Güncelleme Tarihi:
Piyasadaki beklentiler, İngiltere'den bir faiz indirimi geleceğine işaret ediyor. Ekonomistlerin büyük bölümü, Mervyn King başkanlığındaki İngiltere Merkez Bankası'nın faizleri çeyrek puanlık indirimle yüzde 5.25'e çekeceğini düşünüyor. Avrupa Merkez Bankası'nın ise bugünkü toplantısından herhangi bir değişiklik beklenmiyor. Ağır basan beklenti faizlerin yüzde 4 seviyesinde kalmaya devam edeceği yönünde.
Analistler, faiz kararları kadar, toplantının ardından gelecek açıklamaların da önemli olduÄŸu görüşünde. Avrupa Merkez Bankası'nın öncelikle enflasyona mı yoksa büyümeye mi vurgu yapacağı merakla bekleniyor. Uzmanlar, ECB'nin büyümeyi ilk sıraya alabileceÄŸini ve piyasada önümüzdeki döneme yönelik faiz indirim beklentilerinin artabileceÄŸini kaydediyor.Â
Ekonomistler ve yatırımcılar ECB'nin önümüzdeki dönemde FED ve İngiltere'nin yaptığı gibi faiz indirimi yoluna gireceğini düşünüyor. UBS Başekonomisti Stephane Deo, bankanın yıl sonuna kadar faizleri yüzde 4'ten yüzde 3'e indirimesini beklediğini söyledi. HSBC tek bir indirim öngörürken,  Citigroup ekonomisti Michael Saunders ise ECB'nin ikinci çeyrekten önce faiz indirimi yapmasını beklemediğini kaydetti.
EKONOMÄ° ZAYIFLIYOR, ENFLASYON YÃœKSELÄ°YOR
ABD'deki resesyon beklentilerinden olumsuz etkilenen Avrupa ekonomisi, ayrıca değerli euro düşük dolar açmazından da kurtulmaya çalışıyor. Özellikle ihracatçı Avrupa firmaları son dönemde şikayetlerini daha yüksek bir şekilde dile getiriyor.
Ä°ngiltere'de ev fiyatları 2007'nin son çeyreÄŸinde 2000 yılından bu yana ilk kez düşüş gösterdi. Euro bölgesi hizmet sektör endeksi de ocak ayında son 4 yılın en düşük büyümesini gösterdi. Büyümeye iliÅŸkin bu olumsuz sinyallerin yanında enflasyon da Avrupa'yı sıkıştırmaya devam ediyor. AB'de ortak para kullanan 15 ülkenin dahil olduÄŸu Euro Bölgesi'nde enflasyon, yılın ilk ayında yüzde 3,2 ile tarihinin en yüksek düzeyine çıktı.Â
Bear Stearns'in Avrupa Başekonomisti David Brown, İngiltere Merkez Bankası'nın büyümeye vurgu yapacağını, Avrupa'nın da yakın zamanda vurguyu buraya kaydıracağını belirtti.
Bank Sarasin & Cie Başekonomisti Jan Amrit Poser, Avrupa'dan gelen dataların bir ayrışmanın söz konusu olmadığını gösterdiğini belirtti. Poser, "eğer ABD'de bir resesyon yaşanırsa, Avrupa da ciddi bir durgunluğa girer" diye konuştu.
Avrupa Merkez Bankası son aylara kadar ABD'deki olası yavaÅŸlamanın Avrupa'yı çok fazla etkilemeyeceÄŸini ve yaÅŸanan durgunluÄŸun özelliklem Çin ve Hindistan gibi geliÅŸmekte olan ülkelerdeki geniÅŸleme ile aşılabileceÄŸini düşünüyordu. Ancak aralık ayında ECB, 2008 için büyüme hedefini sert bir indirimle yüzde 2.6'dan yüzde 2'ye çekti.Â
Â