Ford, çalışanlarını terleterek 500 bin Euro’luk tasarruf yaptı

Güncelleme Tarihi:

Ford, çalışanlarını terleterek 500 bin Euro’luk tasarruf yaptı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 25, 2006 00:00

Üretimden, enerjiye, internet kullanımından kırtasiye mazemelerine kadar her alanda tedbirler uygulayan Ford Otosan, 2006 yılı sonunda 5-6 milyon Euro’luk bir tasarruf hedefliyor. Ford Otosan’ın uyguladığı tasarruf tedbirleri arasında en ilginci ise aşırı yaz sıcaklarında fabrikadaki klimaların gün içinde sadece 3 saat açılması. Ford Otosan Genel Müdürü Turgay Durak, "Gün içinde sadece 13.00-16.00 saatleri arasında klimaları açıp 500 bin Euro enerji tasarrufu elde ettik" dedi.

2003, 2004 ve 2005 yıllarında Türkiye’nin en büyük 500 sanayi şirketi genel sıralamasında ikinci; özel firmalar içinde ise birinci olan Ford Otosan, 2006 yılında fabrika genelinde uyguladığı tedbirler sayesinde 5-6 milyon Euro tasarruf hedefliyor. Ford Otosan’ın uyguladığı tasarruf tedbirleri arasında en ilginci ise aşırı yaz sıcaklarında fabrikadaki klimaların gün içinde sadece 3 saat açılması. Ford Otosan Genel Müdürü Turgay Durak, "13.00-16.00 saatleri arasında klimaları açıp 500 bin Euro enerji tasarrufu elde ediyoruz" açıklamasını yaptı.

TASARRUF YAPANA ÖDÜL:

Son yıllarda gerek ihracatta gerek iç pazar ve üretimde rekorlar kırarak Türkiye’nin en büyük sanayi kuruluşlarından biri olan Ford Otosan, 2006 yılı hedeflerini tutturmak için hem Kocaeli hem de İnönü fabrikalarındaki tassarruf tedbirlerini artırdı. Üretiminden, enerjiye, internet kullanımından kırtasiye mazemelerine kadar her alanda tasarrufa giden Ford Otosan, tasarruf yapan bölümleri ise ödülendiriyor. Ford Otosan Genel Müdürü Turgay Durak, çalışma süreçlerinin sürekli iyileştirilmesini, uzun vadedeki rekabet gücünün çok önemli bir unsuru olarak gördüklerini
/images/100/0x0/55eab815f018fbb8f892549e
belirterek, "6-Sigma metodolojisini Türkiye’de çok başarılı bir şekilde uyuguluyoruz. Şirket, 2005 yılında süreç iyileştirmeye yönelik 184 proje tamamlayarak 26 milyon dolar tutarında tasarruf sağladı" dedi.

HEDEF 5-6 MİLYON EURO:

2006 yılında ise fabrika genelinde tasarruf tedbirleri uygulamaya başladıklarını söyleyen Durak, "Biz üretimde verimlilikten, enerji kullanımına, internet kullanımından, kırtasiye malzemelerine kadar bir çok alanda tasarruf yapıyoruz. Yıl sonunda sadece bunlarla 5-6 milyon Euro tasarruf elde edeceğiz" dedi. Durak, bu tasarruf tedbirlerine örnek olarak yazın klima kullanımını göstererek, "Fabrikada gerek üretim gerekse pazarlama ve satış bölümlerinde klima kullanımının kısıtladık. Yazın 13.00’e kadar klimaları açmıyoruz. 13.00’te açıp 16.00’da kapatıyoruz. Bu sayede enerji kullanımını azaltıp, 500 bin Euro’luk bir tasarruf elde etmiş olduk" açıklamasını yaptı.

CHAT YAPMAK YASAK:

Diğer taraftan çalışanlarına bilgisiyar kullanımı hakkında da verimli çalışmaları tavsiyesinde bulunduklarını belirten Durak, "Mesai saatleri içinde internet üzerinde mesaj ve sohbet etmemelerini söyledik. Çünkü bu işlere harcanan zaman iş akışını engelliyor ve mesaiye kalmalarını sağlıyor. Böyle olunca hem mesai ücreti verip hem de elektrik ve diğer giderler artıyor. İnternet üzerinden herkesin kendi işiyle ilgili adreslere giriş izni verdik. Bunun dışında fabrika ve ofislerdeki gereksiz elektrik kullanımını azalttık. Akşamları gereksiz aydıntmaları kapattık." Durak, fabrika içinde kullanılan kırtasiye, fotokopi ve toner masraflarını da asgariye indirdiklerini belirterek, fabrika içinde üretim esnasında da belli tasarruflar yaptıklarını söyledi.

Az tasarruf yapana baklava çok yapana bir maaş ikramiye

FORD Otosan Genel Müdürü Turgay Durak, fabrika kapsamında yapılan tasarruf tedbirleri kapsamında çalışanları için ödül uygulaması da gerçekleştirdiklerini belirterek şöyle konuştu: "Ödül sistemi daha çok üretim sürecinde yapılan tasarrufları kapsıyor. Örneğin bir çalışan motor yağlarını sildikleri güderi bezleri yıkayarak tekrar tekrar kullanıyor. Bu sayede yılda 500 Euro’luk tasarruf elde ediyor. Biz bu çalışana baklavı gibi küçük bir hediyeyle ödüllendiriyoruz. Diğer taraftan fabrikada bir çalışanımız yılda 500 bin Euro tasarruf elde edeceğimiz bir sistem yaratmışsa onun ödülü ise bir maaş ikramiye olabiliyor. Biz sonuçta verimli çalışmak için bu uygulamaları yapıyoruz."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!