Dünya Bankası'ndan 6.2 milyar dolar mali destek

Güncelleme Tarihi:

Dünya Bankasından 6.2 milyar dolar mali destek
Oluşturulma Tarihi: Şubat 29, 2008 11:03

Dünya Bankası’nın Türkiye’ye 2008-2011 döneminde sağlayacağı mali ve teknik desteğin çerçevesini oluşturan Ülke İşbirliği Stratejisi (Country Partnership Strategy-CPS) Banka İcra Direktörleri Kurulu’nda görüşülerek onaylandı.

Hazine Müsteşarlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, Ülke İşbirliği Stratejisi (CPS) kapsamında, gelecek dört yıllık dönemde, Dünya Bankası’ndan 6.2 milyar dolar tutarında finansman sağlanması öngörülüyor. Söz konusu finansman paketinin yüzde 50’sini program kredileri, yüzde 50’sini ise proje kredileri oluşturuyor.
         
CPS Programı, Dünya Bankası’nın son dönemde benimsediği, ülkelerin program ve projelerinin kendi yapısal ve sektörel öncelikleri ile ihtiyaçları çerçevesinde belirlenmesi yaklaşımı doğrultusunda 9. Kalkınma Planı ve Hükümet Programı ile uyumlu olarak oluşturuldu. Bu kapsamda, CPS’in bileşenleri, 9. Kalkınma Planı’nda yer alan gelişme eksenleri ile paralel olarak; “Rekabet Gücünün ve İstihdam Olanaklarının Artırılması, Adil Beşeri ve Sosyal Kalkınma ve Kaliteli Kamu Hizmeti Sağlanması” şeklinde belirlendi.

Hazine açıklamasında, yeni CPS Programı ile Türkiye’nin, AB üyeliğini hedefleyen reformlar yoluyla, hızlı ve sürdürülebilir büyüme konusundaki potansiyelini kullanmasının destekleneceği, bu çerçevede, hızlı büyümeyle birlikte eşit fırsatlar yaratarak, daha fazla yurttaşın büyümeden kaynaklanan faydaları paylaşmasının sağlanacağı, böylece bölgesel farklılıkların giderilmesine katkıda bulunulacağı anlatıldı.

Dünya Bankası’ndan sağlanacak proje finansmanı çerçevesinde enerji sektörü ve reel kesimin desteklenmesine öncelik verilecek. Reel sektöre sağlanacak destek, ihracat ve KOBİ finansmanına odaklanacak. Ayrıca, sağlık, ulaştırma, alt yapı sektörleri de program kapsamında desteklenecek.

Diğer yandan, Banka tarafından gerçekleştirilen analitik çalışmalar aracılığıyla sağlanmakta olan teknik destek de CPS döneminde makro düzeyde ve sektör bazında devam edecek. Bu kapsamda, kamu harcamaları, kayıt dışı ekonomi, istihdam, kadınların iş gücüne katılımı, refah ve sosyal politikalar, eğitimin kalitesi ve enerji sektörü ele alınacak konular arasında yer alıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!