Çalışma yaşamında 12 Eylül yasakları kalkacak

Güncelleme Tarihi:

Çalışma yaşamında 12 Eylül yasakları kalkacak
Oluşturulma Tarihi: Nisan 25, 2008 00:00

Hükümet, sendikaların istemleri doğrultusunda, 12 Eylül 1980 askeri rejiminin getirdiği çalışma yaşamına ilişkin yasakları kaldıracak.

Yeni düzenlemelerle, sendika üyeliğinde ve istifada noter şartı kaldırılıyor, üyelik yaş sınırı 16’dan 15’e çekiliyor. Birçok işkolunda grev ve lokavt yasağı, grev çadırı kurma yasağı, sendikalar için yüzde 10 işkolu barajı kaldırılacak. Paketi’nden sonra Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Grev Lokavt yasasında değişiklik öngören taslaklar da tartışmaya açıldı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, seçim bölgesi Bursa’da üç işçi ve bir işveren konfederasyonu temsilcileri ile pazar günü biraraya gelecek. Sendikalar Yasası’nda özetle şu değişiklikler planlanıyor:

SENDİKA KURMA: En az 7 kişi sendika kurabilecek. Sendika kurulabilecek işkolu sayısı 28’den 18’e düşecek. Aynı işkolunda kurulu 3 sendika biraraya gelerek federasyon kurabilecek. Sendika kapatma zorlaştırılacak. Çalışma Bakanlığı, sendikalar için sicil kaydı tutacak. Sendikaya üyelik ve istifada noter şartı aranmayacak. Üyelikten çekilme bildiriminin doldurup imzalayan işçi üyeliğini düşürebilecek.

İŞSİZE SENDİKA: Geçici olarak işsiz kalan işçinin sendika üyeliği 1 yıl sürecek. Sendikalar uluslararası etkinlik ve işbirliğinde bulunabilecek, yurtdışında temsilcilik açabilecek, sendika ve üst kuruluş kurabilecekler. Bu sendika Türkiye’de temsilcilik açabilecek. Sendikacılık görevi sona eren işçi, en geç 1 ay içinde, eski işine veya uygun bir diğer işe başlatılacak. Haklı bir neden olmadıkça, işyeri temsilcisinin iş sözleşmesi feshedilemeyecek. Fesihde işçi veya sendikanın açtığı dava, 2 ayda sonuçlandırılacak. Temsilcinin işe iadesine karar verilirse, işten çıkarıldığı tarihten itibaren ücreti ve diğer tüm hakları işverence ödenecek.

BANKASIZ YARDIM YOK: Sendikaya bağış ve nakdi yardımlar bankalar aracılığıyla yapılabilecek. Sendikaların denetimi, denetim kurulları ve denetçilerce yapılacak. Sendikalar, özel radyo ve TV kurabilecek. Toplu İş Sözleşmesi, Grev ve Lokavt Taslağı’da özetle şunları öngörüyor: Can ve mal kurtarma, cenaze-defin işlerinde, kamu itfaiye ve noterlik hizmetlerinde, su elektrik, doğalgaz üretimi, tasfiyesi ve dağıtım işlerinde grev ve lokavt yapılamayacak. Bankacılık, petrokimya, şehiriçi deniz, kara, demiryolu ve diğer raylı toplu yolcu ulaştırma hizmetlerinde grev ve lokavt yasağı kalkacak. Sendikaların toplu iş sözleşmesi yapabilme şartı olan yüzde 10’luk işkolu barajı kalkıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!