Güncelleme Tarihi:
Maliye Bakanı Kemal Unakıtan ile Devlet Bakanı Ali Babacan, ortak basın toplantısı yaptı. Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, mali sistemde revizyon niteliğinde yapılan “9 maddelik” değişiklikleri açıkladı.
Bakan Unakıtan, Türkiye'de yerleşik olmayan dar mükellef, gerçek kişi ve kurumların, yani yurtdışında yerleşik yatırımcıların vergilemesinde, AB uygulamaları çerçevesinde mukimlik ilkesini esas almaya başladıklarını bildirdi.
Bakan bu kapsamda, yurtdışı yerleşiklerin finansal araçlardan Türkiye'de elde ettikleri kazanç ve iratlara uygulanacak stopaj oranının sıfıra indirilmesinin kararlaştırıldığını açıkladı. Bir başka deyişle, artık bu yatırımcılardan stopaj yapılmayacağı gibi bunlar açısından beyanname verilmesi de söz konusu olmayacak.
FİNANSAL ARAÇLARIN VERGİLEMESİNDE YENİ DÜZEN |
1- Yabancılara finansal araçlardan, Türkiye'de elde ettikleri kazanç ve iratlara uygulanacak stopaj oranının sıfıra indirilmesi kararlaştırıldı. 2-Stopaj sisteminin dışındaki Eurobondlar'da, bu uygulama aynen devam edecek. Ayrıca, yurtdışında yerleşik yatırımcılar, bakımından Eurobondların yurtiçinde yerleşik yatırımcılara satılmasından elde edilen kazançlar için beyanname verilmeyecek. 3- Yerli yatırımcılar içinde stopaj oranı yeniden düzenlenecek. Bunun için yasa maddesiyle Bakanlar Kurulundan yetki alınması öngörülüyor. Bu yetki çerçevesinde stopaj oranı: 4- Yatırım fonunda vergileme yerine, yüzde 10 oranında stopaj yapılacak. 5- Hisse senetlerindeki uygulamaya paralel, portföyünün en az yüzde 51'i İMKB'de işlem gören hisse senetlerinden oluşan fonların katılma belgelerinde, bir yıldan daha fazla süreyle elde tutulanlar için herhangi bir stopaj yapılmayacak. 6- Mevduat ve repoda eskiden olduğu gibi stopaj uygulaması yüzde 15 olarak devam edecek. 7- 1 Ocak 2006 tarihinden önce ihraç edilen devlet iç borçlanma senetlerinde, eski sistem aynen devam edecek. 8- 1 Ocak 2006 tarihinden sonra ihraç edilen devlet iç borçlanma senetleri ile bu tarihten sora iktisap edilen diğer menkul kıymetlerden, bu kanunun yayımı tarihinden sonra elde edilen kazançlarda da yeni oranlar geçerli olacak. 9- Gerçek kişiler hariç, vadeli işlem ve opsiyon sözleşmelerinden elde edilen kazançlar, 2006 yılı için stopaj kapsamı dışında bulunmakta iken, bu uygulama sürekli hale getiriliyor. |
Unakıtan, daha önce yüzde 15 olan yurtiçi yerleşiklerin Devlet İç Borçlanma Senetleri (DİBS) için ödediği stopaj oranının yüzde 15'den yüzde 10'a çekileceğini belirtti. Aynı şekilde hisse senetlerinin alım satımında uygulanan yüzde 15'lik oran da yüzde 10'a düşürülecek. Unakıtan, bunun için yasa maddesi ile Bakanlar Kurulu'ndan yetki almayı öngördüklerini bildirdi. Gelir İdaresi Başkan Vekili Osman Arıoğlu, yatırım araçlarındaki stopaj indirimlerinin yeni yasa ile birlikte yürürlüğe gireceğini bildirdi. Arıoğlu, düzenlemeye ilişkin yasa yürürlüğe girene kadar mevcut oranların uygulanmaya devam edeceğini söyledi.
