Uganda’nın bile iki katı vergi telekomünikasyonu engelliyor

Güncelleme Tarihi:

Uganda’nın bile iki katı vergi telekomünikasyonu engelliyor
Oluşturulma Tarihi: Haziran 13, 2006 00:00

TÜSİAD Başkanı Ömer Sabancı, mobil hizmetler üzerinden yüzde 56.3’le dünyada en yüksek vergiyi alan ülkenin Türkiye olduğunu hatırlatarak, "Bu oran Türkiye’den sonra en yüksek vergi uygulayan Uganda’nın yaklaşık iki katıdır" dedi.

TÜRK Sanayicileri ve İşadamları Derneği(TÜSİAD) Başkanı Ömer Sabancı, mobil hizmetler üzerinden yüzde 56.3’le dünyanın en yüksek vergisini alan ülkenin Türkiye olduğunu hatırlatarak, "Bu oran Türkiye’den sonra en yüksek vergi uygulayan Uganda’nın yaklaşık iki katıdır" dedi. Sabancı bu yüksek vergi yükünün telekomkanikasyon pazarının büyümesini engellediğini bildirdi. Sabancı, AB Sürecinde Türkiye’de Bilişim ve Telekomünikasyon Sektörü Üzerinde Görüş ve Öneriler" konulu raporun tanıtım toplantısında yaptığı konuşmada Avrupa Komisyonu’nun 2005 yılı ilerleme raporunda, Türkiye’de sabit telefonlar ve mobil telefonlarla ilgili iletişim vergilerinin yüksekliğinin olumsuz değerlendirildiği bildirildi. GSM Association tarafından yaptırılan araştırmaya göre, Türkiye’de yüzde 56.3 olan mobil hizmetler üzerindeki vergi yükünün, araştırmaya dahil edilen 50 ülkenin ortalaması ise sadece yüzde 17.1 olduğunu belirten Sabancı, "Yüksek vergi oranları hem tüketici üzerinde baskı oluşturmakta hem de telekomünikasyon pazarının büyümesini engellemektedir. Telekomünikasyon hizmetlerinden alınan vergiler, kısa ve orta vadede AB ortalamaları seviyesine çekilerek bu hizmetlerin yoğun kullanımı, penetrasyonun AB ülkeleri seviyesine yükselmesi ve bu şekilde ülke ekonomisinin pozitif olarak etkilenmesi sağlanmalıdır" dedi.

BÜYÜKLÜK YETERSİZ:

Bilgi toplumuna ulaşma perspektifiyle, bilişim ve telekomünikasyon sektörlerinin AB üyeliği ile ekonomik ve sosyal gelişim açısından önemli olduğunu belirten Sabancı, Türkiye’nin ekonomik boyutları, nüfusu, stratejik konumu gibi bazı özellikleri dikkate alındığında ve diğer sektörlerle karşılaştırıldığında, bilişim teknolojileri pazarının yeterli büyüklükte olmadığını bildirdi. Bu durumun, pazarın yüksek bir büyüme potansiyeline sahip olduğuna da işaret ettiğini belirten Sabancı, diğer yandan Türkiye, kişi başına bilgisayar sayısı, kişi başına bilgi teknolojileri harcaması, internet kullanımı gibi temel göstergelerde OECD ve AB-15 ve AB-25 ülkeleri arasında genellikle sonlarda yer aldını hatırlattı. Sabancı şunları söyledi: "Son 20 yılda, sayısal sabit telefon altyapısı kurmada gerçekleşen atılımla ve son yıllardaki kısmen rekabete açık mobil telefon altyapısıyla belirli bir pazar boyutuna ulaşıldı. Hane başı sabit telefon sayısı, mobil telefon penetrasyon oranı gibi temel göstergelerde de önemli iyileşmeler sağlandı. Buna rağmen, OECD, AB-15 ve AB-25 ülkeleri ile karşılaştırıldığında bu gelişmenin yetersiz olduğu anlaşılıyor."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!