi rakipleri bulunduğuna dikkati çeken Tezer, şöyle konuştu:
“Rekabet analizine baktığımızda, Türkiye'nin lojistik uzaklığının yaratmış olduğu dezavantaja karşılık, iş kültürü, otomotiv kültürü, kalite yönetim anlayışı, iş gücü verimliliği ve iş gücünün işe bağımlılığı, işe adanmışlık seviyesi, çok ciddi anlamda öbür ülkelerin çok üzerinde bulunuyor. Mazeretsiz işe gitmeyenlerin oranı merkezi Avrupa'da yüzde 10'ları buluyor. Doğu Avrupa'da yüzde 15'e çıkan ülkeler var fakat bu oran Türkiye'de yüzde 1'in altında bulunuyor. Montaj hattında her gün yüzde 10 eksik kalırsa, orada kaliteden bahsetmek mümkün değildir. Türkiye, pazar potansiyeli ve iş gücü verimliliği ile küresel rekabette önemli bir ülke olarak yer alıyor.”
SEKTÖRÜN GELECEĞİ VE YATIRIMLAR
Tezer, Türkiye'nin sadece üretim değil mükemmeliyet merkezi olmak mecburiyetinde bulunduğunu ifade ederek, bunun tek yolunun tasarıma ağırlık vermekten geçtiğini ve bunun da aksam parça üreticileriyle otomotiv üreticilerinin birlikte çalışmasıyla mümkün olabileceğini dile getirdi. Türkiye'de motorlu araç üretiminin yüzde 85'inin Marmara Bölgesinde yapıldığını kaydeden Tezer, şunları söyledi:
“2009 yılı başlarında, toplam üretim kapasitesinin bir milyon 600 bine çıkarılması planlanıyor. 2 yeni yatırım gelirse, 2 milyonu rahatlıkla aşarız. Dolayısıyla 2012'deki 2 milyon rakamı, hayali bir rakam değil. Şu anda iki tane önemli merkezi Avrupa şirketi, çok ciddi şekilde yatırım için Türkiye'de araştırma yapıyor. Biz de kurum olarak bu araştırma çalışmalarına destek olmaya çalışıyoruz. Bunlar gerçekleşirse, ki inşallah süreç olumsuz gitmez, Türkiye, otomotiv üretiminde farklı bir noktaya çıkabilir.”
Tezer, otomotivde 2006 yılında 600 milyon dolar olan dış ticaret fazlasının geçen yıl 3,5 milyar dolara çıktığını belirterek, “Artık sanayi, hem kendi ihtiyacını hem pazarın ihtiyacını karşılayan hem de dış ticaret fazlası veren bir konuma gelmiştir. İlk 3 ayın fazlası da yaklaşık 2 milyar dolar. Demek ki yıl sonu itibariyle yaklaşık 8 milyar dolarlık dış ticaret fazlası vereceğiz” dedi.