Türkiye'deki büyüme eskisi gibi olmayacak

Güncelleme Tarihi:

Türkiyedeki büyüme eskisi gibi olmayacak
Oluşturulma Tarihi: Nisan 30, 2008 14:214dk okuma

Unakıtan, Türkiye'deki büyüme eskisi gibi olmayacak. 7, 8, 9 yok öyle şeyler. Bütün dünya gibi biz de etkileniyoruz.” dedi.

Haberin Devamı

Unakıtan, Marmara Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Maliye Bölümü ve Maliye Araştırma ve Uygulama Merkezinin Prof. Dr. Halil Nadaroğlu'nun anısına düzenlediği “Global Krizin Türk Kamu Maliyesine Yansımaları; Hedefler ve Beklentiler” konulu panelde yaptığı konuşmada, ABD ekonomisinde yaşanan krize değinerek, Türkiye olarak bu gelişmeleri yakından takip etmek mecburiyetinde olduklarını söyledi.

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Türkiye'de enflasyonun hızlı bir şekilde düşüş göstermeyeceğini belirterek, “yüzde 4'ler falan hiç kimse beklemesin” dedi.

Türkiye'nin, son 5 yılda çok büyük yapısal değişiklikler yaptığını hatırlatan Unakıtan, böylece Türk ekonomisinin global ekonomilerden daha fazla etkilenmeye başladığını anlattı.

Dışarıda olanların Türkiye'yi de etkileyeceğini ifade eden Unakıtan, “bu kaçınılmaz ama bundan daha az etkilenmek için Türkiye ekonomisinin daha güçlü hale gelmesi lazım” dedi.

Türkiye'nin, 2001 yılında yaşadığı krizlerde olduğu gibi kötü senaryoları artık görmediğini ve çok yol aldığını belirten Unakıtan, Türkiye'nin 650 milyar dolarlık ekonomi haline geldiğini, kişi başı milli gelirin arttığını hatırlattı.

Ancak dışarıda olanların ekonomi için bir risk olduğunu, içerideki siyasi belirsizliklerin de risk teşkil ettiğini dile getiren Unakıtan, şöyle devam etti:
“Dışarıda büyüme oranları düşüyor, enflasyon artıyor, sermaye eskisi gibi bol değil. Bu Türkiye'yi de etkiliyor. Türkiye'de enflasyon hızlı bir şekilde düşüş göstermeyecek. Bunu iyi bilmemez lazım. Belki biraz düşer, biraz artar ama yüzde 4'ler falan hiç kimse beklemesin. Gerçekçi olmamız lazım. Ne kadar gerçekçi konuşursak, sonunda o kadar işe çare buluruz. Bunu rahatlıkla söylüyorum. Enflasyon hızlı bir düşüş göstermeyecek. Önümüzdeki günlere iyi bakmamız lazım. Türkiye'deki büyüme eskisi gibi olmayacak. 7, 8, 9 yok öyle şeyler. Bütün dünya gibi bizde etkileniyoruz.”

Kemal Unakıtan, Türkiye'nin makul sürdürülebilir büyümeyi devam ettirebilmesinin önemine işaret ederek, ekonomideki küçülmeyi önleyecek tedbirlerin alınması gerektiğini kaydetti.

Haberin Devamı

ÖZEL SEKTÖRÜN BORÇLARI...

Haberin Devamı

Kemal Unakıtan, Türkiye'nin borcu olan bir ülke olduğunu, özel sektörün de borçları bulunduğunu belirterek, özel sektör tarafından tasarrufların ve sermaye birikimlerinin azaldığını söyledi.

Unakıtan, şunları kaydetti:

"Elimizi attık, oradan borç aldık, elimizi attık buradan borç aldık... Artık o imkanlar eskisi gibi değil. Herkesin hesabını iyi yapması lazım. Devamlı suretle benim yaptığım bir ikaz var, eğer kazancın yabancı para ise yabancı parayla borçlanın ama yabancı parayla olmuyorsa risklere girmeyin. Kur riskine girmeyin. Bunlar yaşandı, tekrar aynı şeyi yaşamasınlar. Özel sektöre özellikle söylemek istiyorum, Buradan dolar buldum, buradan avro buldum...) ama kur riskinden dolayı seni alır götürür, çok dikkat etmek lazım.

