Zorlu, 800 milyon dolar verdi ’sembol arazi’yi Şeyh El Maktum’a kaptırmadı

Güncelleme Tarihi:

Zorlu, 800 milyon dolar verdi ’sembol arazi’yi Şeyh El Maktum’a kaptırmadı
Oluşturulma Tarihi: Mart 08, 2007 00:00

Karayolları’nın Zincirlikuyu’da bulunan arazisinin yeni sahibi Zorlu oldu. Türkiye’nin en pahalı arazisi için 10 teklif gelirken yarış, Zorlu ile Emaar arasında geçti. Dubai Prensi El Maktum ihaleye iki şirketi ile katıldı. Emaar İstanbul’daki ortağı Cihan Kamer ile de sonuna kadar direndi. Ancak Zorlu, 800 milyon dolar rekor fiyat ile kazanan taraf oldu ve metrekare fiyatlarını 8 bin 290 dolara çıkardı.

Haberin Devamı

İSTANBUL’un en gözde iş merkezlerinden Zincirlikuyu’da yer alan Karayolları arazisi için yapılan ihaleyi 800 milyon dolara Zorlu Gayrimenkul kazandı. "Türkiye’nin en pahalı arazisi" olarak bilinen Zincirlikuyu Büyükdere Caddesi üzerindeki arazi için 10 teklif sahibi 500 milyon doları gözden çıkardı. İhalede Dubai Şeyhi Muhammed Bin Raşit El Maktum’un Cihan Kamer’le ortak şirketi olan Emaar İstanbul ile Zorlu arasında büyük çekişme yaşandı. Ancak, fiyatın 295 milyon dolar yükseldiği ihalede ipi gögüsleyen taraf Zorlu oldu.

505 MİLYON DOLARLA BAŞLADI: Karayolları Genel Müdürlüğü 17’nci Bölge Müdürlüğü arazisi olarak bilinen 30 ada 157 parselde kayıtlı ve yüz ölçümü 96 bin 505 metrekarelik arazinin uzun süredir beklenen ihalesi dün yapıldı. İlk ihaleden 2 yıl sonra dün yapılan ihaleye ilgi oldukça yüksek oldu. Bu kez Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB)tarafından yapılan ihalede, toplam 10 teklif alındı. ÖİB Başkan Yardımcısı Hasan Köktaş’ın komisyon başkanlığında gerçekleştirilen ihalenin, elemesiz olarak yapılan ilk yazılı turunda en yüksek 505 milyon dolar teklif edildi.

/images/100/0x0/55eb1a6af018fbb8f8ab40aa

Haberin Devamı

YAZILI TURDA 3 ŞİRKET ELENDİ:  Elemeli yazılı turda ise, en düşük teklifi Taşyapı İnşaat vererek elendi. Bu etabın ikinci turunda en düşük teklifi veren Astay Gayrimenkul ihale dışı kaldı. Üçüncü turda ise Akfen-Osmanlı Ortak Girişim Grubu yarışa veda etti. Ardından kalan 7 şirket ile 720 milyon dolarlık taban fiyat üzerinden açık artırmaya geçildi.

SAMA DUBAİ HEMEN ÇEKİLDİ: Açık artırmada artırım payları 1 milyon dolar, ihale süresi de 2 saat olarak belirlendi. Teklifler "saat yönünde" alınmaya başlanırken, ilk sırada Sama Dubai yer aldı. Dubai Şeyhi El Maktum’un ihaleye katıldığı iki şirketten biri olan Sama Dubai, artırım yapmak yerine ilk molayı aldı. Şirket 5 dakikalık aradan sonra da çekildiğini açıklarken, Şeyh yarışa Cihan Kamer ile ortak olduğu Emaar ile devam etti. İhalede, sırasıyla Global-Boğaziçi ortaklığı, Nurol-Fiba ortaklığı ve Toray-Eren Talu ortaklığı yarışı bıraktı.