EUROBONDLARDA UYGULAMA AYNEN DEVAM EDECEK
Unakıtan, eurobondların stopaj sisteminin dışında bulunduğunu hatırlatarak, bu uygulamanın aynen devam edeceğini ve yurtdışında yerleşik yatırımcılar bakımından eurobondların yurt içinde yerleşik yatırımcılara satılmasından elde edilen kazançlar için de beyanname verilmeyeceğini söyledi.
YATIRIM FON VE ORTAKLIKLARIN VERGİ SİSTEMİ DEĞİŞİYOR
Yatırım fon ve ortaklıklarının vergilenmesinde mevcut sistemi değiştirdiklerini bildiren Unakıtan, yeni sistemde fon ve ortaklık bünyesinde vergileme yerine yatırımcılar nezdinde yüzde 10 oranında stopaj yapılacağını kaydetti.
Hisse senetlerindeki uygulamaya paralel olarak portföyünün en az yüzde 51'i İMKB'de işlem gören hisse senetlerinden oluşan fonların katılma belgelerinde, bir yıldan daha fazla süre ile elde tutulanlar için herhangi bir stopaj yapılmayacağını açıklayan
MEVDUAT VE REPODA DEĞİŞİKLİK YOK
Unakıtan, mevduat ve repoda eskiden olduğu gibi stopaj uygulamasının yüzde 15 olarak devam edeceğini ifade etti.
Unakıtan, 1 Ocak 2006 tarihinden önce ihraç edilen devlet iç borçlanma senetlerinde eski sistemin aynen devam edeceğini kaydederek, 1 Ocak 2006'dan sonra ihraç edilen DİBS'ler ile bu tarihten sonra iktisap edilen diğer menkul kıymetlerden, bu kanunun yayımı tarihinden sonra elde edilen kazançlarda da yeni oranların geçerli olacağını bildirdi.
Bakan Unakıtan, gerçek kişiler hariç, vadeli işlem ve opsiyon sözleşmelerinden elde edilen kazançların, 2006 yılı için stopaj kapsamı dışında bulunduğunu hatırlatarak, bu uygulamanın sürekli hale getirildiğini de açıkladı.
"YASA DEĞİŞİKLİĞİNİ TBMM'YE KISA ZAMANDA SUNACAĞIZ"
Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, bugün açıkladıkları ekonomik düzenlemelere ilişkin yasa değişikliğinin TBMM'ye kısa zamanda sunulacağını ve Meclis'in tatile girmesinden önce yasalaşmasını öngördüklerini söyledi.
"MALİ DİSİPLİNDEN ASLA TAVİZ VERMEYECEĞİZ"
“Şundan kimse kuşku duymasın ki hükümetimiz, kararlılıkla sürdürdüğü sıkı maliye politikalarını uygulamaktan vazgeçmeyecek, popülizme meyil etmeyecektir” diyen Bakan Unakıtan, şöyle devam etti:
“Hükümet olarak mali disiplinden asla taviz vermeyeceğiz ve yapısal reformları da bir bir gerçekleştirmeye devam edeceğiz. Elde ettiğimiz kazanımların korunması ve istikrarlı tablonun devam ettirilmesi için çok hassas davranmaktayız. Büyük fedakarlıkla ve kararlı politikalar sonrası elde edilen bu kazanımları kolayca kaybetme lüksümüz yoktur ve bu kazanımları korumak için gerekli her türlü tedbiri almaya da kararlıyız. Bu yıl Ocak-Mayıs 2006 döneminde elde ettiğimiz merkezi yönetim bütçe fazlası ve yıl sonu faiz dışı fazla (FDF) tutarının yüzde 63,1'inin ilk 5 ay sonunda gerçekleştirilmesi de mali disiplin konusundaki kararlılığımızın en önemli göstergelerinden biridir.”
