Güncelleme Tarihi:
ENERJİ ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Akkuyu nükleer santralinin artık bir devlet politikası olduğunu ve anlaşmasının iptal edilemeyeceğini söyledi. CHP’nin “Nükleer santrali iptal edeceğiz” şeklinde söylemleri hatırlatılınca
HEYECANLI PROJELER
Kayseri’de enerji muhabirleriyle bir araya gelen Bakan Yıldız, gündeme yönelik soruları yanıtladı. Yedi yıldır Enerji Bakanlığı görevini yürüten Bakan Yıldız, “Bu süre boyunca sizi en çok heyecanlandıran projeler hangileri oldu” sorusuna karşılık, “Kuzey Irak, nükleer Rusya, nükleer Japonya, TANAP ve Hazar’daki petrol sahalarının alımı. En fazla beni heyecanlandıran uluslararası işler bu oldu. Yurtiçinde ise değişim. Elektrik dağıtım hizmetlerinin tamamının özelleşmesi, devletin yönetim kabiliyetinin azaldığı üretim santrallerinin yenilenmesiyle alakalı özelleştirmeler. Özel sektörle alakalı rüzgâr ve yenilenebilir enerji kaynaklarla alakalı atılımlar. İlk anda aklıma gelen bunlar” dedi. Yıldız, en çok üzüntü duyduğu konunun ise maden kazaları olduğunu dile getirerek, “Bütün sevincimi bir kefeye koysak, kazaların üzüntüsünü karşılamayabilir” şeklinde konuştu. Bir gazetede yer alan İran’la doğalgaz fiyatı konusunda devam eden tahkim davasının kaybedildiğine yönelik haberin sorulması üzerine ise Yıldız, şunları söyledi: “Bende böyle bir bilgi yok. Olsa söylerim. Bu spekülatif haber. Duruşmaları bitti artık sonuçlarını bekliyoruz. İran’la tahkimde eksik teslimat ayrı bir konu, fiyat ayrı bir konu. Biz şu anda en pahalı doğalgazı İran’dan alıyoruz. Biz diyoruz ki en pahalı gazı İran’dan almayalım, piyasa fiyatlarıyla alalım. İranlılar bile neredeyse bu konuda haklı olmadıklarına inanıyorlar. Pahalı aldığımızı cümle âlem biliyor. İran da pahalı sattığını biliyor. ‘Yüksek fiyattan alıyoruz kardeşim’ diyoruz.”
TANER Yıldız, maden kazalarına rağmen neden kömür politikalarında ısrarcı olunduğu sorusuna karşılık, “O konuda inatçıyız. Yerli kömürden vazgeçmek demek ülkemize bir ihanet olur. Kazalardan vazgeçmemiz lazım. Onun için 202 yeraltı ocağı kapatıldı. Bizim yerli kömürden 100 yılda alacağımız kabaca bir hesaplamayla 5 trilyon dolar civarında. Yerli kömürden vazgeçersek doğalgaz alacaksın. Başka şeyler alacaksın. Doğru olan bir işi yapmamız lazım. Kömürü çıkartmak kolay bir iş değil, ama doğru bir iş” yanıtını verdi.