Uzmanlar nasıl değerlendiriyor?

Güncelleme Tarihi:

Uzmanlar nasıl değerlendiriyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 22, 2008 00:17

Piyasalar haftaya çok sert bir satış dalgası ile başladı. ABD kaynaklı dalga Asya borsalarının tetiklemesi ile tüm global borsaları vururken, piyasaların altını üstüne getirdi.

Haberin Devamı

Piyasada büyük panik

Dolarda hızlı yükseliş

Yaşanan hareketi değerlendiren uzmanlar, düşüşün kaynağının yurtdışı olduğu konusunda hem fikir. Ancak bu satışların ne zaman duracağı konusunda ise ortak bir görüş yok. İşte uzmanların piyasalarla ilgili görüşleri... 
 
"35 binin altı yok"

Fortis Başekonomisti Haluk  Bürümcekçi: İMKB için ABD'nin S&P 500 endeksinin seyri belirleyici olacak. 2001 yılındaki son resesyonda bu endeks,   toplam yüzde 45 oranında düşüş  göstermiştir. Benzer bir düzeltme bizi 40 bin-45 bin aralığına yerleştirebilir. En uç senaryoda bile düşülecek nokta  35 bin seviyesinin altı olmaz."

Ata Yatırım Baş  Ekonomisti Nurhan Toğuç: "Piyasada ABD'de yaşanan tutsat krizinin Çin'e, Avrupa'ya ve gelişmekte olan  ülkelere yansımasının etkisini görüyoruz. Borsanın bu seviyelerin daha altına düşmesini beklemiyoruz. Bundan sonra yukarıya doğru tepki hareketi gelebilir.

Haberin Devamı

"Temkinli olun"

Borsa Uzmanları Derneği Başkanı İsmail Tavlı: Borsadaki düşüş global trend  değişiminin bir ifadesi. Diğer taraftan son 5-6 yıldır uluslararası piyasalarda  yükseliş trendinin düzeltmesi şeklinde de algılanabilir. Temkinli olmakta yarar var”

Uluslararası Finansal Yön. Enst. Dern. Başkanı Selçuk Tümay: "Dünyada bu hareketlerin bir süre daha devam edeceğini  düşünüyorum. Bunların Türkiye'de özellikle kurlar üzerinde artırıcı  etkisi olacak”

HSBC Hazine ve Sermaye Piyasaları Uzmanı Fatih Keresteci: Panikleyip döviz almak için bir neden yok. Ancak hisse senedi tarafında kayıplar biraz daha fazla olabilir. Yatırımcılara temkinli bir duruş tavsiye ediyoruz.

Yabancıların çıkması zor

İstanbul Üniversitesi İktisat Politikası Anabilim Dalı  Başkanı Prof. Dr. Ahmet İncekara: "Dışarıdan gelen sıcak para ve doğrudan yabancı sermaye yatırımları, cari açığı  karşılıyor. Ancak dışarıda ABD ekonomisinde ortaya çıkacak çalkantı,  bize gelen finansal sermayede problem yaratacağı için cari işlemler açığını karşılamada sorunlar yaşanabilir. Bunun sonucunda da YTL'nin  aşırı değerlenmesi biraz daha gerçekçi düzeye oturabilir. ABD'den yayılan çalkantı sonucu Türkiye'de bir kriz olmaz. Yabancı sermaye çıkışı olabilir, o da birden bire olmaz. Yani 2001'deki gibi olmaz. İMKB'de yüzde 70  civarında yabancı hisse var. Bu hisseleri birden satıp çıkamazlar.  Yabancıların ellerindeki nakde dönüştürüp çıkması zor”

Haberin Devamı

Marmara Üniversitesi Maliye Bölüm  Başkanı Turgay Berksoy: Türkiye'de piyasalar çok fazla gelişmiş olmadığı için dünyadaki  etki-tepki sürecinden çok fazla etkileniyor. Türkiye'de kısa vadede olası bir para çıkışının, dışarıdan bu sermayeyi getirenlere de çok büyük maliyetler yükleyeceğini düşünüyorum. Türkiye'deki yatırım araçlarına yatırım  yapanların çok ciddi zararlar yazması söz konusu olur. Bu kadar büyük  zararı göze alamazlar diye düşünüyorum”

"Resesyon olursa borsayı unutun"

Turkish Yatırım Finansal Strateji Müdürü Gökhan Uskuay: ABD Başkanı Bush'un açıkladığı ekonomik önlem paketinin ancak hazirandan sonra devreye girebileceğini ve bu kadar uzun bir sürenin piyasalar üzerinde hayal kırıklığına neden olduğunu belirtti. Piyasanın hemen etki edecek önlemlere ihtiyacı olduğunun altını çizen Uskuay, mevcut durumun çok da umut vermediği görüşünde. Uskuay, "Eğer ABD resesyona girerse piyasaları 9 ay unutun" dedi.

Haberin Devamı

A Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Murat Salar: Bundan sonra son 3-4 yıldır devam eden likidite bolluğunun olmayacağını ifade ederek, borsada 43 binli  seviyelerin görülebileceğini kaydetti. Murat Salar, "Şu anda piyasalarda pozitif olabilecek bir şey görünmüyor. Pozitif bir  gelişme yaşanırsa da endeks en fazla 50 bin 500'leri görebilir. Ancak bu kolay değil, endeks aşağı yönlü bir trendde bulunuyor" diye konuştu.

Standart Bank Türkiye Masası Şefi Cüneyt Başaran: Türk Lirası'nın piyasada tüm bu olan biten dalgalanmalara karşın iyi bir performans gösterdiğini, ancak perşembe gününden itibaren piyasada bazı değişikliler olduğunu söyledi. Başaran, "Hedge fonlar artık gelişmekte olan ülkelerde pozisyon azaltmaya başladı. Bugün yaşanan sert yükselişin nedeni de bu fonların hareketi" değerlendirmesini yaptı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!