Oluşturulma Tarihi: Nisan 26, 2008 00:003dk okuma
Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker, "7 milyar insanı besleyecek kadar tarımsal ürün varken, 850 milyon insan aç. 1.5 milyar insan da kilo vermeye çalışıyor. Onların kilo vermek için harcadığı para ve enerji 850 milyon aç insanı doyurmaya yeter de artar bile" dedi.
TARIM ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker, tarımın dışında oluşan ve gelişen problemleri şimdi tarım sektörünün çözme zamanı olduğunu belirtti. Forum İstanbul 2008’de konuşan Eker, dünyada bugün yaklaşık 7 milyar insan ve bu insanları doyuracak tarımsal ürün olduğunu söyledi. Eker, şöyle konuştu: "Ancak 850 milyon insan aç. Bunlar, coğrafyaları sebebiyle kendilerine yetecek ürünleri elde edemediklerinden, himayeci politikalar sebebiyle tarımsal ürünlere ulaşamayan fakirler. 1.5 milyar insan da ağırlık ve tokluğun yarattığı problemlerle karşı karşıya. Onlar da ’nasıl kilo veririm’ diyerek, aşırı beslenme sebebiyle karşılaştıkları problemleri gidermenin yollarına bakıyorlar. Onların kilo vermek için harcadığı para ve enerji 850 milyon aç insanı doyurmaya yeter de artar bile. Bu bir tarım sorunu değil, tarımın dışındaki sorun. Tarımın dışında oluşan, gelişen problemleri şimdi tarım sektörünün çözme zamanı."
AÇLIK GÜVENLİK SORUNU YARATIR: 1.5 milyar aç insan olursa yerkürenin çok güvenli ve stabil bir yer olamayacağını dile getiren Eker, şu anda dünyada tartışma konusu olan bazı ülkeler için kabul görürken, bazı ülkeler için kabul görmeyen, modern genetiği değiştirilmiş organizmaların üretimine dayalı tarım yöntemlerinin gündeme geldiğini, tartışmanın kaçınılmaz olarak buraya geleceğini söyledi.
PİRİNÇ KRİZİ SUNİ: Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Eker, dünyadaki gıda fiyatları artışının Türkiye’ye aynı şekilde yansımadığını, hiçbir ürününde Türkiye’nin şu an itibarıyla yeni hasat dönemine kadar herhangi bir arz sıkıntısı, eksikliği olmadığını belirtti. Eker, "Geçen haftalarda ortaya çıkan veya oluşturulmaya çalışılan, pirinçle ilgili koparılmaya çalışılan fırtına tamamen yapaydı, suniydi. Birilerinin muhtemelen Türkiye’de bu alanda bir kriz oluşturma veya bir kriz görme hevesiydi. Zaten ateşi düştü, inişe geçti. Biz de bir takım tedbirleri aldık ve şu anda piyasada tüketicinin her türlü ihtiyacını giderecek ürünümüz yeteri kadar var" diye konuştu.
TÜKETİCİ RAHAT OLSUN: Tüketicilerin ve üreticilerin bu konuda rahat olmasını istediğini, endişe edecek bir durum olmadığını belirten Eker, pirinçte bir miktar fiyat artışları olduğunu, gerekli tedbirlerin alındığını ve fiyatların da düştüğünü söyledi. Türkiye’nin biyoçeşitlilik açısından dünyada en zengin ülke olduğunu, ülkede 150’ye yakın ürün üretildiğini hatırlatan Eker, şöyle konuştu: "Şimdi eğer birileri kalkıp bunu diline dolar, bu şekilde köpürtülerek bunun haberleri verilirse, her gün biri kalkar ’efendim şu ürün de eksik, bu ürün de eksik’ derse, yok öyle bir şey. Türkiye, geçen yıl yaşanan kuraklığa rağmen ürün arzı bakımından emniyette, ürün üretimi açısından güvenlikte. Endişe edilecek herhangi bir konu yok. Zaten devletin ilgili kurumları var. Maliye Bakanlığı, vergi denetmenleri, diğer kurumlar, Rekabet Kurumu var. Onlar çalışmalarını yaparlar. Siz (medya mensupları), bu şekilde devam ederseniz bu işten kısa vadeli yüksek kár etmek isteyenlerin yardımcısı olmuş olursunuz. Türkiye’nin hiçbir tarımsal, hayvansal ürünüyle ilgili sıkıntı yok." Eker, yakın bir tarihte Mısır’dan pirinç geleceğini ve içeride de hasat sezonuna kadar yetecek pirinç bulunduğunu söyledi.