Haberin Devamı

EMAAR’IN ’KOPARMA’ TAKTİĞİ: Artırımda 4 firmanın masadan kalkmasının ardından Emaar,  fiyatı 19 milyon dolar birden artırarak, yarışı hızlandırdı. Emaar, gayrimenkul ihalelerinde "koparma" taktiği olarak bilinen yönteme başvurarak ihalenin son 5 turunda yüksek artışlar yaptı. Ancak Emaar’ın bu taktiğine Zorlu, birer milyon dolarlık artırımlarla yanıt verdi. Fiyat 776 milyon doları bulduğunda Limak yarışı bırakırken, Emaar ile Zorlu çekişmeyi sürdürdü. Finalde Emaar 10 milyon dolarlık bir hamle daha yaparak Zorlu’ya meydan okudu. Ancak Zorlu 1 milyon dolarlık yeni artırımla 800 milyon dolar  vererek, ihalenin galibi oldu.

Bankayı sattık, yeni           bir sektöre girdik

Haberin Devamı

ZORLU Grubu’nun Başkanı Ahmet Zorlu, ihalesiyi kazanmalarını "yeni bir sektöre açıldık" şeklinde yorumlayarak, şu değerlendirmeyi yaptı: "Burası İstanbul’un en güzide yerlerinden birisi.  Türkiyemize yakışan, güzel bir proje üretip, İstanbul’a ve ülkemize daha fazla değer katmak istiyoruz. Amacımız, en kısa zamanda bu projemizi hayata geçirmek. 350-400 milyon dolar inşaat yatırımı öngörüyoruz. Rakam, projenin seyrine göre inebilir de çıkabilir de. Bu özelleştirme ülkemiz adına, globalleşme adına çok güzel bir örnek. Özelleştirmelerin bir an önce yapılarak, devletin borç yükünden kurtulması, daha az faiz ödemesi çok önemli."

Zorlu’nun dikkat çeken gayrimenkul alımları

Yeni bir sektöre giriş yaptıklarını söyleyen Ahmet Zorlu, dikkatleri çeken ilk alımını Zeytin Adası ile gerçekleştirdi. Zorlu, Uzanlar’dan TMSF’ye geçen adayı 15.2 milyon YTL’ye (10.6 milyon dolar) aldı.

Haberin Devamı

Zorlu, 80.5 milyon dolara aldığı Deva arazisinden sonra, Renault arazisi için de Landmarkk ile yarıştı. Zorlu, bu 3 alımla gayrimenkule 891.1 milyon dolar yatırmış oldu.

Sebzeyi istediğin fiyata alamayabilirsin

İHALENİN galibi olarak bir açıklama yapan Zorlu Grubu Başkanı Ahmet Zorlu, 800 milyon dolarlık fiyat için "Bir pazara giriyorsun domatese, patlıcana şu fiyattan alacağım diyorsunuz, alıcısı var, 10 kuruşa alabileceğiniz şeyi 12 kuruşa da alabiliyorsunuz. Bu tabii pazar meselesi. Pazardan sebzeyi istediğin fiyatı alamayabilirsin" değerlendirmesi yaptı. Ödemeyi ise peşin olarak yapmayı düşündüklerini belirten Zorlu, "ÖİB yüzde 50’sini peşin, yüzde 50’sini vadeli yapabilirsin diyor. Ancak biz o günkü şartlara göre bakıp, karar vereceğiz" diye konuştu.

Haberin Devamı

Üç yılda yüzde 257 arttı 567 milyon dolar prim yaptı

İLK İHALEDE ALICI ÇIKMAMIŞTI: Daha önce Mart 2004’te kapalı zarf usulü satışı denenen ancak alıcı çıkmadığı için iptal edilen ihalede, araziye 320.3 trilyon lira (milyar YTL-224 milyon dolar) fiyat biçilmişti. Bu ihalede oluşan fiyatla, arazi 2 yılda 576 milyon dolar prim yapmış oldu.

METREKARESİ 8 BİN 290 DOLAR: Zorlu’nun verdiği fiyata göre, arazinin metrekaresi 8 bin 290 dolar oldu. Emlakchi Yönetim Kurulu Üyesi Bilge Özdemir, bu projenin ardından bölgede metrekare fiyatlarının 10 bin doları bulacağını söyledi.

DÜNYA KENTLERİNE YAKLAŞTI: Oluşan bu fiyatla, İstanbul gayrimenkulde dünyanın önde gelen şehirlerine yaklaştı. İş merkezlerinin yoğun olduğu bölgelerde halen fiyatlar, Tokyo’da 9 bin 500 dolar, Manhattan’da 10 bin dolar, Paris’te 10 bin Euro, Londra’da ise 13 bin Euro seviyesinde.

