El Kadı soruşturması yapan müfettiş aklandı

Güncelleme Tarihi:

El Kadı soruşturması yapan müfettiş aklandı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 24, 2007 13:31

Ankara 6. İdare Mahkemesi, Maliye Başmüfettişi Hamza Kaçar'ın “memuriyetten çıkarılmasına” ilişkin Maliye Bakanlığı işlemini iptal etti.

Haberin Devamı

Hamza Kaçar, Maliye Bakanlığı Yüksek Disiplin Kurulu'nun, “siyasi amaçlarla kurumun huzur, sükun ve çalışma düzenini bozmak”, “memurluk sıfatıyla bağdaşmayacak nitelik ve derecede yüz kızartıcı ve utanç verici hareketlerde bulunmak” fiilleri nedeniyle hakkında tesis edilen “devlet memurluğundan çıkarma” cezasının iptali ve işlem nedeniyle mahrum kaldığı mali hakların yasal faiziyle birlikte ödenmesi istemiyle Ankara 6. İdare Mahkemesi'nde dava açtı.

Ankara 6. İdare Mahkemesi, Kaçar'ın memuriyetten çıkarılmasına ilişkin işlemi iptal ederek, Kaçar'ın uğradığı maddi kayıpların dava açma tarihinden itibaren hesaplanacak yasal faiziyle ödenmesine karar verdi.

Mahkemenin gerekçesinde, disiplin cezalarının, kamu görevinin gereği gibi sürdürülmesi ve kamu düzeninin sağlanması bakımından objektif ve kamusal öneme sahip olduğu belirtildi. Bu bakımdan disiplin soruşturmalarının yapılmasında izlenecek yöntemin, ceza verilecek fiiller, ceza vermeye yetkili makam ve kurulların pozitif olarak mevzuatla belirlendiği ifade edilen gerekçede, doktrin ve yargısal içtihatlarla da konuyla ilgili disiplin hukuku ilkelerinin oluşturulduğu kaydedildi.

Bu bağlamda, kamu görevlisinin suç oluşturduğu iddia edilen fiiliyle ilgili olarak idarece açılan bir disiplin soruşturmasında, konuyla ilgili her türlü araştırmanın yapılması, kanıt niteliğinde toplanan tüm bilgi ve belgelerin değerlendirilmesi gerektiğine işaret edilen gerekçede, inceleme ve soruşturma yapmakla görevlendirilenlerin, soruşturmaya konu olayla hiçbir ilgisi bulunmayan, hakkında soruşturma yapılan kamu görevlisinin suç konusu eyleminden zarar-yarar gören, sanığın veya olayın mağduru durumundaki kişilerden etkilenecek konumda bulunmayan, tamamen tarafsız kişi veya kişilerden olmaları gerektiği belirtildi. Gerekçede, bu kişilerin kıdem ve görev bakımından en az sanıkla aynı seviyede veya üst düzeyde bulunmaları gerektiğine de işaret edildi.

SORUŞTURMA KOMİSYONU

Uyuşmazlık konusu olayda, davacı Kaçar'a isnat edilen, “otomasyon sisteminde yer alan kişisel verileri hukuka aykırı şekilde elde ederek kullanmak” fiili kapsamında verilerine ulaşılan kişiler arasında, davacı hakkında disiplin soruşturmasını komisyon başkanı sıfatıyla yürüten Teftiş Kurulu Başkan Vekili Cemal Boyalı'nın da bulunduğuna işaret edildi. Gerekçede, Cemal Boyalı ile davacı Hazma Kaçar arasında yapılan bazı şikayetler ve açılan davalar bulunduğunun belgelerle sabit olduğu kaydedildi.

Soruşturmanın üç kişilik komisyon tarafından yapıldığı ve komisyondaki Cemal Boyalı dışında yer alan iki müfettişin de Başmüfettiş konumundaki Kaçar'dan daha kıdemsiz oldukları belirtilen gerekçede, şöyle denildi:
“Bu itibarla, olayla ilgili soruşturmanın, her türlü etki ve şaibeden uzak, objektif ve tarafsız müfettişlerce yapılması ve soruşturma sonucunda isnat edilen suç konusu fiillerin sübut bulup bulmadığının tartışmaya yer vermeyecek nitelikte hukuken itibar edilebilecek somut delillerle ortaya konması niteliğine haiz olmadığı sonucuna varılmakla, söz konusu soruşturma dayanak alınarak davacı hakkında Devlet memurluğundan çıkarma cezası verilmesine ilişkin işleminde hukuka uyarlık görülmemiştir.”

MADDİ KAYIPLARIN ÖDENMESİ

Yargı yerlerince hukuka aykırılığı saptanan idari işlemler nedeniyle ilgililerin uğradıkları zararların hukuka aykırı idari işlemi tesis eden idarelerce tazmininin, Anayasa'nın 125. maddesi gereğince zorunlu olduğuna işaret edilen gerekçede, dava konusu işlem nedeniyle davacının uğradığı maddi kayıpların davalı idarece yasal faiziyle birlikte ödenmesi gerektiği vurgulandı.

Gerekçede, bu nedenlerle dava konusu işlemin iptaline, dava konusu işlem nedeniyle davacının uğradığı maddi kayıpların dava açma tarihi 28 Haziran 2007'den itibaren hesaplanacak yasal faiziyle birlikte davacıya ödenmesi isteminin kabulüne oy birliğiyle karar verildiği bildirildi.

Davalı Maliye Bakanlığı, Ankara 6. İdare Mahkemesi'nin bu kararını temyiz ederse, dosya Danıştay'a gidecek.
Kaçar, Birleşmiş Milletler'in teröre destek verenler listesinde yer alan iş adamı Yasin El Kadı hakkındaki raporu sırasında “siyasi ve bürokratik müdahale” gördüğünü iddia etmiş, Teftiş Kurulu ise Kaçar'ın, “baskı gördüğü iddialarının doğruluğunu ispat için geçmiş tarihli rapor düzenlediğini” savunmuştu. Bu rapor doğrultusunda Maliye Bakanlığı, Hamza Kaçar'ı memuriyetten çıkarmıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!