Kapasite kullanımı artışa geçti

Güncelleme Tarihi:

Kapasite kullanımı artışa geçti
Oluşturulma Tarihi: Eylül 17, 2007 11:05

İmalat sanayiinde kapasite kullanım oranı Ağustos ayında, geçen yılın aynı ayına göre 1.1 puan artarak yüzde 80.5 düzeyinde gerçekleşti.

Haberin Devamı

Kapasite kullanımı önceki aya göre ise 1.4 puan düşük çıktı. İmalat sanayi Temmuz ayında yüzde 81.9, geçen yılın Ağustos ayında ise yüzde 79.4 kapasite ile çalışmıştı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Ağustos ayı kapasite kullanım oranı ve tam kapasiteyle çalışamama nedenleri ile üretim, satış, fiyat gelişmeleri ve gelecek aya ilişkin beklentileri içeren “İmalat Sanayiinde Eğilimler” anketini açıkladı. Aylık İmalat Sanayi Eğilim Anketi'ne yanıt veren 4 bin 462 işyerinden derlenen verilerin geçici analiz sonuçlarına göre, geçen yılın Ağustos ayında yüzde 79.4 olan üretim değeri ağırlıklı kapasite kullanım oranı, bu yılın aynı ayında yüzde 80.5 düzeyinde gerçekleşti.

Kapasite kullanım oranı kamu işyerleri ortalamasında yüzde 87.1’le geçen yılın aynı ayına göre 7 puan düşerken, özel sektörde 2.4 puan artarak yüzde 79.4’e çıktı.

Haberin Devamı

İmalat sanayiinin toplamda yüzde 80.5 olan Ağustos ayı kapasite kullanım oranı, bir önceki aydaki oranın ise 1.4 puan altında kaldı. Bu yıl Ocak ayında yüzde 78.3 kapasite ile çalışan imalat sanayii, Şubatta yüzde 80.1, Martta yüzde 82 kapasite kullanımına ulaşmıştı. İmalat sanayinde kapasite kullanım oranı Nisan ayında yüzde 81.7, Mayıs’ta yüzde 83.3, Haziran’da yüzde 83.5, Temmuz’da yüzde 81.9 düzeyinde gerçekleşmişti.

EN YÜKSEK KAPASİTE KULLANIMI KAĞITTA

Üretim değeri ağırlıklı hesaplamaya göre Ağustos ayında en yüksek kapasite kullanımına yüzde 88’le kağıt ve kağıt ürünlerinde ulaşıldı. Bu sektörün kapasite kullanım oranı geçen yılın aynı ayındaki düzeyin 5 puan üzerine çıktı.

Kapasite kullanım oranında kağıt sektörünü yüzde 86.4’le ağaç ve mantar ürünleri ve yüzde 86.3’le metalik olmayan mineral maddeler izledi. Kapasite kullanımı ağaç ve mantar ürünlerinde geçen yılkinin 0.3 puan, metalik olmayan minerallerde ise 0.2 puan altında gerçekleşti.

Daha sonra yüzde 85.9’la kok kömürü ve rafine petrol ürünleri geldi. Ancak bu sektörün kapasite kullanımı geçen yılın yaklaşık 1 puan altında kaldı.

Kapasite kullanım oranında bu sektörleri yüzde 85.5’le ana metal sanayii, yüzde 84.6 ile kara taşıtları dışındaki ulaşım araçları, yüzde 82.9’la tekstil, yüzde 81.1’le elektrikli makine ve cihazlar, yüzde 80.3’le mobilya izledi.

Haberin Devamı

İÇ TALEP YETERSİZLİĞİ EN BÜYÜK ETKEN

İç pazarda talep yetersizliği, Ağustos ayında da işyerlerinin tam kapasite ile çalışmamasının en önemli nedeni olarak belirlendi. İşyerlerinin toplam üretimde yüzde 47.1 paya sahip bölümü, tam kapasite ile çalışamama nedeni olarak iç talep yetersizliğini gösterdi. İç talep yetersizliğinin sanayinin performansına olumsuz etkisinin arttığı gözlendi. Geçen yılın aynı ayında söz konusu oran yüzde 45 olarak ölçülmüştü.

İç talepte daralma sürerken, dış talepte artış olduğu gözlendi. Dış pazarda talep yetersizliğinin oranı ise yüzde 19.4’ten yüzde 16.1’e geriledi.

Tam kapasite ile çalışamama nedenleri arasında, mali imkansızlıkların payı yüzde 3.7 olurken, hammadde yetersizliği; yerli mallarda yüzde 3.7 ve ithal mallarda yüzde 2.3 olarak ölçüldü. İşçilerle ilgili sorunların payı da yüzde 1.8 olarak belirlendi.

Haberin Devamı

ÜRETİM AZALDI, SATIŞLAR YERİNDE SAYDI

 TÜİK anketine göre imalat sanayiinde üretim miktarı, Ağustos ayında bir önceki aya göre yüzde 2.8 azaldı.

İşyerlerinin Eylül ayına ilişkin beklentileri, toplam üretimdeki paylarıyla ağırlandırılarak yapılan hesaplamada toplam üretim miktarında gelecek yüzde 8.6 artış beklendiği hesaplandı.

Üretim değeri ağırlıklı verilere göre imalat sanayiinin toplam satış miktarı Ağustos ayında yüzde 0.1 oranında bir artış gösterdi. Satışlarda Eylül ayı beklentisi yüzde 6.7 artış yönünde ölçüldü.

Satış fiyatlarında Ağustos ayındaki artış oranı yüzde 0.6 olarak belirlendi. Satış fiyatlarının Eylül ayında yüzde 0.4 artacağı tahmin edildi. Ağustos ayı hammadde fiyatları yüzde 0.5 artarken, Eylül ayında da yüzde 0.4 artış beklentisi var.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!