BİNA İHALE DIŞINDA: İhalesi yapılan arazi, İstanbul’un ilk asma cepheli binası olarak koruma altında olan 13 katlı bölge müdürlüğünü kapsamıyor. İhale öncesinde yapılan plana göre, Zorlu bir anlamda bu binanın bahçesini kullanacak.

3 PROJEDEN BİRİ SEÇİLECEK: Turizm, kongre merkezi, ticaret ve kültürel tesis alanından oluşan karma kullanıma uygun olarak yapılandırılan arazi için, Zorlu uluslararası 3 ayrı şirkete, 3 ayrı proje hazırlatacak. Zorlu, bunların arasından seçilen projeye göre inşaatını yapacak.

NET ALAN 83 BİN METREKARE: Plana göre, gelecekte ortaya çıkabilecek trafik sorununu önlemek için arazinin çevresine bir servis yolu yapılması gerekecek ve yaklaşık 13 bin metrekarelik yeşil alan korunacak. Böylece geriye 83 bin 216 metrekarelik net kullanım alanı kalacak.

EN FAZLA 28 KAT YAPILACAK: Emsalin 2.8 olduğu arazinin sit alanı içinde olması, bazı yapısal kısıtlamalar getiriyor. Zorlu’nun yapacağı projenin yüksekliği, 13 katlı 17’inci Bölge Müdürlüğü binasının en çok 1.5-2 katı olabilecek. Bu durumda Zorlu, en fazla 28 katlı bir bina yapabilecek.

Erdoğan: Güzel gelişme inşallah iptal edilmez

 BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan’ın 800 milyon dolarlık satışa sevinirken, ilk tepkisi "İnşallah iptal edilmez" oldu. Başkanlık ettiği Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu toplantısında kürsüye elindeki notla çıkan Erdoğan, satışı "güzel bir gelişme" olarak duyurdu. "İnşalah iptal edilmez" diyen Erdoğan, sözlerine şöyle devam etti: "Atıl bir arazi değerlendiriliyor. Devlet bu paralarla hizmet götürecek. Bu tür işlemler, ideolojik, siyasi   mülahazalarla yaklaşılıp iptal edilince yazık oluyor."

Kilci: Rekor kırdık, para Karayolları’na gidecek

ÖZELLEŞTİRME İdaresi Başkanı Metin Kilci, kararı Bakanlar Kurulu’nun vereceğini belirtmekle birlikte ihale bedelinin karayolları yatırımlarında kullanılacağını açıklarken, şöyle konuştu: "Ülkemizde bir seferde, tek bir parça arsanın satışından elde edilen en yüksek gelir. Avrupa ve Ortadoğu ölçeğinde de önemli bir varlık satışı. Dünya şehri olma yolunda önemli adımlarla ilerleyen İstanbul’un çok değerli varlıklarından birinin değerlendirilmesi için İdare olarak en büyük katkıyı sağladık."

Topbaş: Tahminimizi geçti, bizi umutlandırdı

 LEVENT’teki İETT arazisini satışa hazırlanan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, 800 milyon dolarlık fiyat için "Tahminlerimizin üzerinde. Bizi umutlandırdı, beklentilerimiz yükseldi" dedi. Topbaş, şunları söyledi: "Yaptığımız fizibilitede 150 milyon dolar civarında gördüğümüz İETT arazisi, giderek yükseldi. Bir önceki yılın rakamlarının çok üstüne çıkacağına inanıyorum. Satıştan iyi bir rakam alırsak, bunu ulaşım yatırımları için harcayacağız."

Ar: Fiyat-yatırımcı süper manzara bozulmayacak

 İHALEDE ÖİB’in danışmanlığını yapan Garanti Yatırım İcra Kurulu Başkanı Metin Ar, "Süper bir proses, süper bir fiyat ve süper bir yatırımcı" diye konuştu. Ar, "Yurdun malı, yurtta kaldı. Zorlu çok düzgün bir yatırımcı ve bu araziye çok düzgün bir mimari de İstanbul’a yakışacak bir proje yapacağına inanıyorum. Üstelik burası bizim binamızın hemen önünde, bizim de manzaramız bozulmayacak" diye konuştu. Metin Ar, ÖİB’in çok başarılı bir ihale yaptığını da vurguladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!