Güncelleme Tarihi:
Cumhurbaşkanı adaylığı ile ilgili belirsizliğin ortadan kalkması, erken seçim ihtimalinin doğması ve yabancı alımlarıyla piyasalarda bahar havası yaşandı.
İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) Ulusal 100 Endeksi, 1.017 puanlık yükselişle 48 bin 033 puana ulaştı ve tarihi zirve rekoru kırdı. Endeksin bundan önceki tarihi kapanış rekoru, 47 bin 729 puanla 27 Şubat 2006 Pazartesi gün sonunda kırılmıştı.
Dolar, 2006 yılının Mayıs ayından beri ilk kez 1,32 YTL seviyesini gördü. Böylece dolar son bir yılın en düşük seviyesine indi. Serbest piyasada dolar 1,3370 YTL, Euro 1,8220 YTL'den güne başladı. Merkez Bankası dolar kapanış kurunu alış 1,3278 YTL, satış 1,3342 YTL olarak açıkladı. Euro'nun alış kuru 1,8122 YTL, satış kuru ise 1,8209 YTL oldu. Serbest piyasada dolar 1,3290 YTL, Euro'da 1,8130 YTL'den kapandı.
UZMAN YORUMLARI
Gökhan USKUAY/ Turkish Yatırım Menkul Değerler: Bugün DYP Başkanı Mehmet Ağar'ın "Şu aşamada her an erken seçim bekliyorum" açıklaması düşmeye isteksiz olan piyasalarda rekorlar kırmasını sağladı. Cumhurbaşkanı adayının piyasalar tarafından kabul görmesi sonrasında, Genel Seçim ile ilgili belirsizliklerinde Erken Seçim ile birlikte ortadan kalkacağına inanmaktadır. Erken Seçim ile ilgili beklentiler piyasalarda yeni rekorlar kırmasını sağlayabilir. Cumhurbaşkanı seçimi sonrasında Meclis'in toplanmasının satın alınması yaklaşık 1 aylık bir süreçtir. Bu süreç içerisinde yurtdışı piyasalarda yaşanan olumlu hava ile birlikte yükseliş ilk etapta 49.200 ve 50.000 seviyelerine taşıyabilir. Bu dirençler öncesinde 48.200 noktası İMKB'nin tarihi zirvesi durumundadır. İMKB yarın bu noktayı kırmayı deneyebilir. Bu noktayı kırmakta başarız olunması taktirde piyasalarda çift tepe oluşumu piyasaları bekleyen teknik bir risktir.
Piyasalarda oluşan iyimser hava alternatif piyasalara yansımasıda olumlu yönde olmuştur. Kısa vadede gösterge faiz %19.20 seviyelerinden 18.50 seviyesine gerilemiş. Cumhurbaşkanı adayı belirlendikten sonra 18.75'e gün içi kar realizasyonu şeklinde yükselmiştir. DYP Başkanı Mehmet Ağar "Erken Seçim" her an olabilir yönünde açıklaması sonrasında 18.50 seviyesi aşağı yönde kırılmış ve yarın valörlü işlemler 18.34 seviyesinden kapanmıştır. 18.50 piyasalar için önemli bir direnç noktasıydı. Uzun vadeli faizler Mayıs ayı enflasyon rakamları ile birlikte 17.00 seviyelerine bir hareket başlayabilir.
A Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Murat Salar, YTL faizleri aşağı inmediği sürece dövizin düşük kalmaya devam edeceğini belirterek, “Dövizin daha aşağı gelme ihtimali var. 1,2000 YTL seviyelerini test edebilir. Bu noktada Merkez Bankasının hiçbir şekilde müdahale edeceğini zannetmiyorum” diye konuştu.
Altın ve para piyasaları uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk, ay sonlarında bankaların pozisyon kapatma amaçlı alımlarının söz konusu olduğunu, bu noktada dövizin bir miktar yükselebileceğini ifade ederek, şu anda doların dış piyasada diğer para birimleri karşısında gevşek kaldığını, yabancı yatırımcının ağırlıklı satışı dolayısıyla Türkiye'de de YTL karşısında gevşek olduğunu söyledi. Yıldırımtürk, “Ancak 1-2 gün içinde bir toparlanma süreci yaşayacağını, tekrar 1,3500 YTL seviyesinin üzerine çıkacağını düşünüyorum. Burada parite desteği de gelebilir. Avrupa Merkez Bankasının faiz toplantısında bir faiz değişikliği olmazsa dolar, dışarıda diğer para birimleri karşısında bir miktar değer kazanabilir. İçeride de bunların yansımaları olduğunda 1-2 gün içinde yukarı yönlü bir seyir görebiliriz” diye konuştu.
Dövizdeki çıkışın, sınırlı olacağını ve Cumhurbaşkanlığı seçimi yapıldıktan sonra dövize bir miktar talep gelebileceğini ifade eden Yıldırımtürk, “Denge noktası 1,3500 YTL gibi görünüyor. 1,3000 YTL'ye gelebilir mi? Olabilir. O noktada Merkez Bankası müdahale edebilir” dedi.
Garanti Döviz Masası yöneticisi Hakan Kuyumcuoğlu da dövize yurt dışından destek olduğunu, yurt dışında piyasaların iyi gittiğini ifade ederek, Mayıs-Haziran aylarında dolarda hareketlilik yaşanacağını savundu.