Tekstilci 150 milyar dolarlık hedef koydu, Suriye, ’köprümüz olun’ dedi

Güncelleme Tarihi:

Tekstilci 150 milyar dolarlık hedef koydu, Suriye, ’köprümüz olun’ dedi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 24, 2007 00:00

Bu yıl 10’uncusu düzenlenen Uluslararası İstanbul Moda Fuarı’na (IF) katılan 357 firmanın 107’sini oluşturan Suriyeliler, fuara damgasını vurdu. 25 Ağustos’a kadar açık kalacak olan fuara katılan Suriyeli firmalar, Türkiye’yi Avrupa’ya açılabilecekleri bir üs olarak görürken, Türk şirketleriyle de işbirliği fırsatlarını araştırıyor.

DEVLET Bakanı Kürşad Tüzmen’in açılışını yaptığı 10’uncu Uluslararası İstanbul Moda Fuarı’na Suriyeliler damga vurdu. Fuara katılan 357 katılımcının 107’sini oluşturan Suriyeli tekstil, moda ve hazır giyim firmaları, Türkiye’yi Avrupa’ya açılabilecekleri üs olarak görüyor. IF Fuarı’nda kendilerini Avrupalı ve Türk şirketlere tanıtmayı hedefleyen Suriyeliler, Türk şirketleriyle de işbirliği fırsatlarını araştırıyor. Fuara, İspanya’dan 5, Rusya’dan 3, Cezayir, Hollanda ve İngiltere’den birer, Mısır’dan ise 24 alım heyeti katılıyor. CNR Expo Fuarcılık, IF Konseyi ve İTKİB’in işbirliğinde düzenlenen fuar 25 Ağustos’a kadar açık kalacak. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Oğuz Satıcı, "Türk tekstil sektörünün 2023’te 150 milyar doları yakalayacağını" vurguladı.

HACİM İKİ KATINA ÇIKAR: Şam Ticaret Odası yetkilisi Abdulhuda Lahham, iki ülke arasında imzalanan serbest ticaret anlaşmalarının bu yıldan itibaren yürürlüğe girmesi sonrasında Suriyeli tekstil ve hazır giyim firmalarının Türkiye’ye yaptıkları ihracattan gümrük alınmadığını belirterek, Türkiye ile Suriye arasındaki tekstil iş hacminin bu yıl iki katına çıkmasını beklediklerini kaydetti. Suriyeli firmaların kendilerini IF vasıtasıyla Avrupa’ya açmak istediğini ifade eden Lahham, Suriye’deki bütün büyük firmaların arasında bulunduğu 107 şirketin fuara katıldığını aktardı. Lahham, Türk firmaların da Ortadoğu’ya açılmak için Suriye’yi üs olarak kullanabileceğini belirtti.

AVRUPA’YA AÇILMAK İSTİYORLAR: 21 Suriyeli firmanın fuara katılmasını sağlayan dış ticaret firması Alderi’nin Kurucusu Abdulkadir Abdulkadiroğlu ise, Suriye’den Türkiye’deki bir fuara ilk defa bu kadar yüksek sayıda katılımın olduğunu söyleyerek, Suriyeli firmaların Türkiye’den Avrupa’ya açılmak istediğini ve bu fuarda hem Türk, hem yabancı alıcılarla iletişim kurmak istediğini kaydetti. Abdulkadiroğlu, Suriyeli firmaların Türk firmalarıyla hem ihracat, hem ithalat, hem de pazarlamada işbirliği yapmak istediklerini belirtti. Fuara katılan Suriyeli şirketler arasında Met Co, Greencard, Tatari, Confetti, Kaufeti Group, Mirtillo, Sadır gibi firmalar yer aldı.

KONSEPT TASARIM OLACAK: IF Konseyi’nin Başkanı Kahraman Öztürk, derneklerin federasyon kurma kararı aldıklarını, ilk iş olarak da IF’nin konseptini değiştireceklerini söyledi. Öztürk, "Fuar bu haliyle son kez düzenlenecek. şubattaki fuardan itibaren trend alanı denilen tasarımcıların yer aldığı bölüm artık tüm diğer salonlara da yayılacak. İç dekorasyon değişecek. Salon bağlantıları caddeler gibi olacak. Bunun için CNR iç mimarları ile çalışma halindeyiz" bilgisini verdi.

150 MİLYAR DOLAR: Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Oğuz Satıcı, tekstil, moda ve hazır giyim firmalarının bu fuarla, sektörün gecikmiş bir başarıyı ortaya koyduğunu, sektörün yakalayacağı birincilikle sektör hakkında söylenen sözlere en iyi cevabın verileceğini vurguladı. Satıcı, "Sektör hakkında ileri geri konuşmalar oluyor ama buna çok da fazla aldırmamalıyız. Sektör bugün 40 milyar dolar hacme sahip, 2023 yılında 150 milyar dolarlık bir sektör olacak" dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!