Güncelleme Tarihi:
UNAKITAN: PİYASALARI BUGÜN BAŞBAKAN İLE GÖRÜŞECEĞİM
DALGAYI KİM BAŞLATTI/HAYRİ ÇETİNKAYA YORUMLUYOR
|
BDDK: KARARLARDA DALGA VE SİNYALİ DİKKATE ALIYORUZ
TURŞUCU: DALGA GEÇİCİ GİBİ GÖZÜKÜYOR
ÇAĞLAYAN: TÜRKİYE TETİKTE OLMALI
Uluslararası kaynaklı satış dalgasınının yarattığı olumsuzluk bugün de etkisini koruyor. Bu gelişmeleri yakından izleyen yatırımcıların akılları 'Ilımlı hava son mu buldu yoksa düzeltme mi yaşanıyor' soruları ile meşgul. Uzmanlar, bu konuda ikiye ayrılıyor. Piyasadaki satışların global bir dalga olarak devam edeceğini düşünenler de var, gelişmeleri düzeltme hareketi olarak değerlendirenlerde.
Sabahki sert hareketler öğle saatlerinde yerini daha tekminli bir seyire bıraktı. Dalgalanmanın boyutu hafifledi. Uzmanlar, Borsa'da son iki günde sert düşüşler nedeniyle yaşanan çıkışın 3,5 milyar doları bulduğunu belirttiler.
DOLAR 1,43 YTL'Yİ GÖRDÜ
Serbest piyasada dolar 1,4350 YTL, Euro 1,8950 YTL'den güne başladı. Bu yükseliş önce alımları canlandırdı. Yabancı talebine yerliden satışla karşılık gelince fiyatlar ilerleyen saatlerde gerileme gösterdi. Merkez Bankası dolar kapanış kurunu alış 1,4130 YTL, satış 1,4198 YTL olarak açıkladı. Euro'nun alış kuru 1,8646 YTL, satış kuru ise 1,8736 YTL oldu.
PİYASALARDA DALGALANMANIN NEDENLERİ |
* ABD Merkez Bankası Eski Başkanı Alan Greenspan'ın 'ABD'de resesyon olabilir' açıklaması |
FAİZDE YÜKSELİŞ DEVAM ETTİ
Yabancı yatırımcıların bono satış dövize yönelmesiyle faizler yükseldi. Bono faizleri yüzde 20'ye yaklaştı. En çok işlem gören 26 Kasım 2008 vadeli, bugün valörlü tahvilin bileşik faizi yüzde 19,92'ye yükseldi. Bu tahvilin basit faizi de yüzde 21,37'den kapandı. Bu tahvilin dünkü kapanışında basit faizi yüzde 20,94, bileşik faizi yüzde 19,53 olarak gerçekleşmişti.
BORSA 41 BİN PUANDA TUTUNDU
Satışla açılan Borsa, 41 bin puanında altına indi. Bu seviyelerde hisse senetlerindeki değer kaybı yüzde 2'yi geçti. Çin borsasının kayıplarını telafi etmeye çalışmasına karşın Avrupa borsalarının eksiye geçmesi İMKB'de satışları kuvvetlendi. İMKB Ulusal-100 Endeksi, 722 puanlık düşüşle birinci seansı 41 bin 51 puandan tamamladı. Hisse senetleri yüzde 1,7 oranında değer yitirdi. Endeks, en düşük 40 bin 468 puana gerilerken, en yüksek olarak 41 bin 217 puanı gördü. Birinci seansta işlem gören toplam 320 hisse senedinden 36'sı değer kazandı, 262'si değer kaybetti, 22 hissenin fiyatında ise değişiklik olmadı. Birinci seansta 756 milyon 299 bin 409 YTL'lik işlem hacmi oluştu. En çok işlem gören hisse senetleri İş Bankası (C), Garanti Bankası, Yapı ve Kredi Bankası, Doğan Holding ve Sabancı Holding oldu.
Borsa ikinci seansta da gerilemesini sürdürüyor. Endeks, yeniden 41 bin puanın altına indi. Bu seviyelerden gelen tepki alımlarıyla toparlandı. İMKB Ulusal-100 Endeksi 342 puanlık düşüşle günü 41 bin 431 puandan tamamladı. Hisse senetleri yüzde 0,8 oranında değer yitirdi.
ÇİN TOPARLANDI AVRUPA BORSALARI EKSİDE
Çin borsası dünkü 8,8'lik rekor düşüşün ardından kayıplarını telafi etmeye çalıştı. Çin'de Şangay Borsasında dün yaşanan hızlı düşüşün ardından bugün borsa, yüzde 3,9 oranında yükseldi. Buna karşın Tokyo Borsası, günü yüzde 2,85'lik büyük bir düşüşle tamamladı. Borsanın temel göstergesi Nikkei Endeksi, kapanışta düne göre 515,80 puan azalıp 17.604,12 puana indi.
