Tarih zengini değil, toplum refahını yükselteni hatırlar

Güncelleme Tarihi:

Tarih zengini değil, toplum refahını yükselteni hatırlar
Oluşturulma Tarihi: Kasım 18, 2007 00:00

Virgin Grubu’nun efsane patronu Richard Branson, İstanbul’da buluştuğu işadamlarına, "Tarih hep en zenginleri değil, parasını toplumları dönüştürmeye, yaşam düzeylerini yükseltmeye harcayanları hatırlar" dedi. Branson, "Diyelim ki fabrikanızı sattınız. Parasını bankaya koyup, faize yatmayın. Topluma daha yararlı yatırımlar için kendinizi zorlayın" çağrısı yaptı.

KURDUĞU şirketlerle aralarında British Airways’in de bulunduğu dev rakiplere kafa tutan Virgin Grubu’nun patronu İngiliz işadamı Richard Branson, "Tarih hep en zenginleri değil, parasını toplumları dönüştürmek, onların yaşam düzeylerini yükseltmek için harcayanları hatırlar. Bunu hiç aklınızdan çıkartmayın" dedi. Branson, ciddi para sahibi olmanın insanlara ciddi sorumluluklar da yüklediğini vurguladı.

İŞADAMLARINA SESLENDİ: Aralarında Virgin Air’in de bulunduğu 250 şirketi çatısı altında tutan Virgin Grubu’nun yaratıcısı Richard Branson, "İşTcell 2007 Liderler Konferansı"nda işadamlarına seslendi. Branson, "İçinde bulunduğunuz toplumlara katkıda bulunun" diyerek şöyle konuştu: "Kapitalizm iyi denetlenirse işe yarar bir sistemdir. Diğer sistemlerin hiçbiri ayakta kalamadı. Ancak kapitalizmin sağladığı servet aynı zamanda bazı sorumlulukları da getirir. Ciddi parası olanların, ciddi sorumlulukları da vardır. Örneğin bir şirketinizi ya da fabrikanızı sattınız. Paraya götürüp mevduat olarak bankada tutmayın, elde edeceğiniz faizi yemeyin. Bu parayı yeni yatırımlara yönlendirin, istihdam yaratın. Toplumun değişmesi için harcayın."

KÜRESEL SORUNLARA YATIRIN: Richard Branson, kapitalizmde çok büyük servetler elde edilebileceğini belirterek, "Bugün dünyada öyle işadamları var ki, servetleri pek çok küçük ulusun milli gelirinden daha fazla. Büyük servet büyük sorumluluk demektir. Kapitalizmin karşısında servetin eşit ve adil dağılımı sorunu var. Onun için servet sahiplerinin dünyaya ve toplumlara karşı sorumluluklarını yerini getirmesi gerekiyor. Aksi halde bankada paralarınız çürür gider" dedi. Branson, artık işadamlarının belirli bir büyüklüğe ve karlılığa ulaştıktan sonra küresel sorunlarla mücadele etmeye başlamaları gerektiğine işaret ederek, büyük evler, şatolar ve tekneler almak yerine servetlerinin belirli bir kısmını küresel sorunlarla mücadeleye ayırmalarını ve topluma katkı için harcamaları gerektiğini söyledi.

SERVETLE FARK YARATIN: "Serveti fark yaratmak için kullanın" tavsiyesinde bulunan Richard Branson, şöyle konuştu: "Serveti fark yaratmak için kullanın. Çalışanlarınız da bu farkı hissetmeli. Sahip olduğunuz markaların ve misyonun bir parçası olmalılar. Başarı buradan geçiyor. Çalışanlarının mutluluğunu sağlayamayan bir işin başarılı olması mümkün değildir. Şirket çalışanlardan ibarettir. Onları kaybederseniz, işiniz çok zorlaşır. Onları överseniz, iltifat ederseniz onlar hayatlarını şirketleri için feda ederler."

BATMAMIZI BEKLEDİLER:
Branson, 1966’da plak şirketine Virgin adını verirken ya da 1989’da uçak satın alarak havayolu işine girerken çok eleştirildiklerini, başta gazeteciler olmak üzere pek çok kimsenin kendisine inanmadığını vurguladı. Kendisini eleştirenlerin, "Bu balon bir gün patlayacak" dediğini belirten Branson eleştirileri de dinleyip şirketlerine odaklanıp başarılı olduklarını ifade ederek, "Bize inanmayanları ancak böyle haksız çıkarabilirdik. Bunu da yaptık’ diye konuştu.

