KESK masaya oturmuyor

Güncelleme Tarihi:

KESK masaya oturmuyor
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 15, 2007 15:23

KESK Genel Başkanı İsmail Hakkı Tombul, hükümetten, kamu emekçilerinin toplu sözleşme hakkını tanımasını isteyerek, hükümetin toplu sözleşme çağrısı yapması durumunda masaya oturmaya hazır olduklarını, “toplu görüşme oyununun ortağı olmayacaklarını” söyledi.

Haberin Devamı

Kamu İşveren Kurulu ile Memur sendikaları arasında yapılacak toplu görüşmeleri protesto eden KESK üyeleri saat 13.00'te Kızılay'da toplandı.

Daha sonra, toplu halde Milli Müdafaa Caddesine kadar yürüyen KESK üyeleri, burada eylemlerine son verirken, Tombul, Başbakanlık Merkez Binası'na gelerek gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Tombul, görüşmelerin bir “orta oyunu”na dönüştüğünü ileri sürerek, “Hükümet baştan nasıl bir çerçeve çizerse sonucu öyle belirleniyor” dedi.

Tombul, 21 Kasım 2006 tarihinde Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin Türkiye'de kamu emekçilerinin grev ve toplu sözleşme hakkı olduğu kararı verdiğini belirterek, bu kararla birlikte hükümete toplu sözleşme çağrısı yaptıklarını ve sözleşme çağrısı beklediklerini söylediklerini, ancak bu saate kadar “hükümetin hukuk dışı tutumunda bir değişiklik olmadığını” söyledi.

Haberin Devamı

Tombul, “Hükümet, hukuk dışı davranmaya, toplu görüşme anlayışında ısrar etmeye devam ediyor. Biz böyle orta oyununun ortağı ve figüranı olmayacağız. Elimizde toplu sözleşme taleplerimiz var” dedi.

Kamu emekçilerinin ciddi sorunları olduğunu ifade eden Tombul, bu sürecin sadece kamu emekçilerini değil, emeklileri, iş güvencesiz sözleşmeli çalışanları da ilgilendirdiğini, yaklaşık 15 milyon yurttaşın bu süreçten etkilendiğini kaydetti.

KONFEDERASYONLARA ORTAK TUTUM ÇAĞRISI

Sürecin sonucunda her iki tarafın da mutlak rızasına bağlı olan bir toplu sözleşme anlayışının olması gerektiğini belirten Tombul, şunları söyledi:

“Biz bu anlayışla, toplu görüşme anlayışıyla kamu emekçilerinin sorunlarını çözecek bir sonuç çıkacağına inanmıyoruz. Geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi kimi küçük kazanımlar elde edildiyse, bu kazanımlarda da KESK'in iş yerlerinde, sokakta yaptığı mücadelenin önemli payı vardır. Biz masayı anlamlı kılmak için, bu masayı anlamlandırmak için eylemlerimizi yapmaya kararlıyız. Bu konuda ısrarımız devam edecek.”

Toplu görüşme sürecine ortak olan diğer konfederasyonlara da çağrıda bulunan Tombul, şöyle konuştu:

Haberin Devamı

“Gelin birlikte sendikal hareket açısından ortak bir tutum alalım, önemli bir tutum alalım. Hükümeti, masaya toplu sözleşme için gelmeye zorlayalım. Hükümet bizim parçalı duruşumuzdan sonuç çıkarıyor. Biz, bu parçalı duruşa engel olalım. Ama bunun için sendikal hareketin olmazsa olmaz taleplerini dikkate alalım. Bu saate kadar hükümetten bir toplu sözleşme çağrısı gelmediği için KESK olarak toplu görüşme masasına girmiyoruz. Toplu görüşme masasında olmayacağız. Ama bu hiçbir zaman görüşmeyeceğiz anlamına gelmez. Bütün süreçlerde hükümet yine seçimden sonra açıkladığı gibi yeni bir sayfa açar, uzlaşma kültürünü geliştirir, kamu emekçilerinin toplu sözleşme hakkını tanır ve toplu sözleşme çağrısı yaparsa masaya oturmaya hazırız. Ama toplu görüşme oyununun ortağı olmayacağız.”

Haberin Devamı

Tombul, 21 Ağustos salı günü saat 13.30'da Kızılay'da yapacakları eylemlerle haklarını aramaya, mücadele etmeye devam edeceklerini söyledi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!