Emre BAYLAN/ANTALYA, (DHA)
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 15, 2015 01:13
ANTALYA’da kent merkezindeki en büyük sera üretim noktalarından Gaziler Mahallesi sanayi sitesi olarak planlandı, mahalle sakinleri sadece ekip biçtikleri arazileri değil tüm yaşamlarını kaybetmenin eşiğine geldi. Mahalle sakinlerinden bazıları imar baskısına daha fazla dayanamayıp ekip biçtikleri arazilerini öylece terk ederken, bir kısmı ’direnme’ kararı aldı.
Gaziler, Antalya’nın Kepez ilçesi sınırları içinde kent merkezine 15 kilometre uzaklıkta, Düden Şelalesi’nin hemen yanı başında yer alıyor. Yerin altından 15 derinlikte suya ulaşılabilen ve 550 dekar alanda kurulu 300 dekar genişliğindeki seralarda yıllık 6 bin ton domates üretimine sahip bölge, yetiştirdikleri biber, patlıcan ve kabağı İngiltere’ye kadar ihraç ediyor.
GAZİLER NEDEN CAZİP?
Ancak bölge, sahip olduğu tarımsal üretim potansiyeli dışında kuzey, güney ve batısında uzanan ana taşıyıcı yollara yakınlığıyla dikkat çekiyor. 50 haneden oluşan tek katlı evlerde aileleriyle birlikte sera üretimi yapan Gaziler sakinlerinin, önemli bir bölümü Hazine ve 2B arazisi olan ve ecrimisil ödeyerek kullandığı, yaşadığı, hayatlarını kazandığı araziler sanayi sitesi olarak planlandı.
2B SATIŞLARI İPTAL EDİLDİ
Mahalle sakinlerinden Ali Sevil, 1998 yılında aldıkları bir raporda bölgenin farklı kategorilerde tarım arazisi vasfına sahip olduğunu belirterek, "Bölgede 60 dönüme yakın 2B alanı vardı. Biz son çıkan yasadan yararlanarak buraları aldık. Taksitlerini öderken Antalya Defterdarlığı ’Yanlışlık olmuş’ gibi bir bahaneyle buraları da elimizden aldı" iddiasında bulundu.
’İŞLENİRSE BİRİNCİ SINIF TARIM ALANI OLACAK’
Büyükşehir Belediye Meclisi’nin Haziran ayı oturumunda bölgede son 5 yılda inşaatı hız kazanan sanayi sitesine eklemlenecek 270 dönümlük bir alanın da yine sanayi sitesi olarak planlandığını belirten Sevil, "Bu plandan sonra geriye Gaziler’den hiçbir şey kalmıyor. Raporlar elimizde, bölge işlenirse birinci sınıf tarım arazisi olacak ama idare bunu yok etmeyi tercih etti" şeklinde konuştu. Sevil, planın belediye meclisinde Ak Parti, CHP ve MHP olmak üzere tüm siyasi partilerin oybirliğiyle geçmesinin de ayrıca önemli olduğunu belirterek, "Derdimizi anlatmak için muhalefet partilerine gittik. ’Burası boş dediler, bizi kandırdılar’ diyorlar. Ya bir insan nasıl kanar, gelip bu Gaziler neresi bir bakmaz mı? Dağın başı mı burası" diye konuştu.
’AÇIK RANT VAR’
Mehmet Çelik ise özellikle televizyonlarda tarım arazilerinin korunmasına yönelik kamu spotunun döndüğü bir dönemde tarım arazilerinin sanayi sitesi olarak planlanmasının çok manidar olduğunu söyledi. "Kamu spotu çıktı tarım alanlarına saldırılar başladı" diyen Çelik, şunları söyledi:
"Burada açık rant var. Burada arsanın dönümü 75 bin lira civarındayken inşaatı tamamlanan sanayi sitesi içinde asma katıyla 100 metrekare bir dükkan 345 bin liradan satılıyor. Dert bu. İnsanlarımız inşaat ilerledikçe yerlerini bırakıp gidiyor. Henüz dalında domatesin olduğu seralar öyle bırakılıyor. Evlerinden kapılarını pencerelerini söküp, kendi arazilerini işlerken başkasının yanına işçi olarak çalışmak için gidiyor. Ama biz direniyoruz."
İMAR BASKISI
Durmuş Ali Barış ise Antalya’da imar baskısına ilk olarak Konyaaltı’nda portakal bahçelerinin feda edildiğinin, ardından Muratpaşa’da havalimanı çevresinin geldiğini belirterek, "Aksu’da EXPO 2016 bahanesiyle tarım alanları imara açılıyor. Gaziler Antalya’nın en büyük sebze meyve üreten yeri. Burayı da bitiyorlar. Yazık değil mi hepimize? Dağlar karşıda oralara yapsınlar bu imarı" diye konuştu.
İTİRAZLAR YAPILDI
Mahallenin avukatlarından Çetin Manav, Gaziler’de 20 yılı aşkın süredir tarımsal üretim yapan mahalle sakinlerinin artık yasal olarak hak sahibi konumunda bulunduğunu söyledi. Bu haliyle artık onların ’işgalci’ olarak tanımlanamayacağını savunan Manav, "Gaziler’de sanayi sitesi kurulması için bir kooperatif çalışmalara başlamış, zaman içinde siyasi olarak etki alanını da genişletmiş. Bugün gelinen noktada bir mahalle sanayi sitesi için yok edilmek isteniyor. Konuyla ilgili Büyükşehir Belediyesi’ne itirazlarımızı yaptık. En yakın tarihte meclis itirazlarımızı görüşmek zorunda" diye konuştu.
AK PARTİLİ BAŞKAN AÇTI
Gaziler Mahallesi’nde kuruluş çalışmaları devam eden sanayi sitesi yaklaşık 15 yıllık geçmişe sahip. Kepez’de Varsak Sanayi Sitesi’nin ardından Gaziler Mahallesi’nde kurulmak istenen site için Antalya Esnafları Küçük Sanayi Sitesi Kooperatifi kuruldu. Kooperatif Gaziler Mahallesi’nde 550 dönüme yayılan 1000 dükkanın yer alacağı sanayi sitesi planlarken ilk etapta imar çalışmaları tamamlanan bölgede inşaat tamamlandı. 180 dükkanın bulunduğu ilk etap 30 Mart’ta Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü tarafından açıldı. Tütüncü, bugün yanı başındaki seraların söküldüğü sanayi sitesinin açılışında yeni sanayi siteleri, yeni sağlık tesisleri yatırımlarıyla, yeni yol ve alt yapı çalışmalarıyla Kepez’in her geçen gün çehresinin değiştiğini ve güzelleştiğini söyledi. Kepez’in yeni yatırımlarla geliştiğini, kalkındığını belirten Tütüncü, "Kepez, 21’inci yüzyılın büyük şehirleriyle yarışacak örnek bir ilçe haline geliyor. Yeni sanayi sitesi yatırımlarıyla Kepez, Antalya’nın yeni istihdam merkezi olacak. Siteler istihdama önemli bir katkı sağlayacak" diye konuştu.