Güncelleme Tarihi:
TBMM'de önceki gün kabul edilen ve 1 Ocak 2007'den itibaren yürürlüğe girecek olan Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasası'na göre, sigortalılar ile hak sahiplerinin tescil ve diğer tüm işlemlerinde, sosyal güvenlik sicil numarası olarak Türk vatandaşları için TC kimlik numaraları, yabancı uyruklu kişiler için ise Sosyal Güvenlik Kurumu'nca verilecek sicil numaraları kullanılacak.
Yasadaki hüküm doğrultusunda, SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı'nda uzun süreden bu yana TC kimlik numaraları, sigorta numaraları ile eşleştiriliyordu. Yetkililer, bu çalışmanın büyük ölçüde tamamlanmış durumda olduğunu bildirdiler.
SOSYAL GÜVENLİK KURUMU
Emekli Sandığı, SSK ve Bağ-Kur'un yerini üç yıllık bir geçişle Sosyal Güvenlik Kurumu alacak. Bu kurumun oluşturulmasıyla mevcut sosyal güvenlik kurumlarının “verimsiz ve hantal” yapısı yerine, tam otomasyona geçişi sağlanmış, hızlı, standart ve kaliteli hizmet kuran yapı oluşturulması hedefleniyor.
Sosyal Güvenlik Kurumu'nda, Hizmet Sunumu Genel Müdürlüğü adlı bir birim oluşturulacak. Bu birimle, her türlü emeklilik hizmeti, bütün sağlık ve sosyal yardım başvuruları, provizyonu ve denetiminin, yazılım ve donanım sorunu olmayan bu merkezden yürütülmesi amaçlanıyor.
Doğumdan ölüme tüm nüfus sosyal koruma çemberine alınarak, her aşamada sayısal veri toplanacak, bu veriler en güvenli ağlarda korunacak. Operasyonel testler ve istatistiksel veri üretimiyle kurumun ihtiyaç duyacağı periyodik ve isteğe bağlı raporlama ve analizler talep edildiği anda hazır hale getirilecek.
Doğum ve aile hekimliği, aşılama, koruyucu ve önleyici sağlık hizmetleri, işe girme, iş değiştirme, tedavi ve bakım giderleri, prim ödemeleri ve takibi, emeklilik ve sosyal yardım ödemeleri gibi bütün hizmetlerde tam otomasyon servisi sunulacak.
Yeni kurumla birlikte, hizmetlerin birleştirilmesi için uzun süren yazışmalar olmaksızın emekli aylıklarının bağlanması, böylece, bugün ortalama 57 gün olan sürenin, kurumun tam olarak faaliyete geçmesiyle 5 güne indirilmesi hedefleniyor.
İŞSİZLİK SİGORTASI ÖDEMELERİ
Sosyal Güvenlik Kurumu, Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) Genel Müdürlüğü ile işsizlik sigortası ödemelerinin gerçekleştirilmesi konusunda da koordinasyon halinde olacak. İşsizlik sigortası ödemeleri yapılırken, tümüyle Sosyal Güvenlik Kurumu'nun altyapısı kullanılacak. Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü, sigortalılara ait nüfus veri transferi kaynağı olacak. Yetkililere göre, yeni sistemde, teknoloji destekli yazılımlar ve oto-kontrol mekanizmaları ile yolsuzluk ve suiistimaller en aza indirilecek.
HİZMET MERKEZLERİ
Sosyal Güvenlik Kurumu ile il ve ilçe bazlı yaygın bir örgütlenme de öngörülüyor. Bu çerçevede, bin 700 “sosyal güvenlik merkezi” kurulacak. Bu birimlerin görevi, vatandaşların sorunlarını bürokratik başvurularla uğraşmaksızın, en kısa sürede çözmek olacak.
Kurum tarafından sunulan hizmetlerin nüfus içindeki dağılımı, nüfus yoğunluğu gibi kriterler göz önünde bulundurularak, aynı ilçede birden fazla merkez açılması söz konusu olabilecek. Ancak bu merkezlerde tahsilat ve ödeme işleri yapılamayacak. Bu işlemler, bankalar aracılığıyla sağlanacak.