25 milyar YTL’lik musluğu açın 1 milyon işsize iş verelim

Güncelleme Tarihi:

25 milyar YTL’lik musluğu açın 1 milyon işsize iş verelim
Oluşturulma Tarihi: Mart 11, 2007 00:00

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, 1 Nisan’dan itibaren 2 yıl süreyle Türkiye genelinde her ek istihdam artışı için, sosyal güvenlik priminin tamamının İşsizlik Fonu’ndan ödenmesini önerdi.

İşsizlik Fonu’nda biriken kaynağın 25 milyar YTL’ye ulaştığına dikkat çeken Hisarcıklıoğlu, "Türkiye’nin en önemli sorunu istihdam. İşsizlik fonunun kaynağının, kuruluş amacına uygun kullanılması halinde 1 milyon kişiye iş sağlanabilir" dedi.

TÜRKİYE Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye’nin bir numaralı gerçek meselesinin istihdam olduğunu belirterek, "1 Nisan 2007’den başlamak üzere 2 yıl süreyle tüm Türkiye’de her ilave istihdam artışında, tüm sosyal güvenlik primi, işsizlik sigortası fonundan karşılanmalı" dedi. TOBB’un 4’üncü Türkiye Ticaret ve Sanayi Şûra’sı TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi’nde (ETÜ) başladı. Şûra’da, Bakanlar Kurulu üyeleri Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın başkanlığında özel sektörün sorunlarını dinledi.

25 MİLYAR YTL BİRİKTİ: Rifat Hisarcıklıoğlu, işsizlik sigortası fonunda biriken kaynağın 25 milyar YTL’ye ulaştığını belirterek, fonun sadece aylık faiz gelirinin 290 milyon YTL iken, tüm giderinin 30 milyon YTL civarında olduğunu söyledi. İşçi ve işverenlerden bu fon için yılda 2.3 milyar YTL’ye ulaşan kesinti yapılmaya devam edildiğini belirten Hicarcıklıoğlu, fonun kaynağının kuruluş amacına uygun olarak mutlaka istihdama yönelik kullanılması gerektiğine dikkat çekti.

1 MİLYON KİŞİYE İŞ: Hisarcıklıoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: "Önerimiz, 1 Nisan 2007’den başlamak üzere 2 yıl süreyle tüm Türkiye’de her ilave istihdam artışında tüm sosyal güvenlik priminin fon kaynağından karşılanmasıdır. İlave 1 milyon kişiye istihdam sağlayabilecek bu önerinin mali yükü fonun sadece yıllık faiz geliri ile karşılanabilecek. Bu sayede hem istihdam artışına hız kazandırılacak hem de kayıtlı istihdama geçiş yönünde çok önemli bir mekanizma hükümetimiz sayesinde tesis edilmiş olacak. Elbette bürokratik çevrelerden belli kesimlerden itiraz gelmesi kaçınılmaz. Ama sayın Başbakanımızın çözüm odaklı vizyonuyla bunların da aşılacağına inanıyoruz." Türkiye’de suni bir gündeme odaklanarak, zaman kaybedildiğini belirten TOBB Başkanı, Türkiye’nin bir numaralı gerçek meselesinin istihdam olduğunu söyledi.

ZORUNLU İSTİHDAM: Diğer tüm konuların ikincil önemde olduğunu ifade eden Hisarcıklıoğlu, çözüm bulunması gereken konunun da yüksek istihdam maliyetleri ve istihdamı cezalandıran mevzuat olduğunu kaydetti ve şöyle devam etti: "İstihdam maliyetleri konusunda hükümetimizin çalışmalar yaptığını biliyoruz ve en kısa sürede tamamlanarak uygulamaya girmesini bekliyoruz. İstihdam artışını engelleyen yasal düzenlemelerin başında zorunlu istihdam olarak tabir edilen ve 50’den fazla işçi çalıştıran iş yerlerinde belirli meslek mensuplarını çalıştırma zorunluluğu geliyor. Bu zorunluluklara uyulmaması halinde ağır idari para cezası uygulanmakta. Mevzuattaki 50 işçi kriteri yüzünden işletmelerimizin pek çoğu çalıştırdıkları işçi sayısını 50’nin üzerine çıkaramamakta."

AB’nin çevre mevzuatına uyum için 300 düzenleme

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, AB’ye uyumlu bir çevre müktesebatının 300’e yakın yasal düzenleme ve tutarı tam olarak hesap edilmeyen miktarlarda yatırım gerektirdiğini belirterek, "Bir tarafta geleceğimiz için yaşanır bir çevre ortamını korurken, ülkemizin sanayileşme ve ilerleme hamlesine de zarar vermememiz gerekiyor" diye konuştu.

Cari açık sorununu sanayiyle çözeriz

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, ihracatın ve sanayinin artan ithalat bağımlılığı dolayısıyla ihracat artışının cari açığa tek başına çare olmadığını söyledi. Sorunun çözümünün sanayi politikasından geçtiğini kaydeden Hisarcıklıoğlu, sanayi politikası oluşturmanın ilk adımının sanayi bilgi sistemini kurmak olduğunu belirtti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!