Güncelleme Tarihi:
YTL'nin geçen seneki artışının bu yıl yok olmaya başladığına dikkat çekilen analizde, bunun en büyük nedenleri olarak politik belirsizlik ve dünyadaki riskten kaçınma eğilimi gösterildi.�
Merrill Lynch ve JPMorgan Chase gibi kurumların yatırımcılarına YTL cinsi varlıklarını azaltma önerisinde bulunduğuna da işaret edilen analizde, JP Morgan ekonomisti Yarkın Cebeci'nin şu görüşleri yer aldı:
"Derinleşen politik belirsizlik ve global riskten kaçınma eğilimi nedeniyle YTL için iyi bir yıl olmayacak. Riskten kaçınma eğilimi, özellikle cari açık sorunu yaşayan ülkeler üzerinde daha etkili olacak."
Cebeci'ye göre dolar kuru yıl sonunda 1.40'a ulaşacak.
YTL'nin yılbaşından bu yana İzlanda Kronu ve Güney Afrika Randı'nın ardından en çok kaybeden para birimi olduğuna dikkat çeken Bloomberg, opsiyon işlemlerinde de YTL'nin en riskli ikinci para birimi olarak değerlendirildiğini belirtti.
Merrill Lynch ekonomisti Türker Hamzaoğlu, politik durumun ne tarafa gideceğini kimsenin bilemeyeceğini söyledi. Hamzaoğlu, finansal piyasalardaki global krizle birlikte yüksdek politik tansiyonun YTL cinsi varlıklar üzerinde baskı oluşturduğunu ifade etti.
Citigroup analisti İlker Domaç, son yaşanan politik gelişmelerin siyaseti ve yatırım iklimini karıştıracağını ifade ederken, aynı zamanda mali disiplini ve reformları zayıflatabileceğini kaydetti.
YABANCI YATIRIMLAR YTL'Yİ DESTEKLEYECEK
Almanya'nın en büyük finans kurumlarından olan Commerzbank'ın ekonomisti Michael Ganske de, Türkiye piyasalarının her zaman riskli olduğunu, ancak yüksek getirilerin bu risklerin üzerini örttüğünü söyledi. Kurum olarak Ak Parti iktidarının devam edeceğine inandıklarını belirten Ganske, doğrudan yabancı yatırımların YTL'yi desteklemeye devam edeceğini belirtti. Genske, yıl sonuna kadar dolar kurunun 1.25 YTL'ye gerileyeceğini öngördü.