Oluşturulma Tarihi: Nisan 30, 2008 10:333dk okuma
Son yıllarda hızlı bir artış yaşanan yabancıların Türkiye'de taşınmaz alımları, "ev sahibi turist" profilini ortaya çıkardı. Tatil için Türkiye'ye gelen yabancıların önemli bir bölümünün kendi mülkiyetindeki evlerde konakladığı belirlendi.
Yılın ilk çeyreğinde Türkiye'ye gelen yabancı turistlerin toplam geceleme sayısı itibariyle yüzde 14.1'inin "kendi evinde" konakladığı dikkati çekti. Aynı dönemde yabancı turistlerin otel, motel ve pansiyonlarda konaklama oranı yüzde 40’ta kalırken, arkadaş ve akraba evinde konaklama oranı da yüzde 32.4 olarak gerçekleşti. Yabancı ziyaretçilerin yüzde 9.8 oranında da kiralık evlerde konakladığı belirlendi.
Geceleme sayısına göre bakıldığında yurt dışından tatile gelen vatandaşlardan ise kendi evinde konaklama oranı yüzde 65.2 oldu. Gurbetçilerde arkadaş ve akraba evinde yüzde 27.5 olan konaklama oranı, otel, motel ve pansiyonlarda yüzde 5.6 oldu.
Anılan dönemde gurbetçilerin ve yabancı ziyaretçilerin toplam geceleme sayısına göre ise yüzde 32.4’ünün kendi evinde, yüzde 30.6’sının arkadaş ve akraba evinde, yüzde 27.7’sinin otel, motel ve pansiyonda, yüzde 6.7’sinin de kiralık evde konakladığı belirlendi.
Tatile gelen yabancılar ortalama olarak 10 gün Türkiye’de kalırken, Türk vatandaşlar da 23 gün ülkede kalmayı tercih etti. Toplam ziyaretçi sayısına göre ortalama kalış süresi 12.7 gün olarak gerçekleşti.
Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü verilerine göre, bugüne kadar Türkiye’de 73 bin 103 yabancı uyruklu vatandaşa 63 bin 85 taşınmaz satıldı. Yabancılar taşınmaz alımında en çok Muğla ve Antalya gibi sahil illerini tercih etti. Türkiye'de en çok taşınmazı Almanlar, İngilizler ve Yunanlılar aldı.
ORTA GELİRLİ TURİSTLER ÇOĞUNLUKTA
Yılın ilk çeyreğinde tatile gelen 2 milyon 795 bin 813 yabancı ziyaretçinin yüzde 63.7’sini “orta gelir” grubundakiler oluşturdu. Bunları yüzde 17.5 ile “yüksek gelir”, yüzde 13.8’le “düşük gelir”, yüzde 3 ile “çok düşük gelir” ve yüzde 2.1’le “çok yüksek gelir” grubundakiler izledi. Gurbetçilerde de yüzde 66’lık kısım orta gelir grubundan ziyaretçilerden oluştu. Bunu yüzde 15.7’yle yüksek gelir, yüzde 14.8’le düşük gelir grubundakiler izledi. Çok düşük gelir yüzde 1.9, çok yüksek gelir grubu ise yüzde 1.5 pay aldı.
TURİSTLERİN YÜZDE 36’SI ÜNİVERSİTE MEZUNU
Yılın ilk üç ayında ülkeye gelen yabancı ziyaretçilerin yüzde 36’sı fakülte ve yüksekokul mezunu olurken, gurbetçilerde bu oran yüzde 22.2’de kaldı. Yabancıların yüzde 31.9’u lise eğitimi, yüzde 13.7’si ilköğretim ve yüzde 11’i yüksek lisans veya doktora eğitimi gördü.
Anılan dönemde yurda gelen vatandaşların ise yüzde 30.1’ini lise, yüzde 11.3’ünü ilköğretim, yüzde 27.5’ini ilkokul, yüzde 5.3’ünü yüksek lisans ve doktora, yüzde 3.5’ini okul bitiremeyenler oluşturdu.
PROFESYONEL MESLEK GRUPLARI BİRİNCİ SIRADA
Yılın ilk çeyreğinde ülkeye gelen yabancı ziyaretçilerin yüzde 20.5’lik kısmını TÜİK tanımına göre "profesyonel meslek mensupları", yüzde 18.7’lik kısmını da işletme sahipleri, kanun yapıcılar, üst düzey yöneticiler oluşturdu. Büro ve müşteri hizmetlerinde çalışanlar yüzde 7.7, hizmet ve satış elemanları yüzde 7.4, "yardımcı profesyonel meslek mensupları" da yüzde 6.6’lık pay aldı.
Nitelik gerektirmeyen işlerde çalışanlar oranı yüzde 6.2 olurken, bunu yüzde 4.9’la sanatkarlar ve ilgili işlerde çalışanlar, yüzde 3 ile tesis ve makine operatörleri, montajcılar, yüzde 1.5’le nitelikli tarım, hayvancılık, avcılık, ormancılık çalışanları, yüzde 0.9’u silahlı kuvvetler izledi. Yüzde 22.4’lük oranı da diğer meslek mensupları oluşturdu.