Güncelleme Tarihi:
Morgan Stanley stratejistleri tarafından hazırlanan raporda, gelişmekte olan ülkeler mercek altına alındı. Güney Afrika, Brezilya ve Türk hisse senetlerinin ağırlığının azaltılmasını isteyen Morgan Stanley, ABB ekonomisindeki olası bir resesyonun en fazla bu üç ülkenin para birimleri üzerinde etkili olacağına dikkat çekti.
Gelişmekte olan ülke borsalarının son yıllarda gösterdiği performansın en önemli nedenlerinden birinin para birimlerindeki değer artışı olduğuna dikkat çeken kurum, doların kuvvetlenmesi durumunda rüzgarın terse dönebileceğini belirtti.
Türk hisse senetleri piyasasının ağırlığını 'market ağırlığına' indiren Morgan Stanley, YTL'nin de gelişmekte olan ülke paraları içerisinde değer kaybı riskine en açık para birimi olduğunu vurguladı.
YTL yılbaşından bu yana dolar karşısında yüzde 20'ye yakın değer kazanırken, borsa da yüzde 37 oranında prim yaptı.
ABD ekonomisinin 2008 yılında kötü bir performans göstereceğine inanan Morgan Stanley, ancak fonların geri dönüşü ve riskten kaçınma eğiliminin artması ile birlikte doların diğer para birimlerine karşı değer kazanmasını bekliyor.
PİYASALAR KARIŞTI
Öte yandan Morgan Stanley'in raporu ve uluslararası piyasalardaki kaygılar, bugün Türkiye'yi son derece olumsuz etkiledi. Raporun yanında özellikle global enflasyonun yükseleceği ve sorunlu mortgage kredilerinden kaynaklanan sıkıntının yayılacağına yönelik beklentiler borsalarda sert bir satış hareketine neden oldu.
Cuma günü ABD ile başlayan ve bugün Asya ile devam eden düşüş süreci Avrupa ve İMKB'yi de vurdu. Avrupa borsalarında ortalama yüzde 1.5'luk bir düşüş izlenirken, İMKB de günü yüzde 2.4 düşüşle 53 bin 603 puandan noktaladı.
İMKB'deki düşüşü değerlendiren uzmanlar, uluslararası piyasalardaki hareketlerin yanında, Morgan Stanley'in Türk hisselerinin ağırlığını düşürmesi ve YTL'yi 'riske açık para birimi' olarak tanımlamasının da gerilemeyi hızlandırdığını belirtiyor.
Borsada yurtdışı piyasaların izlenmeye devam edileceğini belirten uzmanlar, özellikle ABD'de finans kurumlarından gelecek bilançolar ile faiz indirim sürecini etkileyebilecek verilen takip edileceğini anlatıyor.
DOLAR 1.20'YE DAYANDI
Piyasalardaki çalkalanma ve riskten kaçış eğiliminin artması dolara yaradı. Dolar para birimleri karşısında değer kazanırken, YTL önünde de prim yaptı. Haftaya 1.17'li seviyelerden başlayan dolar serbest piyasada 1.19 YTL'nin üzerini gördü.