Tedaviyi ve ilacı ucuzlatacak teknoloji

Güncelleme Tarihi:

Tedaviyi ve ilacı ucuzlatacak teknoloji
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 29, 2006 12:45

Türkiye, Atom Enerjisi Kurumunun Sarayköy'de 20 milyon dolar yatırımla kuracağı proton hızlandırıcısı (siklon) tesisi ile bu teknolojiye merhaba diyecek. Siklon teknolojisiyle, sağlıkta hem nükleer teşhis ve tedaviler kolaylaşacak hem de radyoizotopla üretilen ilaçlar ucuzlayacak.

Türkiye Atom Enerjisi Kurumunun (TAEK) yaklaşık 20 milyon dolara Sarayköy'de kuracağı siklon merkezi için Belçikalı ION Beam Applictions (IBA) şirketi ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nda protokol imzalandı.
Protokole, Enerji Bakanı Hilmi Güler ile TAEK Başkanı Okay Çakıroğlu ile Belçikalı IBA şirketi Genel Müdür Yardımcısı Oliver Van der Borght imza koydu. Bakan Güler, imza töreninde yaptığı konuşmada, TAEK'in 50. yılını kutladığını hatırlatarak, kurumun olgunluk yaşını çok önemli bir yatırımla taçlandırdığını ifade etti.

Proton hızlandırıcısı tesisi yatırımı ile Türkiye'de çok önemli bir adım atıldığını belirten Güler, tesis ile özellikle radyoaktif ilaçların üretilmesi konusunda Türkiye'nin sayılı ülkeler arasına gireceğini söyledi. Hükümetin nükleer teknolojinin edinilmesi ve ülkede yaygın olarak kullanılması yönünde siyasi bir kararlılık içinde olduğunu vurgulayan Güler, bu kararlılığın bir gereği olarak da nükleer teknoloji alanında yapılacak yatırımlara öncelik verdiklerini kaydetti.

Nükleer teknolojinin insan sağlığından enerjiye, çevreden endüstriye kadar pek çok sektörü ilgilendiren ürünleri insanlığın hizmetine sunduğunu ifade eden Güler, “Sanki nükleer teknolojiyle daha yeni tanışacağız gibi bir hava oluşturulmaktadır. Halbuki TAEK bugün 50 yılını kutluyor. 1956 yılında kurulmuştur. Yani TAEK Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'ndan bir yıl önce kuruldu ve biz onun kurucuları arasındayız” diye konuştu.

"İLAÇ İHRACATINA YÖNELİK ÇALIŞMALAR YAPACAĞIZ

Nükleer teknolojinin özellikle sağlıkta vazgeçilmez bir unsur olduğunu belirten Güler, Türkiye'de 281 adet nükleer tıp merkezinin sağlığın korunması noktasında hizmet verdiğine işaret etti. Türkiye'nin yaklaşık 150 milyon dolar radyoizotopla üretilen ilaç ithal ettiğine dikkat çeken Güler, şöyle devam etti: “Türkiye'den devamlı döviz çıkmaktadır. 18 ay sonra kurulacak bu tesisle bu ilaçları hammaddesinden itibaren biz yapacağız. Bu yapıldığı takdirde 100 milyon dolar ithal ikamesi sağlanacak, bu bir dönüm noktasındır. Bunu çok iyi değerlendirmek lazım ve bu yatırımla hatta biz ihracata dönük çalışmalar yapacağız. Tesis işletmeye alındığı zaman bu ilaçlar daha ucuzlayacak, kullanım yaygınlaşacak, hem teşhis hem tedavide kullanılacak.

Ankara Sarayköy'de 100 bin metrekarelik alanda 2 bin 300 metrekare kapalı alanda büyük bir tesisi kurulacak müthiş bir yatırım olacak, burada yan tesisler kurulacak, tedavi merkezi, araştırma merkezi... Bunun aynı zamanda araştırma geliştirme noktasında çok büyük katkıları olacak. Burada sadece ilaç üretilmeyecek, aynı zamanda endüstride kullanılacak radyo izotoplar üretilecek. Bu endüstride önemli bir adım olacak hassas üretim, ölçümler yapılan bilhassa otomotiv sektörüne ve uçak sektörüne önemli katkıları olacak.”

TAEK BAŞKANI ÇAKIROĞLU:  BURADA TÜMÜYLE TÜRK MÜHENDİSLERİ VE BİLİM ADAMLARI ÇALIŞACAK

TAEK Başkanı Okay Çakıroğlu da 2006 yatırım programında yer alan yatırımın kurumun 50. kuruluş yıldönümüne rastlamasından duydukları memnuniyeti dile getirdi.