Uçak iptal edilince Virgin Airways’i kurdu

RICHARD Branson, ABD ile İngiltere arasında ’tercih edilen’ havayolu şirketi olarak uçan Virgin Airways’in kuruluş öyküsünü şöyle anlattı: "Şimdi sahibi olduğum Necker adasını satın almak için Joan (ikinci eşi) ile Virgin Adaları’na gittik. Adayı aldık ve tatilin geri kalan kısmını da Beef adasında geçirdik ve orada ilginç bir olay sonucu Virgin Airways’i kurdum. Beef’ten Porto Riko’ya gideceğimiz uçak iptal edildi. Terminal güç durumdaki turistlerle doluydu. Adadaki charter uçak şirketlerini aradım ve Porto Riko’ya 2 bin sterline uçtuklarını öğrendim. Hemen birini kiraladım. Ödeyeceğim fiyatı koltuk sayısına böldüm. Bir kara tahtayı ödünç aldım ve şöyle yazdım: Virgin Airways Porto Riko’ya sadece gidiş bileti 39 dolar. Terminali dolaşıp bilet satmaya başladım. Kısa sürede koltuklar doldu. Porto Riko’ya indiğimiz zaman bir yolcu bana dönüp ’Virgin Airways fena değil. Hizmeti biraz güncelleştirince bu işe girebilirsiniz’ dedi."

İş hayatında başarı için evrim geçirin

ÖNCE
Virgin Music, sonra Virgin Airlines ile iş dünyasında atılımlar yapan The Virgin Group’un sahibi Richard Branson, "Neden başka sektörlere de atıldığı" sorusuna "Bizi havayolu sektörüne geçerken çok uyardılar, farklı sektörlere geçmenin çok riskli olacağını söylediler ama bence iş hayatında başarılı olmak için sürekli evrim geçirmelisiniz, sadece bir iş kolunda kalmamalısınız, biz de Virgin olarak bunu yaptık ve büyüdük" diye cevap verdi. Branson’un bugün yıllık toplam ciroları 8 milyar dolara ulaşan çoğu küçük 350 şirketi var. Dünyanın tanıdığı müzik, havayolu ve telekom şirketlerinin yanısıra şarap üretimi, özel tren işletmeciliği, gelinlik satan mağazalar, bisiklet ve limuzin kiralama işi de Virgin İmparatorluğu’nun az bilinen işleri arasında bulunuyor. Branson bu arada ABD’de ülke içinde sefer yapacak bir havayolu şirketi kurmaya da hazırlanıyor.

İstanbul’a 350 bin dolara geldi ’finans ilgimizi çeker’ dedi

DÜNYANIN önemli merkezlerindeki toplantıların aranılan konuşmacılarından olan Richard Branson, İstanbul seferi için 350 bin dolar aldı. Türkiye’de finans sektörünün de ilgilerini çektiğini belirten Branson, İngiltere Merkez Bankası’na başvurarak riskli mortgage kredileri nedeniyle iflasın eşiğine gelen İngiltere’nin beşinci büyük mortgage kredisi veren şirketi Northern Rock’a talip olduğunu açıkladı. Branson’un unduğu plana göre Virgin, Northern Rock’ı alıp sermaye koyacak. Nothern Rock’un İngiltere Merkez Bankası’ndan batmamak için aldığı 21 milyar sterlin kredinin önemli bölü hemien ödrenecek ve şirketin adı da Virgin Money olacak.

60’ların gençliği olsa Irak Savaşı yaşanmazdı

RICHARD
Branson, liseden 16 yaşında ayrıldığını ve iş dünyasına adım attığını belirterek, geleceğin işadamlarının yine bugünkü genç nesil içinden çıkacağını söyledi. Branson, resmi eğitimin tek tip insan ürettiğini ve iş adamı olma olasılıklarının da bu eğitimle düşük olduğunu savunarak, "Çünkü, 23 yaşında üniversiteden mezun olan bir insan çok dikkatli ve muhafazakar oluyor. 16 yaşında okuldan atılan bir kişinin kaybedecek bir şeyi yok. Biz 60’lı yılların gençliği olarak çok daha fazla açık fikirli ve özgür düşünceli idik. Amerika’da şimdi 60’ların gençliği olsaydı Irak Savaşı olmazdı. Milyonlarca insan Beyaz Saraya yürürdü ve Irak’da savaş başlayamazdı" dedi.

Uzay yolculuğu için acele etmeyin, fiyatlar düşecek

RICHARD
Branson, en büyük ve heyecan duyduğu projesinin "uzaya insan götürmek" olduğunu New Meksiko’da 5 uzay gemisi inşa edildiğini belirterek, uzay yolculuğunun şimdiki fiyatının kişi başına 200 bin dolar olduğunu söyledi. Önümüzdeki dönemde uzaya yolculuk fiyatının düşeceğini kaydeden Branson, dinleyicilere "Uzaya yolculuk için şimdiden bilet almayın. Çünkü arkadaşlarım duymasın ama fiyatlar daha da düşecek" yorumunda bulundu. Branson, "Bu dünyada yaşayan herkes uzaya gitmek ister. Hayallerini gerçekleştirmek için insanları uzaya götürmeye karar verdik" dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!