Güncelleme Tarihi:
Maliye Bakanı Unakıtan, Bitkisel Yağ Sanayicileri Derneği'nin 32'inci genel kurulu öncesinde yaptığı konuşmada, tarımdaki esas sorunun verimlilik olduğunu söyledi. Unakıtan, buğday ve arpanın "fakir ürünü" olduğunu belirterek, Türkiye'nin yağlı tohum üretimini artırması gerektiğini ifade etti. Unakıtan, "Türkiye'yi şimdi bizim yeniden okumamız lazım. Hem sanayicinin ona göre hareket etmesi lazım hem de bizim devlet politikalarını değiştirmemiz lazım" diye konuştu.
Türkiye'nin kişi başına düşen milli gelirin 5.5 bin dolar seviyesinde olduğunu belirten Unakıtan, 2010 yılı için 10 bin dolarlık tutarın hedeflendiğini hatırlattı. Türkiye'de her şeyin değiştiğini söyleyen Unakıtan, "Bizim TÜİK bu milli geliri de eksik hesaplıyor. Şimdi Gelir İdaresi çalışıyor. Yakında bunu da açıklayacaklar. Milli gelirimiz daha fazla" diye konuştu.
Türkiye'nin satın alma paritesine göre kişi başına milli gelirin 9.6 bin dolar olduğunu belirten Unakıtan, bu açıdan Türkiye gelişirken bir takım ihtiyaçların, davranışlarında değişeceğini anlattı. Unakıtan, Türkiye'de kişi başı gelir arttıkça tüketiminde artacağını anlattı.
"ZİRAATÇİLERİN HEPSİ KALEM EFENDİSİ"
Unakıtan, tarımda serbest piyasa koşullarının oluşturulması gerektiğini, böylece rekabetin oluşacağını ve bunun da gelişimi beraberinde getireceğini söyledi. Unakıtan, "Onun dışında herkes yatıyor. Kaç tane ziraat mühendisi var. Kaç tanesi köylerde Allah aşkına. Kaç bin tane, hepsi kalem efendisi" dedi.
TÜİK BAŞKANI DEMİR: MALİYE BAKANI'NIN BİLMESİ MÜMKÜN DEĞİL
Türkiye İstatistik Kurumu Başkanı Ömer Demir, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın milli gelirin eksik hesaplandığı ve aslında daha fazla olduğu yönündeki açıklamasına karışılık olarak, milli gelirin revize çalışmalarının devam ettiğini söyledi. Demir, revize sonucunda milli gelirin ne kadar artacağı konusunda, "Biz bilmiyoruz, Maliye Bakanı Unakıtan'ın bilmesi mümkün değil. Yani ne kadar olduğunu ama, 1987 yılına kadar yapılan revizyonda yüzde 38 oranında bir artış olmuştu. Dolayısıyla tümden serinin revizyonunda yeni kapsam eksikliklerinin giderilmesi nedeniyle böyle bir artış beklentisi var" dedi.
Demir, revize işlemiyle milli gelirin bir miktar artacağını vurgulayarak, yapılan çalışma kapsamında ekonominin tümü için rakamsal verilere henüz ulaşılamadığını anlattı. Demir, çalışmaların sektör bazında bitmek üzere olduğunu söyleyerek, "Zaman geldiğinde kamuoyu ile detaylı paylaşacağız. Nerelerde farklılaştı eski yöntem neydi onu anlatacağız" dedi.
NE KADAR ARTIŞ OLACAĞI BELLİ DEĞİL
Milli gelirin yapılan revizyondan sonra ne kadar artacağı yönünde söylenebilecek bir rakam olmadığını vurgulayan Demir, "Herhangi bir kurumla da Maliye Bakanlığı da dahil olmak üzere böyle bir paylaşımımız yok. Yani tahminen böyle bir şey olabilir biçiminde, bizim de böyle bir tahminimiz yok, böyle bir bilgi yok. Tahminler tamamen dışardan yapılıyor" diye konuştu.