Düşük büyümeye tedbir almak gerekiyor

Güncelleme Tarihi:

Düşük büyümeye tedbir almak gerekiyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 11, 2007 15:06

Türkiye ekonomisinin yılın üçüncü çeyereğinde gösterdiği zayıf performans, ekonomi yönetiminin zirvesinin de gündeminde. Maliye Bakanı Kemal Unakıtan tedbir alınması gerektiğini söylerken, Devlet Bakanı Mehmet Şimşek ise düşük büyümenin nedeni olarak arz yönlü şokları gösterdi.

Haberin Devamı

Maliye Bakanı Unakıtan, bütçe sonuçlarını açıkladığı basın toplantısında büyümenin de üzerinde durdu.

“3. çeyrekte büyüme yüzde 2 oldu. Hepimiz üzülüyoruz doğrusu” diyen Unakıtan, bunun için ne gibi tedbirler alınması gerektiğini  değerlendirdiklerini kaydetti. Bu durumun öncelikle tarım sektöründeki eksi büyümeden kaynaklandığını  belirten Unakıtan, bunun diğer büyüme oranlarını da aşağı çektiğini, aynı şekilde inşaat söktöründe de ilk 2 çeyrekteki kadar bir büyüme  rakamına ulaşılamadığına dikkat çekti. Unakıtan, şöyle konuştu:

BÜYÜME FREN YAPTI

EKONOMİDE BÜYÜME ŞOKU

"Bu büyümeden hepimizin ders çıkarması ve ona göre tedbirler alınması  lazım. Bizler de gerekli tedbirleri alıyoruz. Büyümeye etki eden  sektörlerin önünü açmamız lazım. Bizim daha fazla büyümeye ihtiyacımız  var. Yatırım yapılabilecek sektörlerin önündeki engelleri süratle  kaldırmamız lazım. Ekonomide herkesin üzerine düşeni yapması lazım.

Haberin Devamı

Türkiye dinamik bir ülke. Avrupa'da büyüme yüzde 1'ler 2'ler  seviyesinde. Türkiye ise son 4 yılda yüzde 7'nin üzerinde bir büyümeye  sahne oldu. Ancak konjonktürel düşüşler 'Türkiye'de ne oluyor' diye kimseyi endişeye sokmasın. Önüne geçilemeyecek derecedeki kuraklık Türkiye'yi etkilemiş gözüküyor."

BU DURUM GEÇİCİ

Düşük büyüme devlet Bakanı Mehmet Şimşek'in de gündemindeydi.  Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) ve Dünya Bankası  işbirliğinde düzenlenen "Türkiye: Yatırım Ortamının Değerlendirilmesi  (ICA) Raporu" toplantısı çıkışında gazetecilerin sorularını yanıtlayan  Şimşek, büyüme hızındaki artışın düşüklüğüne ilişkin olarak sorulan bir  soru üzerine, şunları söyledi:

"Büyümede bir arz şokuyla karşı karşıyayız. Tarım sektöründeki küçülme  beklenenin epey ötesinde... Onun katkısı önemli... Onun dışında tabii ki  net ihracatın etkisi negatif... Onun da etkisi son derece büyük. Özel  sektör yatırımlarında beklenen çıkış henüz olmadı. Bence bu geçici bir  şok yani arz yönlü şok... Onu kast ediyorum. Türkiye orta ve uzun  dönemde çok daha hızlı büyüyecek bir kapasiteye sahiptir."

Haberin Devamı

Önümüzdeki dönemdeki çıkışın altyapısının şu aşamada kurulduğunu kaydeden Şimşek, "Bu mevcut arz yönlü şok. Türkiye'de bir kuraklık var.  Bunu kalkıp reformlarla ilişkilendirmek pek makul bir yaklaşım değil" dedi.

DÜŞÜŞÜN NEDENİ ATALET

Öte yandan Bakan Şimşek ile aynı toplantıda konuşan Türkiye Odalar ve  Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, büyümeye ilişkin şu görüşleri aktardı:

"Büyüme hızındaki çarpıcı yavaşlama, ne uluslararası gelişmelerle ne de  olağan dışı olumsuz iklimin etkisiyle ne de tarımda yaşanan küçülmeyle  izah edilebilir. Zira bunların dışındaki sanayi, yatırım, mal ve hizmet  ihracatı gibi temel alanların hepsindeki büyüme oranlarında ciddi  gerilemeler görülmektedir. Bizce bunun temel nedeni, reform sürecinin  devamında anlaşılması güç bir şekilde içine girdiğimiz rehavet ve  atalettir."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!