Haberin Devamı

Kemal Unakıtan, Türkiye'nin birçok AB ülkesine göre borç yükü açısından daha iyi durumda olduğunu ifade ederek, hükümetin orta vadeli mali planını, 2012'ye kadar olan makro büyüklükleri cumartesi günü Devlet Bakanı Mehmet Şimşek ile birlikte yapacakları toplantıyla açıklayacaklarını söyledi.

Türkiye'nin mali disiplinde çok önemli yol aldığını, ekonominin korunaklılığının arttığını belirten Unakıtan, "Bütçe açıkları eskisi gibi olsaydı bu kadar türbülans olsaydı, gecelik faizler yüzde 5 binleri görürdü" dedi.

Unakıtan, Türk ekonomisinin global krizin bugüne kadar büyük çapta tahribat yapıcı etkilerini görmediğini, bundan sonra da karşılaşacağını düşünmediğini ifade etti.

Haberin Devamı

Ekonomik istikrarın siyasi istikrarla sıkı sıkıya bağlı olduğunun altını çizen Unakıtan, Türkiye adım atarken her kesime önemli görevler düştüğünü, ona göre hareket etmek gerektiğini vurguladı.

Türkiye'nin ekonomisine karamsar gözlüklerle bakanlar olduğunu ifade eden Unakıtan, cari açık eleştirilerine ilişkin olarak da bunun finanse edilebilir durumda olduğunu söyledi. Unakıtan, "Bu konuda panik yapacak bir durum yok. Ancak bu sorunu yapısal olarak çözmemiz gerekiyor" dedi.

Türkiye'nin enerjisini dışarıdan alan bir ülke olduğunu hatırlatan Unakıtan, enerji hammadde fiyatlarındaki her 1 dolarlık artışın 530 milyon dolar fatura artırdığına işaret etti.

Haberin Devamı

Türkiye'de 1977-1978 yıllarında tüp, benzin, yağ kuyruklarının oluştuğunu hatırlatan Unakıtan, "Bugün hiç benzin bulamadım diyen var mı? Çok şükür hepsi elimizin altında" dedi.

Dünyada yaşanan kriz karşısında Türkiye'de durumun çok şikayet edilecek düzeyde olmadığını dile getiren Unakıtan, büyümeyi, ihracatı artırabilmenin gayreti içinde olduklarını anlattı.

İstihdam yapısında değişiklik öngördüklerini, yeni bir uygulamayla 19-29 yaş arasında çalışanların sigorta primlerinin büyük bir bölümünü devletin ödeyeceğini belirten Unakıtan, istihdamı artırıcı önlemler aldıklarını vurguladı.

GAP Bölgesine 2012 yılına kadar 15 milyar dolar harcamayı planladıklarını, diğer sulama projelerini de tamamlamak istediklerini aktaran Kemal Unakıtan, gıda üretimini ve istihdamı artırmak istediklerini dile getirdi.

Bakan Unakıtan, "Enerji yatırımlarını artırmak istiyoruz. Bunları özelleştirerek artık devretmek istiyoruz. Özel sektörün yatırım imkanlarından fayda sağlamak istiyoruz" dedi.

Şimdiye kadar ülke olarak 44,5 milyar dolarlık özelleştirme yapıldığını bildiren Unakıtan, İzmir ve Derince Limanları, Petkim, Tekel ihalelerinin yapıldığını anımsatarak, "Bunlar satıldı paraları bekleniyor. Kasayı açtık bekliyoruz. Otoyollar, köprüler, şans oyunları, şeker fabrikaları, Bandırma ve Samsun Limanları özelleştirmelerine önem veriyoruz" diye konuştu.

Kemal Unakıtan, mali disipline biraz daha fazla önem verilmesi gerektiğinin altını çizerek, "Vergi artışı falan asla söz konusu değil. Ama bu bütçe açıklarını artırmamak için elimizden ne gelirse onu yapacağız. Yapısal reformlara devam edeceğiz. Bunun başka çaresi yok. Dünyayı sürekli yakından takip edeceğiz. Bunu yapmazsak sonra yaya kalırız" dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!