Dolarda yükseliş üç ay sonra başlar

Güncelleme Tarihi:

Dolarda yükseliş üç ay sonra başlar
Oluşturulma Tarihi: Ocak 24, 2008 10:03

Dünyanın önde gelen bankalarından Credit Suisse, Türkiye ekonomisini değerlendirdi.Bankaya göre ekonomi 2008 yılında tekrar hareketlenebilir, ancak yüksek cari açık ve finansman riskleri Türk Lirası için tehdit oluşturuyor.

Haberin Devamı

Credit Suisse'nin raporunda, özellikle tüketici harcamalarının etkisiyle 2008 yılında ekonominin yüzde 5 büyüyebileceğine işaret edildi. Enflasyonun 2008 yılında yüzde 5.7'e ineceğini öngören banka, faizlerde ise yüzde 14'e doğru bir düşüş yaşanabileceğini tahmin etti.

Dolar kuru ile ile ilgili gelişmelere ayrı paragraf ayıran Credit Suisse, bu noktada cari açığa özel bir vurgu yaptı. Türkiye'nin 35 milyar dolarla milli gelirinin yüzde 6.5'ine ulaşan cari açığının ve bunun finansmanının Türk Lirası için risk unsuru olduğunu belirten banka, kurun seyri ile ilgili şu tahminlere yer verdi:

"Uluslararası piyasalardaki sıkılaşma ve ABD'deki resesyon korkuları devam ederse Türk Lirası değer kaybedebilir. Ancak bizim ekonomistlerimiz ABD'de bir resesyon yaşanmasını beklenmiyor. Bununla birlikte ABD'deki faiz indirimleri Türkiye'de Lira'yı destekleyecek gibi gözüküyor. Üç aylık bir dönemde biz Türk Lirası'nın biraz daha güçlenmesini ve dolayısıyla doların değer kaybetmesini bekliyoruz. Ayrıca kredi kuruluşlarından gelebilecek not artırımları da bu sürece destek verecek.

Haberin Devamı

Ancak uzun vadede biz YTL'nin aşırı değerli olduğunu ve  FED'in faiz indirimlerinin bitmesi ile doların içeride yeniden değer kazanabileceğini öngörüyoruz. YTL'deki yükseliş FED'in faiz indirimlerine son vermesi ile bitebilir. Dolar kuru tahminiz üç ay sonrası için 1.22 YTL, 1 yıl sonrası için ise 1.30 YTL. Euro'nun da yıl sonunda 1.89'a ulaşacağını öngörüyoruz"

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!