Güncelleme Tarihi:
Koç, TÜSİAD'ın yarın Ankara'da yapılacak Yüksek İstişare Konseyi toplantısı öncesi bu akşam Hilton Otelinde düzenlenen kokteylde gazetecilerin sorularını yanıtladı.
“Üçüncü çeyrekteki yüzde 2'lik büyüme, Türkiye'nin duraklama sürecine girdiğinin göstergesi midir” sorusu üzerine Koç, şunları söyledi:
“Beklenenin biraz altında çıkmakla beraber, bence bunun, önümüzdeki sene gereken ivmeyi kazanacağını düşünüyorum. Çünkü bizim ne yapıp yapıp en az yüzde 6,5-7'lik, bir istihdam dostu büyümeyi sürdürülebilir hale getirmemiz lazım ki Türkiye'ye bu yabancı sermaye akışı, girişi devam etsin. Bunun yanında varlık satışı ve özelleştirmeden ziyade yabancı sermayenin buraya gelip sıfırdan yatırım yapmasını özendirecek ortamı yaratmamız lazım. Bu istihdam için fevkalade önem arz ediyor.”
“DAHA DİKKATLİ YÖNETİM, DAHA CESUR REFORMLAR...”
Koç, kokteylde yaptığı konuşmada da, TÜSİAD'ın görüşlerinin üç boyutta özetlenebileceğini belirtirken, bunların “sürdürülebilir büyüme, AB'ye tam üyelik ve demokratik standartların geliştirilmesi” olduğunu söyledi.
Koç, büyüme konusunda önceki hükümetin gösterdiği performansın, önümüzdeki 4 yılda da sürmesini arzu ettiklerini, ancak hem iç hem de dış konjonktürün elverişli olmaması nedeniyle yüksek oranlı yeni bir büyüme sürecinin, daha dikkatli ekonomi yönetimi ve daha cesur reformlar gerektireceğini vurguladı.
2014'TE AB'YE TAM ÜYELİK HEDEFİ
TÜSİAD olarak, 2014 yılında AB'ye tam üyelik konusunda hükümet ile tam mutabakat içinde olduklarını belirten Koç, “Kuşkusuz AB ile müzakere süreci Türkiye'de, AB normlarında siyasi ve ekonomik reformlara özendirici bir ortam sağlamıştır. Müzakere sürecinin başlangıcından bu yana, bunun çeşitli şekillerde ülkemize yansımalarını beraberce izledik. Dolayısıyla bu hedefin sürekli canlı tutulmasının önemine vurgu yapmak isteriz” dedi.
YENİ ANAYASA ÇALIŞMALARI
Anayasa çalışmalarına da değinen Koç, bunun, tüm siyasi partiler ve sivil toplum örgütlerini içine alan katılımcı bir örgütlenme ve istişare süreci ile sonuçlanmasını arzu ettiklerini söyledi.
Bu tür çalışmaların, ancak toplumsal mutabakat ile başarıya ulaşabildiğini belirten Koç, “Bu mutabakatın; tüm toplum kesimlerini tatmin edecek bir yöntemle gerçekleştirilmesi ve içerik açısından tatminkar olması, bizim açımızdan ve tüm toplum kesimleri açısından hiç şüphesiz çok önemli” diye konuştu.