Oluşturulma Tarihi: Mayıs 08, 2008 07:002dk okuma
BM Kalkınma Programı Başkanı Kemal Derviş, finans piyasalarında tıkanıklıkları engellemeye çalışan sanayileşmiş ülkelerin genişletici politikaları nedeniyle Türkiye gibi ülkelerin "gerçek bir enflasyonist tehlike ve tsunami" ile karşı karşıya olduğunu söyledi.
BİRLEŞMİŞ Milletler (BM) Kalkınma Programı Başkanı Kemal Derviş, Türkiye gibi ülkelerin "gerçek bir enflasyonist tehlike" ile karşı karşıya olduğunu söyledi. Kemal Derviş, Financial Times gazetesi ile yaptığı söyleşide kendi finans piyasalarında tıkanıklıkları engellemeye çalışan sanayileşmiş ülkelerin genişletici politikaları nedeniyle gelişmekte olan ülkelerde enflasyon ve para arzı kontrolünde ciddi sorunların yaşanacağını kaydetti.
Yüzde 25 daha yoksullaşma
İnternet balonu patladığı dönemde olduğu gibi genişletici ekonomik politikalara tanık olunduğunu anlatan Derviş, bunun önümüzdeki iki üç yılda pek çok başağrısı yaratacağı uyarısını yaptı.
Kemal Derviş, gelişmekte olan ülkelerde yükselen gıda ve enerji fiyatları nedeniyle kentlerdeki yoksul insanların "enflasyon tsunamisi" ile karşı karşıya bulunduğunu belirtirken, fiyat artışlarının, bu insanları, bir yıldan daha kısa bir süre içinde yüzde 25 kadar daha yoksul hale getirdiğini de kaydetti.
Gerçek enflasyonist tehlike
Derviş, şunları söyledi: "Ancak FED faiz oranlarını düşürürken siz yükselen bir ekonomide para politikanızı nasıl sıkılaştırabilirsiniz? Yıllarca enflasyon ile mücadele eden Türkiye ve Brezilya gibi ülkeler, makroekonomik bir döngüden değil, finansal sektörü kurtarma gereğinden kaynaklanan gerçek bir enflasyon tehlikesi ile karşı karşıya."
Gıdadaki artış yardımı azalttı
Derviş, gıda ve enerji fiyatlarına da değinerek, artışın geçen yıllardaki yardımlardaki artışı azalttığını da söyledi. Derviş, "Bunun geldiğini göremedik. Bu konuda hepimiz biraz suçluyuz. Bir yıl önce birka insan bu konuda uyarıda bulunuyordu, her ne kadar trendler belli olsa da" dedi.