Merkez'de taşınma polemiği

Güncelleme Tarihi:

Merkezde taşınma polemiği
Oluşturulma Tarihi: Aralık 18, 2007 10:414dk okuma

Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, önümüzdeki üç yıl için enflasyon hedefinin yüzde 4 olduğunu açıkladı.

Haberin Devamı

Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz'ın bugün düzenlediği "2008 Yılında Para ve Kur Politikası" konulu basın toplantısına Merkez Bankası'nın taşınma tartışmaları damga vurdu.

Yılmaz, dün Devlet Bakanı Mehmet Şimşek'in "Merkez Bankası'nı İstanbul'a taşıyacağız" açıklamasına karşın, banka camiasının İstanbul'da kalmak istediğini söyledi.

Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, 2008 yılında uygulanacak para vu kur politikaları hakkında bilgi vermek için bir basın toplantısı düzenledi. Toplantıda 2007 yılına ilişkin kısa bir sunum yapan Yılmaz, ağırlıklı olarak 2008 yılına ilişkin uygulanacak politikaları anlattı.

ENFLASYON HEDEFİ YÜZDE 4

2008, 2009 ve 2010 yılı için enflasyon hedefinin yüzde 4 olarak belirlendiğini anlatan Yılmaz, belirsizlik aralığının ise 2 puan olduğunu kaydetti. Yılmaz, enflasyonun üçer aylık dönemlerde belirsizlik aralığının üzerine çıkması halinde, Merkez Bankası'nın önceki gibi konunun nedenleri ve çözüm önerileri ile ilgili hükümete açık bir mektup yazacağını kaydetti. Yılmaz, şöyle devam etti:

Haberin Devamı

DÖVİZ KURU POLİTİKALARI

Merkez Bankası 2008 yılında enflasyon hedeflemesinin yanı sıra dalgalı  döviz kuru rejimi uygulamasına devam edecek.

Döviz arzının döviz talebine kıyasla arttığı dönemlerde Merkez  Bankasınca rezerv biriktirme amaçlı gerçekleştirilen günlük döviz alım  ihalelerine, 2008'de de döviz likidite koşullarında olağanüstü  farklılaşmalar görülmedikçe, günlük 30 milyon ABD doları ihale ve 60  milyon ABD doları opsiyon olmak üzere, en fazla 90 milyon ABD doları  olarak devam edilecek. Ancak döviz arzına ilişkin gelişmeler yakından takip edilerek, öngörülenin dışında gelişmeler olması durumunda günlük ihale veya  opsiyon tutarlarında önceden duyurularak her iki yönde de değişiklik yapılabilecek, gerek duyulursa ihalelere kısa ya da uzun süreli olarak ara verilebilecek.

Döviz kurlarındaki oynaklık her zaman olduğu gibi 2008 yılında da Merkez  Bankasınca yakından izlenecek ve kurlarda oluşan ve oluşabilecek aşırı  oynaklık durumunda piyasaya doğrudan müdahale edilebilecek.       �

"Son dönemde enflasyon raporunun genel değerlendirme bölümünde, hesap  verebilirlik ilkesine yönelik değişikliklere gidilmiş ve Merkez Bankası  enflasyon ve para politikası görünümüne ilişkin görüşlerini ve  enflasyonu hedefe yakın tutmak için gerekli gördüğü tedbirleri,  (Enflasyon Raporu) aracılığı ile kamuoyuna paylaşmaya başladı.

Haberin Devamı

Böylece enflasyon raporu temel iletişim aracı olma işlevinin yanı sıra  hesap verebilirlik mekanizması açısından da önemli bir rol üstlenmeye  başlamıştır. Bu doğrultuda önümüzdeki dönemde yazılması muhtemel açık  mektuplarda, enflasyon raporuna daha fazla atıfta bulunulacaktır."

Yılmaz, 2008 yılında Para Politikası Kurulu'nun da aylık olarak toplanmaya devam edeceğini ve toplantı sonucunun saat 19.00'da bankanın internet sitesinden duyurulacağını anlattı.

TAŞINMA POLEMİĞİ

Yaptığı sunumun ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Yılmaz, Merkez Bankası'nın İstanbul'a taşınması ile ilgili olarak konuşulanlar hakkında şunları söyledi: 

"Taşınma için bir karar çıkması, TBMM'den bir kanun çıkması geerekiyor. Ortada bir niyet var, ama alınmış bir karar yok... Ancak Merkez Bankası camiası Ankara'da kalmak istiyor."

Haberin Devamı

Yılmaz, "neden eğilim ankara'da kalmak yönünde" şeklindeki soruya da, "İstanbul'a gitmesi ile İstanbul'un finans merkezi haline gelmesi arasındaki ilişki net bir şekilde ortaya konmalı." yanıtını verdi. Yılmaz, bu konuların etrafında dönmenin kendisini sıktığını da sözlerine ekledi.

Öte yandan Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, dün yaptığı açıklamada, Merkez Bankası'nın genel merkezini İstanbul'a taşıyacaklarını, gerekirse konu ile ilgili yasa değişikliği yapacaklarını belirtmişti.

Bakan Şimşek, İstanbul'u bir finans merkezi yapmak istediklerini belirterek, “Bütün ticari bankalar orada. Finans merkezi orada. Kamu bankaları da zamanla oraya taşınacak. Dolayısıyla Merkez Bankası'nın orada olması makul yaklaşım” demişti.

Haberin Devamı

İKİ İSİM BİLDİRİLDİ

Durmuş Yılmaz,  Merkez Bankası Para Politikası Kurulu'nda açık bulunan üyelikler için  Devlet Bakanı Mehmet Şimşek'e şifahi olarak iki ismi ilettiğini bildirdi.

Üyeliklerin boş bulunmasının sıkıntısını çektiklerini kaydeden Yılmaz,  Para Politikası Kurulu'nun, tek kişinin kararından ziyade kurul kararına  uymasının bir amacı bulunduğunu ve amacın, birden fazla kişinin daha  sağlıklı karar alabileceği olduğunu söyledi. Yılmaz, “Dolayısıyla bu iki üyenin katkısının olması gerektiğini  düşünüyorum. Kanunda, boş pozisyonların nasıl doldurulacağı açık şekilde  yazılı şu anda da hiçbir sorun olmadan bu prosedür işliyor. Ben şifahi olarak Sayın Bakana Merkez Bankası tarafından uygun görülen iki ismi  ilettim. Sayın Bakan da bunun üzerinde düşünüyor” diye konuştu.

Haberin Devamı

“Bakan Şimşek açıklamalarında, (bana gelen isim yok) dedi. Siz bu  konuyu nasıl değerlendiriyorsunuz” şeklindeki soruya Yılmaz, “Bakan  Bey, bunu söyleyerek neyi kastetti bilmiyorum. Ben Sayın Bakan'a Merkez  Bankası olarak kanunun bize verdiği yetki çerçevesinde şu isimlerin, şu  açık pozisyonlara atanmasını düşünüyoruz diye söyledim” yanıtını verdi.

“Serhan Çevik”in atanmasının düşünüldüğünün basında yer aldığının  hatırlatılması üzerine de Yılmaz, “Bunun bizimle hiçbir ilgisi yok”  dedi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!