Güncelleme Tarihi:
IMF’ye 30 Haziran’a kadar 1.7 milyar Euro ödemesi gereken ve Avrupa Komisyonu, IMF ve Avrupa Merkez Bankası’nın şubattan beri vermediği 7.2 milyar Euro’luk kurtarma yardımından yararlanabilmek ve iflastan kurtulabilmek için yeni bir reform programı öneren Yunanistan için Euro Bölgesi Maliye Bakanları bugün toplanıyor. 25 Ocak seçimlerinde 13 milyar Euro’yu bulan kemer gevşetme vaatleri ile iktidara gelen Başbakan Aleksis Çipras kreditörlere yaklaşık 8 milyar Euro’luk kemer sıkma sözü verdi. Eurogroup, Yunanistan’ın önerilerine “yeşil ışık” yakarsa, perşembe günü yapılacak olağan Avrupa Birliği Liderler Zirvesi sırasında anlaşma imzalanacak. Hükümet çevrelerinde dün kreditörlerin yeni taleplerde bulunmaları endişesi vardı. Ancak, anlaşma imzalansa bile Çipras’ın işi zor. Başbakan lideri olduğu Radikal Sol Koalisyon (SYRİZA) partisi milletvekillerini ikna etmek zorunda.
TOP AVRUPA’DA
Başbakan Çipras dün sabahın ilk saatlerinde sona eren Euro Zirvesi’nden sonra “Biz önerimizi sunduk. Önerimiz müzakere zemini olarak kabul edildi. Çalışan ve emeklilerin maaşları ile orta direk aileyi koruyoruz. İlk kez varlık sahibi olanlar krizden çıkış için yük üstlenecek. Top şimdi Avrupa’da” dedi. Çipras’in beş ay içinde ilk reform önerisi ile son reform önerisi arasında 4 milyar Euro’luk fark bulunuyor. Yunan Hükümeti dün ‘non paper’ (resmi olmayan yazı) şeklinde dağıttığı bir bilgilendirme belgesinde bile kreditörlere verilen önerilerin, Radikal Sol Koalisyon’un (SYRİZA) seçim öncesi programından uzak olduğu itiraf edildi. Ekonomistler, sigorta kesintilerinin arttırılması ile çalışan ve emeklilerin cebine giren paranın azalacağında, KDV artışı yüzünden de pek çok tüketim maddesine zam geleceğinde birleşti. İş çevrelerine göre 5 yıllık ekonomik krize rağmen ayakta kalan şirketlerin bu yeni yükü kaldırabilmeleri imkansız. Özel sektörde yüzde 27 olan işsizlik daha da artacak. Yabancı yatırımlara dürbünle bakılacak.
SYRİZA’DAN TEPKİ
Öneri paketinin içeriği Atina’da belli olduğunda SYRİZA’da tepkiler de başladı. Çipras’ın bir anlaşma halinde milletvekillerini ikna edebilmek büyük çaba sarfetmesi gerekecek. Atina’da düne kadar konuşulan iflas senaryoları yerini muhtemel bir anlaşmanın parlamentoda kabul edilmemesi ve erken seçim senaryolarına bıraktı.
17 ayda 7.9 milyarlık reform
* Yunanistan’ın önerisinde 2015 için 2.7 milyar 2016 için de 5.2 milyar Euro’luk reform öngörülüyor.
* Reformlar gayri safi mili hasılanın yüzde 1.5 ve yüzde 2.8’ine eş.
* Faiz dışı fazla da bu yıl Gayri Safi Milli Hasıla’nın yüzde 1, gelecek yıl da yüzde 2 olacak.
* Tüketim maddesindeki KDV oranının yüzde 13’den yüzde 23’e çıkarılması ile 2 milyar Euro bekleniyor.
* Çalışan ve emeklilerin sigorta kesintilerinin arttırılması yanısıra erken emekliğe de sınırlamadan da 2 milyar Euro tasarruf edilecek.
* Yapılan hesaplamalara göre emekli maaşları yüzde 6, çalışanların maaşları da yaklaşık yüzde 2 azalacak.
* Kurumlar Vergisi yüzde 26’dan yüzde 29’a çıkarılacak.
* Geçen yıl net karı 500 bin Euro’nun üzerinde olan şirketlerden ekstra yüzde 12 vergi alınacak.
* Yıllık geliri 30 bin Euro’nun üzerinde olan vergi mükelleflerine de yüzde 0.7-8 arası “dayanışma vergisi” konacak.
Adalarda KDV kriz yaratabilir
REFORM paketinde GSM operetörlerinden G4 ve G5 teknolojileri ruhsatları için 350 milyon, televizyonlardaki reklam vergisinden de 100 milyon Euro gelir öngörülüyor. Televizyon yöneticilerine göre, kriz yüzünden bu ilandaki toplam reklam geliri 100 milyon Euro’yu bulmuyor. Aynı pakette, bugüne kadar tüm adalarda KDV oranında yüzde 30 tenzilat uygulamasının kaldırılması maddesi de var. Ancak bu konu kreditörler ile müzakere edilecek. Rodos, Mikonos, Santorini gibi turistik adaların dışındaki diğer adalarda tenzilatın kaldırılmaması için koalisyon hükümeti küçük ortağı milliyetçi Bağımsız Yunanlılar (ANEL) partisi Çipras’a büyük baskı yapıyor.