İflas için yol haritası

Güncelleme Tarihi:

İflas için yol haritası
Oluşturulma Tarihi: Haziran 13, 2015 23:56

Euro Bölgesi Maliye Bakanları’nın (Eurogroup) 18 Haziran Perşembe günü yapacağı toplantıyı hazırlayan Çalışma Grubu’nun (Euroworking) ilk kez resmi olarak Yunanistan’ın iflas ederek Euro’dan çıkması senaryosunu görüşmesi Atina’da şok etkisi yarattı.

Haberin Devamı

Almanya Maliye Bakanı Walfgang Schauble’nin de kurmaylarına “Euro bölgesi içinde iflas eden üyeler ile ne yapılacağı konusunda bir yol haritası hazırlayın” talimatı verdiği iddiası da ortaya atılınca, Başbakan Aleksis Çipras yeni bir öneri paketi ile üç bakanını Brüksel’e gönderdi.

Yeni Yunan önerisi AB Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker’e anlatılacak. Juncker, eğer önerileri ciddi ve yeterli bulursa teknik heyetlerin (Troyka) müzekerelerinden çekilen IMF’den tekrar masaya dönmesini isteyecek.


UYKULARIM KAÇTI


Juncker, Yunan heyeti ile görüşmesinden önce, Çipras’ın bir anlaşmaya varabilmek için seçim öncesi vaadlerinden vazgeçmesi gerektiğini seçmelere nasıl analatacağı sorulduğunda “Bu Yunan Hükümeti’nin bileceği bir iş” dedi. Juncker, “Yunanistan yüzünden uykularım kaçtı. Yunan Hükümeti ya da Parlamentosu’nu değil Yunan halkını düşünüyorum. Aslında, Yunanistan’dan en büyük taleplerde bulunan ülke Almanya değil. Bu ülkeler Finlandiya, Avusturya, Hollanda, Sloavkya ya da Slovenya ve Malta” diye konuştu.

Haberin Devamı

DİLERİM BLÖF YAPIYORLAR

Yunan Maliye Bakanı Yanis Varufakis ise kreditörlerin (AB ve IMF) blöf yaptıklarına inanmak istediğini söyledi.
Varufakis, “Hiçbir mantıklı bürokrat ya da politikacının bu yolu seçeceğini zannetmiyorum. Avrupalı ortaklarımızın Yunanistan’ın euro bölgesini terk etmesine izin vereceklerine inanmıyorum” dedi.
Kreditörler ile geçen Şubat ayında imzaladığı mali yardımın 4 ay uzatılması anlaşması 30 Haziran’da sona eriyor. Aynı tarihte de Yunainstan’ın İMF’ye 1.6 milyar euro borç taksidi ödemesi gerekiyor. Yunanistan’ın Temmuz ve Ağustos aylarında ise Avrupa Merkez Bankası’na (ECB) ödemesi gereken borç miktarı ise 7.6 milyar Euro.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!