Güncelleme Tarihi:
Alman otomobil üreticisinin yeni CEO'su Matthias Müller firmanın önümüzdeki "birkaç gün" içerisinde yasadışı yazılımın bulunduğu dizel araçları geri çağıracağını söylerken, bazı analistler bunun maliyetinin şirketin skandal için ayırdığı 6.5 milyar dolardan fazla olabileceğini tahmin ediyorlar.
GERİ ÇAĞIRMALAR NASIL OLACAK?
Volkswagen'deki geri çağırmalarda, araçların periodik bakımları sırasında, mevcut soruna ilişkin problem giderilecek ve araçlar herhangi bir ücret almadan bakımdan geçirilip sürücüye teslim edecek. Yazılımdan kaynaklanan bu emisyon sorunun tam olarak nasıl çözüleceği netlik kazanmadı.
Avrupa'nın en büyük otomobil üreticisi Volkswagen, ABD'de dizel araçların emisyon testlerinin sonuçlarını çarpıttığını kabul etmişti. Almanya Ulaştırma Bakanı aynı manipülasyonun Volkswagen'in satışlarının yüzde 40'ını gerçekleştirdiği Avrupa'da da var olduğunu söyledi.
ÇEVRE BAKANLIĞI'NDAN 'EMİSYON SKANDALI' İLE İLGİLİ İLK AÇIKLAMA
Şirketin 78 yıllık tarihi boyunca karşı karşıya bulunduğu en ciddi kriz olan emisyon skandalı, Volkswagen'in piyasa değerinin üçte birini yitirmesine neden olduğu gibi küresel otomobil sektöründe de şok yarattı.
Krizin Alman ekonomisine de zarar verebileceği belirtiliyor.
HOLLANDA DA VOLKSWAGEN'İN DİZEL ARAÇLARININ SATIŞINI GEÇİCİ OLARAK DURDURDU
YENİ CEO'DAN AÇIKLAMALAR
Volkswagen'in 1,000 üst düzey yöneticisiyle Wolfsburg'da kapalı kapılar ardında gerçekleştirilen toplantıda konuşan Müller, "Uzun ve zorlu bir yolculuk ve çok sıkı bir çalışma bizi bekliyor" dedi.
Reuters'in gördüğü bir metinde "Yalnızca adım adım ilerleme gösterebileceğiz ve önümüzde birçok engel olacak" ifadelerini kullandı.
Müller, Cuma günü eski CEO Martin Winterkorn'un yerine atanmıştı. Alman resmi yetkililer dün yaptıkları açıklamada Winterkorn hakkında sahtekarlık suçlamasıyla soruşturma başlattıklarını söyledi
VOLKSWAGEN AR-GE BİRİMİ BAŞKANLARININ GÖREVLERİNİ ASKIYA ALDI
ALMANYA SÜRE TANIDI
Almanya, dizel emisyonları yasalara uygun bir hale getirmesi için Volkswagen'e 7 Ekim'e kadar süre tanıdı.
SKANDAL NASIL ORTAYA ÇIKTI?
VW’nin dizel motorlara yerleştirdiği, çevreye ve sağlığa zararlı egzoz gazı değerlerini düşük gösteren aletin adı “Electronic Diesel Control 17”. Gizli bir bilgisayar yazılımı. VW’nin skandalı nasıl ortaya çıktı? ICCT adlı Uluslar arası çevre vakfında görevli Berlinli kimyager Peter Mock, Almanya’nın ABD için ürettiği otomobillerin Avrupa’dakinden çok daha temiz ve çevreye uygun olduğu görüşünden hareketle test yapmak istedi. ICCT, West Virginia Üniversitesi’ne 2014 Mart’ında görev verdi. Bir profesör, bir mühendis, iki öğrenci ve bir üniversite çalışanından oluşan 5 kişilik bir araştırma grubu kuruldu. Grup, elektrikli süpürgeye benzeyen, İki ölçüm aletinden oluşan, jeneratörlü ve hortumlu aleti aracın bağajına yerleştirerek, test için trafiğe çıktı. Araçlar 4 bin km trafikte kullanıldı. Egzoz gazının Avrupa’dakinden daha temiz olduğu düşüncesinden hareket eden araştırmacılar, tam tersi bir sonuç üzerine kendilerinin hata yaptığını sanarak, kim hata yaptı diye kavgaya tutuştu. İki ay sonra değerlerin doğru olduğu sonucuna varan araştırma grubu, Amerikan Çevre Ajansı’nı (EPA) alarma geçirdi. 2012 yapımı VW Jetta ve 2013 yapımı VW passat aracındaki egzoz gazı değerleri çok yüksek dedi. BMW X5 modelinin değerlerinin ise tuttuğunu belirtti. ABD Çevre Ajansı, 2014 Aralık ayında VW’ye bunun kaynağını sordu. VW değerlerin yüksek olmasına teknik bir sorunun neden olduğunu gösterdi ve Jetta, Golf, Beetle, Audi A3 model 482 bin aracı egzoz servisi adı altında tamire çağırdı. Ama araçlarda herhangi bir değişiklik yapılmadı. 3 Eylül 2015’te VW, Amerikan Çevre Ajansı’na dizel motorların yazılımında manipülasyon yaptığını itiraf etti.