"FAİZ DIŞI FAZLA HEDEFİ TUTACAK""STOPAJ İNDİRİMİ YÜRÜRLÜĞE GİRİNCE UYGULANACAK"
Unakıtan, “2006 yılı sonu itibarıyla hedeflediğimiz yüzde 6,5 faiz dışı fazlayı tutturacağımızdan hiç kimsenin kuşkusu olmasın” diyerek, ayrıca sosyal güvenlik sistemi açığının Gayrı Safi Milli Hasıla'ya oranının da yüzde 4,5'i aşmayacağını bildirdi. Bütçe ödeneklerinin kesinlikle aşılmayacağını, bütçe gelirleri performansının sonucunda artan gelir fazlasının ise tasarruf edileceğini belirten Unakıtan, diğer taraftan enflasyon hedeflerinin tutturulmasının da en önemli önceliklerden biri olduğunu kaydetti.
Unakıtan, sözlerini şöyle tamamladı: “Bu çerçevede Merkez Bankası, kısa vadeli sapmalar görülse de 2007 ve 2008 yıllarında yüzde 4 olan enflasyon hedefine ulaşılması konusunda ne gerekiyorsa yapacağını ilan etmiştir. Hükümetimizin de, bu hedefe ulaşılmada, sıkı maliye politikası ile Merkez Bankası'na bugüne kadar sağladığı destek, bundan sonra da devam edecektir.”
Maliye Bakanı Unakıtan, yapılan değişikliklerin ekonominin bir gereği olduğunun altını çizerek "Sermayenin girişi ve çıkışını kolaylaştırmak için bir adım attık" dedi.
BABACAN: DÜNYA BANKASI KREDİYİ SERBEST BIRAKIYOR
Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan, Dünya Bankası ile 2004 yılının ortalarında başlayan 3. Program Amaçlı Mali ve Kamu Sektörü Yapısal Uyum reformunun dün gece itibarıyla tamamlandığını, buna pakete ilişkin 500 milyon dolarlık ikinci ve son kredi diliminin ise bugün itibarıyla serbest bırakılacağını bildirdi.
YENİ YAPISAL REFORM PAKETİ
Yine Dünya Bankası ile yürütülmekte olan Kamu Sektörünün Kalkınma Politikası isimli yeni bir yapısal reform paketine başladıklarına işaret eden Babacan, bu paketle kamu harcama yönetimi ve kamu yönetimi, sosyal güvenlik, sosyal dayanışma alanında pek çok reformun desteklenmekte olduğunu vurguladı.
Babacan, “Bu paketin de, 500 milyon dolar civarındaki ilk kredi diliminin, Temmuz ayı başında serbest bırakılmasını bekliyoruz. Bu gelişmeler, yapılan reformlar ve gerçekleştirilen adımların somut bir ifadesidir” şeklinde konuştu.
"HEDEFİN ÜZERİNDE BİR ENFLASYON OLABİLİR"
Devlet Bakanı Babacan, çok kısa bir süre içinde 3. ve 4. gözden geçirme ile ilgili çalışmaların tamamlanmış olacağını ve IMF İcra Direktörleri Kurulu'nun, Temmuz ayı içinde toplanarak bu gözden geçirme çalışmasını resmi olarak da sonuçlandırmasını beklediklerini söyledi.
Babacan, ekonomik programının en temel ve en öncelikli hedefinin enflasyon ile mücadele olduğunun altını çizerek
özellikle bu yıl meydana gelen global piyasalardaki hareketliliğin, yıl sonu için öngörülen enflasyon hedefinin belki de bir miktar üzerinde 2006 yılının kapatılmasını getireceğini söyledi. Enflasyon hedeflerinde kesinlikle bir değişikliğin olmadığını, hedefin 2007 ve 2008 yıllarında yüzde 4 olduğunu belirten Devlet Bakanı Babacan, Merkez Bankası'nın daha önce birçok kez açıkladığı üzere tüm para politikalarının bu hedefler doğrultusunda gerçekleşeceğini söyledi.