Piyasada bahar havası sürüyor

Güncelleme Tarihi:

Piyasada bahar havası sürüyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 25, 2008 09:152dk okuma

Global kriz korkusu yerini toparlamaya yönelik bir bekleyişe bıraktı.

Haberin Devamı

Dün ABD ve Brezilya borsalarında endeksler yükselişine devam ederken, bugün Asya'da da hızlı hareketler izlendi. ABD'de Dow Jones günü yüzde 0.88, Brezilya'da Bovespa yüzde 5.95 yükselişle tamamladı.

Asya'da ise tüm borsalarda olumlu bir hava esti. Japonya'da Nikkei Endeksi yüzde 4'ün üzerinde değer kazanırlen, benzer bir artış da Morgan Stanley Asya Pasifik endeksinde görüldü.

Yurtdışındaki olumlu hava, beklentiler dahilinde içeriye de yansıdı ve borsa güne yükselişle başladı. Gün boyunca ara ara gelen kar realizasyonlarına karşın güçlü seyrini koruyan borsa, günü yüzde 1.1 artışla 45 bin 497 puandan tamamladı.  Uzmanlar, İMKB'nin global piyasalara bağlı hareket ettiğini ve olumlu açılış sonrasında Avrupa borsalarının takip edildiğini belirtiyor.

Haberin Devamı

Uzmanlar ne diyor?

A Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Murat Salar piyasadaki risklerin devam ettiğini ve borsada taban oluşumunun henüz tamamlanmadığını belirtti. Salar, "Piyasada halen sıkıntı var ve erozyon devam edecek" derken, dünyada risklerin yeniden fiyatlandığına ve hisse senetleri piyasalarının bu sürece çok yüksek noktalarda yakalandığına dikkat çekti.

Günü değerlendiren Turkish Yatırım Finansal Strateji Müdürü Gökhan Uskuay, "bugün düne göre daha alıcılı ve para girişi yaşanan bir gün olmasını bekleyebiliriz" ifadesini kullandı. Uskuay, "Bugün eğer artı kapanış yapabilirsek, 47 bin 400-48 bin seviyelerine doğru yönelim sürer. Yalnız bu iki direncin kırılması için hiçbir beklenti yok. Yüksek olasılıkla İMKB için taban oluşumu 42 bin -47 bin 400/48 bin aralığında gerçekleşecek." diye konuştu.  

Anadolu Yatırım Teknik Stratejisti Halil Reçber, piyasadaki görüntünün kısa vadede endeksin yükseleceği yönünde olduğuna dikkat çekti. Borsada 45 bin 500-700 bölgesinin üzerindeki oluşumların tepki sürecini kuvvetlendireceğini ve 47 bine doğru bir hareket başlatacağını kaydeden Reçber, "Hatta bundan sonraki tepki sürecinde 50 binin üzerine doğru bir potansiyel var" ifadesini kullandı.

DOLAR DÜŞÜŞE DEVAM EDİYOR

Dolarda hafta başında etkili olan yükseliş eğilimi yerini bu sefer de aynı şekilde düşüşe bıraktı. Önceki gün 1.24 YTL seviyesine kadar çıkan dolar kuru basamakları teker teker aşağı inerek bugün 1.1750 seviyelerine kadar geriledi. �

Haberin Devamı

Piyasadaki hareketi Reuters'a değerlendiren HSBC Ekonomisti Fatih Keresteci, ABD'de mali teşvik paketinin bir alt kalemi olan vergi indirim planının detaylarının açıklanmasının hisse senedi piyasalarındaki toparlanma eğilimini desteklediğini ve küresel anlamda da risk iştahının biraz daha canlanmasına yardımcı olduğunu kaydetti. Keresteci, kurun 1.17-1.18 aralığında denge bulabileceğini belirtti.  

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!