Merkez: Ekonomi toparlanıyor küresel dalga şok yaratmaz

Güncelleme Tarihi:

Merkez: Ekonomi toparlanıyor küresel dalga şok yaratmaz
Oluşturulma Tarihi: Ocak 30, 2008 00:003dk okuma

Merkez Bankası, önümüzdeki dönemde gelişmiş ülkelerdeki yavaşlamanın çok sert olmayacağını, buna bağlı olarak da Türkiye piyasaları için bir ’şok’ tehdidi bulunmadığını savundu. Merkez, "Ekonomideki gelişmeler güçlü bir ivmelenmeden ziyade kademeli bir toparlanma olarak değerlendirilmektedir" dedi.

KÜRESEL dalgalanmanın Türkiye piyasalarında bir şoka neden olmayacağını savunan Merkez Bankası, ekonomide ’kademeli bir toparlanma’ olduğunu savundu. Merkez Bankası, Para Politikası Kurulu’nun 17 Ocak tarihli toplantı özetini açıkladı. Reel ücretlere işaret edilen açıklamada, "Kurul, küresel ekonomiye ilişkin risklerin belirginleştiği bir konjonktürde verimlilik kazanımlarına destek verecek çabaların, uluslararası piyasalarda yaşanan dalgalanmaların orta vadede ihracat ve büyüme üzerindeki muhtemel olumsuz yansımalarını sınırlayacağını vurgulamıştır" denildi.

İVELENME DEĞİL TOPARLANMA: Yılın son çeyreğine ilişkin verilerin iktisadi faaliyetin bir önceki döneme kıyasla daha güçlü seyrettiğini gösterdiği vurgulanan açıklamada, "Ancak, talep koşullarına ilişkin göstergelerin, 2007 yılı ikinci ve üçüncü çeyreğine kıyasla daha hızlı büyümekle birlikte, iç talebin kuvvetli olduğu dönemlerdeki düzeylerinin altında seyrettiği vurgulanmalıdır. Dolayısıyla iktisadi faaliyetteki gelişmeler, güçlü bir ivmelenmeden ziyade kademeli bir toparlanma olarak değerlendirilmektedir" denildi.

ENFLASYONDA DÜŞÜŞ SÜRECEK: Ekonomideki ılımlı büyümenin devam ettiği, buna karşın, uluslararası piyasalardaki gelişmelere paralel olarak dünya ekonomisindeki beklenen yavaşlamanın, dış talebin büyümeye katkısının azalabileceğine işaret ettiği bildirilen açıklamada, "Önümüzdeki dönemde toplam talep koşullarının enflasyondaki düşüş eğilimine destek vermeyi sürdüreceği tahmin edilmektedir. Bu çerçevede, gıda ve enerji fiyatlarından kaynaklanan risklere rağmen enflasyonun düşmeye devam etmesi beklenmektedir" değerlendirmesi yapıldı.

KREDİ GENİŞLEMESİ: Kısa vadeli faizlerinin indirimlere rağmen enflasyonun düşüş sürecine katkı sağladığı ifade edilen açıklamada, "Tüketici kredilerinde 2007 yılının ikinci çeyreğinden itibaren bir toparlanma eğilimi gözlense de para politikasının temkinli duruşunun ve küresel kredi koşullarındaki sıkılaşmanın önümüzdeki dönemde yurt içi kredi genişlemesini sınırlayacağı tahmin edilmektedir" denildi.

KÜRESEL DALGA: Küresel dalgalanmaya değinilen açıklamada, şöyle denildi: "Merkez Bankası, orta vadeli enflasyon ve para politikası görünümünü oluştururken, gelişmiş ülkelerin iktisadi faaliyetindeki yavaşlamanın yumuşak bir şekilde gerçekleştiği ve bu çerçevede ülkemiz piyasalarının önemli bir portföy şokuna maruz kalmadığı bir senaryoyu temel almıştır. Ancak küresel ekonomide sert bir yavaşlama olma riski de göz ardı edilmemelidir. Böylesi bir senaryonun gerçekleşme olasılığı portföy hareketleri ve döviz kuru kanalıyla kısa vadeli enflasyon üzerinde yukarı yönlü bir risk anlamına gelse de kredi genişlemesinin ve dış talebin yavaşlaması yoluyla orta vadeli enflasyona ilişkin aşağı yönlü bir risk oluşturmaktadır."

Elektrik ve doğalgaz zammının enflasyona katkısı 0.6 puan

2007 yıl sonu enflasyonunun yüzde 8.39 olduğu anımsatılan Merkez Bankası açıklamasında, enflasyon gelişmeleri değerlendirildi. İşlenmiş gıda fiyatlarının arz yönlü şoklara karşı verdiği tepkinin daha uzun süreli olması nedeniyle, bu gruptaki fiyat artışlarının bir süre daha devam edebileceği öngörüsünde bulunulan açıklamada, "Enerji grubundaki yıllık enflasyonun ocak ayında elektrik ve doğal gaz fiyat artışlarının etkisiyle belirgin oranda yükseleceği tahmin edilmektedir. Söz konusu fiyat artışlarının ocak ayı tüketici enflasyonuna etkisinin yaklaşık 0.6 puan olması beklenmektedir" bilgisi verildi. Mali disiplinin önemine vurgu yapılan açıklamada, kamu harcamalarında olası artışların ise enflasyon görünümünü değiştireceği uyarısı yapıldı. Açıklamada, "Enerji fiyatlarında son dönemde yapılan ayarlamalar, kısa vadede enflasyonu olumsuz etkileme potansiyeli taşısa da orta vadede mali disiplini güçlendireceği ve enerji üretimini destekleyeceği için enflasyondaki düşüşe katkıda bulunacaktır. Bu nedenle Merkez Bankası, söz konusu fiyat artışlarının doğrudan etkilerine tepki vermeyecek" denildi.

The Economist: Türkiye’de 2008 enflasyonu 8.2 olur

İNGİLİZ The Economist Dergisine göre, Türkiye’de 2008 yılı enflasyonu yüzde 8.1 oranında gerçekleşecek. Derginin tahminine göre, gayri safi yurtiçi hasıla (GSYH) temelinde, 2008 yılında ekonomik büyüme yüzde 3.8 düzeyinde olacak. İşsizlik de yüzde 9.2 olacak. 2008 yılında, cari işlemler açığı, GSYH’nin yüzde 7.1’i düzeyinde gerçekleşerek. 2008 yılında bütçenin de, GSYH temelinde yüzde 2.9’u oranında açık vereceği tahmin ediliyor.

Konut sektöründe yavaşlama sürecek

KONUT sektörünün büyüme hızındaki yavaşlamanın 2008’de de süreceği öngörüsü aktarılan Merkez Bankası açıklamasında, buna karşın inşaat sektöründe ciddi bir durgunluk yaşanmayacağına işaret edildi. İthalattaki hızlanmanın ihracattaki olumlu gidişe engel olacağı belirtilen açıklamada, gelişmiş ülkelerin ekonomilerinde yavaşlama beklenmesinin, önümüzdeki dönem ihracat performansı açısından aşağı yönlü bir risk oluşturduğunun altı çizildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!