TAEK'in nükleer teknolojinin her alanında etkinliklerinin sürdürdüğü ve nükleer ve radyasyon güvenliğini kapsamında halkın ve çevrenin korunmasında yetkili kuruluş olarak hizmet verdiğini belirten Çakıroğlu, kurumun nükleer teknolojilerde daha etkin ve verimli hizmet verebilmesi için öncelikle araştırma merkezlerini geliştirmeyi ele aldığını söyledi.

Bu kapsamda, Sarayköy Nükleer Araştırma ve Eğitim Merkezi'nin laboratuvar altyapı yenileştirme çalışmaları büyük ölçüde tamamlandığını bildiren Çakıroğlu, kurulacak proton hızlandırıcı tesisi ile de yeni bir teknolojik atılım yaptıklarını belirtti. Tesisin biyotıptan arkeolojiye kadar çeşitli alanlarda araştırma ve uygulama yapacağını anlatan Çakıroğlu, tümör tedavi yöntemi geliştirilmesi ile ilgili deneylere kadar geniş bir yelpazede tesisin araştırmacılara hizmet vereceğini kaydetti.

Çakıroğlu, tesiste bulunacak laboratuarların AB'nin iyi üretim prensiplerine uygun olarak seçilip, tasarlandığına işaret ederek, bu nedenle sadece iç pazara hizmet etmenin yanında ihracat yapmayı da planladıklarını söyledi.
Çakıroğlu, bir soru üzerine de tesiste tümüyle Türk mühendisleri ve bilim adamlarıyla çalışacağını, Türk bilim adamlarının tesisi çalıştırmaya yeterli bilgi ve beceriye sahip olduğunu belirtti.

Türkiye'nin Avrupa Parçacık Fiziği Araştırma Merkezi'ne (CERN) ne zaman üye olacağının sorulması üzerine de Çakıroğlu, CERN ile ilgili ilişkileri yürütmek üzere bir kaç ay önce Başbakanlığın TAEK'i görevlendirdiğini hatırlattı.
“Zamanı gelince Türkiye CERN'e tam üye olacak” diyen Çakıroğlu, öncelikle CERN'le ilişkileri düzenli tutmak için altyapı oluşturduklarını ve üye olunduğu zaman katkı sağlayacak ülkelerden biri olmak için hazırlık yaptıklarını söyledi.

“NİYETİMİZ NÜKLEERDE BARIŞÇIL AMAÇLAR”

Daha sonra gazetecilerin sorularını yanıtlayan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Güler, nükleer silahlanmaya dönük bir soru üzerine, “Böyle bir niyetimiz yok, tamamen barışçıl amaçlarla başta tıp olmak üzere gıdadan, mühendisliğe kadar değişik sahalarda çalışmalar yapmak istiyoruz” dedi.

Genelkurmay Başkanı'nın görevi devrederken kısmen nükleer krize değindiğinin hatırlatılması üzerine de Bakan Güler, şöyle konuştu: “Burada niyet önemli, nükleer teknolojiyi hepimiz barışçıl amaçlarla kullanmak istiyoruz. Bunlardan bir örneğini proton yatırımı ile başlatmış oluyoruz. Bizim amacımız tamamen barışçıl amaçlardır, insani amaçlardır bunun için de tabii enerji var. İhtiyacımız olana nükleer enerjiyi Türkiye'de kurmaya kararlıyız. Bakan'ın ABD Büyükelçisi ile yaptığı görüşmede, ABD'nin enerjide İran rahatsızlığının dile getirip getirilmediğine ilişkin bir soru üzerine de Güler, görüşme yapılan konuların farklı olduğunu, İran'la Türkiye arasında enerji  konusunda mukaveleler olduğunu ve bunun gereğini izleyeceklerini, burada bir problem görmediğini söyledi.

“TOP-MODEL” TESİS

Konuşmaların ardından kurulacak proton hızlandırıcısı tesisini tanıtan bir sunum yapıldı. IOM Beam Applications (IBA) firması Genel Müdür Yardımcısı Oliver Van der Borght da kurulacak tesisin ve kullanılacak makinelerin son teknoloji olduğunu hatta sınıfında “top-model” olduğunu söyledi. Tesiste üretilecek radyoizotopların tıp sektöründe beyin, trioid, böbrek ve miyokardial görüntüleme, beyindeki kan akışının görüntülenmesi ve alzehimer gibi nörolojik hastalıkların teşhisi, organ naklinin kabul edilip edilmediğinin tespiti, kemik iliği iltihaplarının tespiti, lösemi tehdidinin tespiti, tümörlerin görüntülenmesi, klinik kardiyoloji, kalp ve damar görüntüleme, gibi kullanım alanları bulunuyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!