New York Menkul Değerler Borsası Wall Street, ”Çin'deki düşüşün yarattığı kaygılar ve ABD'nin ekonomik büyümesinin yavaşlayabileceği yönündeki veriler” üzerine bugün satışlarla sert bir düşüş yaşadı. Dow Jones endeksindeki günlük düşüş, bir ara 546,02 puanı ve yüzde 4,3'lük bir kaybı gördükten sonra son 1 saat içinde biraz toparladı ve endeks günü, yüzde 3,29'luk ve 416,02 puan düşüşle, 12.216,24'den tamamladı. Dow Jones endeksi böylece, 17 Eylül 2001'den sonraki en sert düşüşünü yaşamış oldu. Nasdaq endeksi de yüzde 3,86'lık düşüşle 96,65 puan geriledi ve 2.407,87'den kapandı.
Avrupa borsaları da ekside açıldı. İngiltere'de FTSE endeksindeki kayıp yüzde 2'yi geçti. Banka hisselerindeki düşüşler dikkat çekiyor.
UZMAN YORUMLARI
"TÜRKİYE ÇOK ETKİLENDİ"
ENİS BERBEROĞLU: Ne yazikki küresel türbülanstan Türkiye daha çok etkilendi. Bu gelişmelerde yaklaşan iki seçim ve cari açık önemli. Yurtdışındaki dalgalanma ABD ekonomisinden gelebilecek büyüme sinyalleri ile durulabilir. Ama Türkiye'nin yeniden yükselişten pay alabileceği konusunda kuşkularım var.
"BU YIL ÇOK DALGALANMA GÖRECEĞİZ"
ERCAN KUMCU: ABD ekonomisinin yavaşladığı konusunda genel bir kanı var. Durgunluk bu yoksa büyümeden küçülmemi olacak. Greenspan'in hafta sonu ABD ekonomisiyle ilgili yaptığı değerlendirmeler piyasaların moralini bozdu. ABD ekonomisi dünya ekonomisinin motoru konumunda bulunuyor. Bundaki durma dünya ekonomilerini de etkileyecektir. Çin gibi ABD'ye büyük miktarda mal satan ülkeler bu gelişmelere daha hassas olduğu için Çin piyasaları karıştı. Her yerden para çıkışı var. Bu dönemde küresel yatırımcılar likit kalmayı tercih ediyor. Bu dalgalanmaları bu sene çok daha fazla yaşayacağız. Türkiye'de bundan nasibini alacak. Bir müddet sonda bu dalgalanma durulacaktır.
"DALGALANMA SÜREBİLİR"
Hikmet Baydar/Delta Menkul Değerler: Korktuğumuz başımıza geliyor. Çin'de menkul kıymetlere vergi söylentisi ve ABD'deki resesyon endişesi piyasaları sarstı. Global satışın domino etkisi yapabileceği korkusu var. Bu sabah dolar ve bono yüksek açıldı. Fiyatlar açılışın üzerine çıkmadı ama ciddi bir gevşeme de yaşanmadı. YTL'de sıkışıklık olabilir. Bonolarda yüksek maliyetten dolayı zarar yazılıyor. Yurtdışı piyasalara bakınca da olumluya dönecekleri konusunda bir sinyal yok. Yarından itibaren piyasadaki satışlar durulabilir. Ama yatırımcılara, dikkatli olmalarını öneriyorum. Bu dalgalanma sürebilir
"PİYASADA DÜZELTME YAŞANIYOR"
Ali Özenç/ Finansbank: Piyasalardaki bu gelişmeler Türkiye'den kaynaklanmıyor. ABD'den gelen verilerin kötü olması, yurtdışı borsalardaki ciddi satışlar, piyasaları geriyor. IMF Başkanı'nın yen konusunda yaptığı uyarı, fonların yen pozisyonlarını kapatmasına neden oluyor. Yurt içindeki gelişmelere bakında olayı çok kötü olarak değerlendirmiyorum. Dolar için 1,42 YTL seviyeleri çok yüksek değil. Uluslararası borsalarda da çok yüksek düşüşler var. Bir kaos ortamı olduğunu inanmıyorum. Bonolara gelen satışları da ciddiye almıyorum. Faizdeki bu hareketi bir düzeltme olarak görüyorum. Dövizde yurtdışı kaynaklı talep var. Fakat, yerlilerden de satış geliyor. Bunlar birbirine dengeleyecektir. Önümüzdeki günlerde kendi içimizde toparlanmanın sağlanacağına inanıyorum.