Wall Street Journal : Muhtar Kent kararını telefon trafiğiyle verdiler

Güncelleme Tarihi:

Wall Street Journal : Muhtar Kent kararını telefon trafiğiyle verdiler
Oluşturulma Tarihi: Aralık 08, 2007 00:00

Muhtar Kent’in The Coca-Cola Company’nin CEO’luğuna getirileceğinin açıklanması dünya basınında geniş yankı uyandırdı.

ABD’nin en etkin gazetelerinden Wall STreet Journal, Kent için ’yıldızı parlıyordu’ yorumunu yaptı ve Coca-Cola Company yönetiminin atama kararını telefon görüşmeleriyle aldığını yazdı.

MUHTAR Kent’in 1 Temmuz 2008’den itibaren dünyanın en büyük şirketlerinden Coca-Cola’nın CEO’su olacağının duyurulması dünya medyasında da geniş yer buldu. Wall Street Journal (WSJ) gazetesi geniş yer verdiği Muhtar Kent için "yıldızı parlıyordu" yorumunu yaptı.

KENDİNİ KANITLADI: New York doğumlu hem Türkiye, hem ABD pasaportu olan Kent’in 2005’te Coca-Cola’ya geri döndüğünü anımsatan WSJ, "Kent kendini başarılı bir taktikçi ve işletmeci olarak kanıtladı. Japonya ve Filipinler gibi önemli ama sorunlu operasyonları toparlamak için tüm dünyada yarıştı. Şirketin şişeleme sistemini destekleyedi ve maliyetleri azaltıp, etkinliği artıracak önlemleri getirdi" ifadelerine yer verdi. WSJ, Kent’in bu yıl Coca-Cola’nın tarihindeki en büyük atın almayı yaptığını da hatırlatarak, 4.1 milyar dolara Energy Brands’i alarak vitaminsuları alalanında hem ABD hem de diğer pazarlarda büyümeyi planladığını belirtti.

TELEFONDA KARAR: WSJ, şimdiki CEO Isdell’in yerini alacak isimler arasında Kent’in, bir yıl önce başkan ve COO olarak atandığından bu yana öne çıktığını belirterek şu değerlendirmeleri yaptı: "Şirketin yönetim kurulu dışarıdan bir kaç aday üzerinde de durdular ancak, Kent’te karar kıldılar. Bunda dönüşünden sonra Kent’in başarılı işlere imza atması ve iş konusundaki bilgileri etkili oldu. Yönetim kurulu söz konusu kararı telefonda aldı."

EN İYİ BİLEN: Kurula yakın bir isim WSJ’a Kent’in başarı kayıtlarının dikkat çekici olduğunu ve görevin işi en iyi bilene geldiğini söyledi. WSJ, geçmişte büyük kargaşaların yaşandığı Coca-Cola’da Kent’in yeni CEO seçilmesinde yumuşak bir yöntemin seçilmesinin dikkat çekici olduğunu da vurguladı.

KURTARICI BABA: WSJ, Muhtar Kent’in diplomat babası Necdet Kent’in (1911-2002) İkinci Dünya Savaşı sırasında pek çok Yahudi’yi kurtardığı bilgisini de okurlarına aktardı. Haberde Kent’in 1978 yılında Coca-Cola’da çalışmaya başlaması ve Kent’in bütün kariyeri ayrıntılarıyla anlatıldı.

Dünya basını Kent için ne dedi

Doğru bildiği yolda çok agresif yürür

THE New York Times, Muhtar Kent’in Coca-Cola’nın başarısını artırmak ve özellikle gazlı içeceklerin enerji içeceklerine karşı pazar kaybettiği Kuzey Amerika’da satışlarını artırmak için çalışacağını yazdı. Gazetenin görüşlerine başvurduğu Citigroup analisti Bonnie Herzog, Muhtar Kent’i överek, doğru bildiği yolda çok agresif olduğunu ve pazarın dışına da bakabildiğini söyledi. Herzog, Coca-Cola’nın Japonya’da piyasaya çıkardığı, ABD’de piyasaya sürmeye çekindiği ürünleri Kent’le pazara soktuğuna işaret etti.

Coca-Cola’nın yeni kralı

BusinessWeek Dergisi, Coca-Cola’nın yeni kralı’ başlığı ile haberi duyururken, Muhtar Kent’in CEO olmasının fazla sürpriz olmadığını vurguladı. Kent’in Coca-Cola’nın merkezinden olmayan dördüncü CEO olduğunu yazan BusinessWeek’in, "Pepsi’nin Hindistan doğumlu başkanı Indra Nooyi gibi, Kent de gelirlerinin çoğunluğunu ABD dışından elde eden Coca-Cola için farklı bir yüz yaratmaya yardımcı olacak" ifadesi dikkat çekti. Yazıda, Kent’in Türk olmasının Coca-Cola için avantaj olduğu vurgulandı.

Coca-Cola’da akıllıca değişim

FORBES Dergisi haberi ’Coca Cola’da akıllıca bir CEO değişim’ olarak duyurdu. Kent’in önemli yeniliğe imza attığını vurgulayan Forbes, ciroda da iki haneli artışlara ulaşıldığını kaydetti.

’Küresel vatandaş’a küresel şirket

İNGİLİZ Financial Times (FT) Coca-Cola’nın şimdiki CEO’su Neville Isdell’in, "Kent Türk ve Amerikan pasaportuna sahip. Asya ve Avrupa’da çalıştı. Küresel vatandaşlık küresel bir şirket için çok önemlidir.

Coca-Cola hisselerine Muhtar Kent dopingi

MUHTAR Kent’in yeni CEO olacağı açıklamasının ardından Coca-Company’nin hisseleri New York Borsası’nda (NYSE) iki sent artaracak 63.07 dolara çıktı. Bu şirketin Ocak 2007’den bu yana gördüğü en yüksek kapanış değeriydi.

Haber ajansları ’Türk kimliğine’ değinmedi

MUHTAR Kent’in dünyanın en büyük içecek şirketi the Coca-Cola Company’ye CEO olarak atanmasını duyuran uluslararası haber ajansları Kent’in Türk kimliğine hiç değinmedi. Türk şirketi Efes’teki görevine değinmekle yetinen AFP, AP ve Reuters gibi haber ajansları, Pepsi Co’nun başına Hint asıllı bir CEO atandığında bunu altını çizerek duyurmuşlardı.

İtalyan basını: Pepsi ile ezeli rekabet ateşlenecek

İl Giornale: Dünyanın en büyük firmalarından Coca Cola’nın başına Türk önetici Muhtar Kent getirildi. E. Neville Isdell’in yerine hissedarlar toplantısının yapılacağı temmuzda göreve başlayacak olan Muhtar Kent Coca-Cola’da her zaman için üst düzey yöneticiliği yaptı ve başarılı oldu.

Corriere della Sera: Türk asıllı Muhtar Kent’in yeni görevi Pepsi ile olan ezeli rekabeti ateşlemek olacak.

İl Sole 24 Ore: Coca-Cola’nın yeni CEO’su bir Türk. Yıllarca dev meşrubat şirketinde üst düzey görevlerinin üstlenen 55 yaşında ki New York doğumlu Muhtar Kent, Neville Isdell’in önerisi ile bu bu koltuğa oturacak. Muhtar Kent bugüne kadar dünyanın bir çok ülkesinde Coca-Cola fabrikaları kurdu ve işletti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!