Başbakan: Ekonomik kriz konusunda bulanıklık var

Güncelleme Tarihi:

Başbakan: Ekonomik kriz konusunda bulanıklık var
Oluşturulma Tarihi: Nisan 14, 2008 21:57

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ABD'de yaşanan ekonomik krizle ilgili olarak, “Türkiye'de henüz bu krizin tesiri olmuş diyememem. Fakat beklentiler noktasında bir bulanıklık var” dedi.

Haberin Devamı

Başbakan Erdoğan Katar'daki temasları çerçevesinde bu ülkede yaşayan Türklerle Diplomatik Kulüp'te bir araya geldi. Yurt dışına gittiğinde orada yaşayan Türklerin sorunlarını çözmek için çaba sarf ettiğini anlatan Başbakan Erdoğan, daha önce Avustralya'ya gittiğini anımsatarak, buna gelen eleştirileri anlattı.

“Büyük devlet olmak Ankara içine mahkum olmakla olmaz” diyen Erdoğan, ABD, Rusya, Almanya ve Fransa gibi ülkelerin başkanlarının da böyle yaptığını söyledi. Meselenin, ekmek meselesi olduğunu ifade eden Erdoğan, rekabet gücünün artması için dünyaya açılmak gerektiğini dile getirerek, “Ankara'da oturmakla sorunlar çözülmez” diye konuştu.

Haberin Devamı

“Uzağın, gidilemeyen yer olduğunu” söyleyen Başbakan Erdoğan, artık bugünün dünyasında uzak diye bir şeyin söz konusu olamayacağını ifade etti.

Erdoğan, şöyle devam etti:

“Dünyada, payınızı alacaksınız, çok çalışacaksınız. Ekmek mücadelesi... Bu rekabet... İş adamlarımız kabına sığmıyorsa orada başarı vardır. Dünyanın hangi ülkesinde bir vatandaşımız yaşıyorsa onun bir sorunu varsa biz oraya gideriz, gitmeye gayret ederiz ve ilgileniriz.”

Kendisini, “çok geziyor” diye eleştirenlerin Ankara'dan çıkıp Çankırı'ya, Çorum'a ve Sivas'a bile gidemediğini kaydeden Erdoğan, Türkiye'deki ekonomik gelişmeleri anlattı.

Erdoğan, Katar'daki temaslarıyla ilgili bilgi vermesinin ardından, katılımcıların sorularını yanıtladı.

FENERBAHÇE Mİ GALATASARAY MI

Bir katılımcının, Fenerbahçe ve Galatasaray gibi futbol takımlarının Katar'a gelmesini istediklerini belirtmesi üzerine Erdoğan, “Hangisini istiyorsun önce? Önce FB mi yoksa GS mi gelsin? İkisi burada mı maç yapsın?” dedi.

Başbakan Erdoğan, ABD'de yaşanan ekonomik krizin Türkiye'ye bir yansımasının olup olmayacağı sorusunu yanıtlarken de “Türkiye'de henüz bu krizin tesirinin olduğunu söyleyemeyeceğini” kaydetti. “Ancak beklentiler noktasında bir bulanıklık olduğunu” ifade eden Erdoğan, 2008 yılını yatırım yılı olarak gören küresel sermayenin şüpheci bir yaklaşım içinde olduğunu ifade etti.

Haberin Devamı

Görüşme yaptığı kişilerin, “acaba mı?” diye lafa başladığını anlatan Erdoğan, “Ben tabii kendilerini ikna etmeye çalışıyorum” dedi.

Ekonomik parametrelerin iyi noktada olduğunu söyleyen Erdoğan, “Bir sıkıntı yok. Ayaklarımızı yere sağlam basmak zorundayız” diye konuştu.

Merkez Bankası'nın kasasında bugün 72 milyar dolar bulunduğunu anımsatan Erdoğan, geçmişte yüzde 35'lere varan bankaların kredi riskinin, şimdi yüzde 2,5 olduğunu söyledi.

Borçlarını rahatlıkla ödeyen Türkiye'nin karşı tarafa güven verdiğini söyleyen Erdoğan, Maastricht kriterlerinin de tutturulmaya çalışıldığını söyledi.

Başbakan Erdoğan, Türkiye'de, ABD'de yaşanan “mortgage” sorunu gibi bir sorun bulunmadığını dile getirerek, TOKİ tarafından yapılan 305 bin konutun 170 binin sahiplerine teslim edildiğini kaydetti. Erdoğan, “dikkatli gidiyoruz” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!